Više

  Predsjednik Vlade ŽP Klaić u radnoj posjeti AVP rijeke Save

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić bio je u radnoj posjeti Agenciji za vodno područje rijeke Save. U razgovoru sa Direktorom AVP Sejadom Delićem razmatrane su dosadašnje realizirane aktivnosti  na izgradnji i rekonstrukciji objekata za zaštitu od visokih voda rijeke Save i rijeke Bosne kao i plan aktivnosti za naredni period. Posjetili su i novo utemeljeni informatički centar za praćenje stanja voda na slivu rijeke Save. Predsjednik Klaić smatra da su projekti vodozaštite od životne važnosti za područje Županije Posavske. Daje potporu planu i aktivnostima koje Agencija za vodno područje rijeke Save namjerava realizirati u 2017.g.

  -Direktor Delić me je upoznao sa aktualnostima i odgovarajućim aktivnostima AVP-a a koje su bitne za prostor Županije Posavske. Izrađena je tenderska dokumentacija za rekonstrukciju preostalih 16 km nerekonstruiranog savskog obrambenog nasipa, koji nema potrebnu zaštitnu visinu, te ista dostavljena Europskoj komisiji u Brisel na odobravanje, a nakon čega bi se moglo, sukladno Zakonu o javnim nabavama, započeti realizacija tog projekta. Očekuje se pozitivan odgovor do kraja veljače tekuće godine. Vrijednost investicije je oko deset milijuna KM.   U Prudu je u tijeku rekonstrukcija nasipa uz rijeku Bosnu u duljini od 1,25 KM čija je vrijednost jedan milijun KM i očekuje se završetak tijekom ove godine. Za preostali dio nasipa uz rijeku Bosnu osigurana su sredstva svjetske banke i sredstva AVP rijeke Save u iznosu od 2,5 milijuna KM. Neophodno je ubrzati rješavanje problema oko eksproprijacije da bi se čim prije mogli započeti radovi. Tijekom posjete vodio sam također razgovore oko izgradnje novog Centra obrane od poplave čiji završetak izgradnje se očekuje sredinom 2017. g. ( u posljednjem je ratu u Orašju objekt Centra za obranu od poplava porušen).  Istaknuo sam veliku potrebu otvaranje područnog ureda za vodoprivredu u Posavini a za koji imaju sve predispozicije, izjavio je po dolasku u Orašje premijer Klaić.

   

  Predsjednik Vlade ŽP Klaić i direktor AVP Delić sa suradnicima zajedno su obišli novi informacijski centar, gdje se koristeći suvremena informatička tehnologija, prikupljaju odgovarajući podaci sa slivnog područja rijeke Save. -U  daljnjoj obradi kao krajnji rezultat, navedeni sustav daje trenutno stanje vodostaja, protoka i prognozu, sa velikom vjerojatnosti kakav će biti vodostaj i protok u narednih para dana u pojedinim točkama na rijeci Savi. Prema tvrdnji stručnjaka, sustav će omogućiti pravodobno informiranje, uzbunjivanje i poduzimanje odgovarajući aktivnosti za sprečavanje poplava ili smanjenje štetnih posljedica, ukoliko do isti dođe.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti