Više

  Predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić u sjedištu Vlade u Orašju primio šefa programa za oporavak UN Edisa Arifagića

  Najčitanije

  ORAŠJE – Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić primio je u sjedištu Vlade u Orašju šefa programa za oporavak UN Edisa Arifagić. -Radi se o  redovitim dogovorima vezano za implementaciju projekata UNDP-a koji je na području Županije Posavske uložio najviše sredstava ( preko 10 milijuna KM), i implementira najviše projekata vezanih za saniranje šteta od poplava, izjavio je predsjednik Vlade Županije Posavske Klaić.

  -Zahvaljujem prije svega g-dinu Arifagiću, generalnom direktoru UNDP koji redovito dolazi na područje Županije Posavske i prati realiziranje projekata. UNDP je najznačajniji partner Županije Posavske u nizu projekata i pomaže sa najvećim sredstvima. Zahvalni smo naravno i svim drugim donatorima koji nam pomažu na bilo koji način, ali  UNDP treba istaknuti kako po iznosu uloženih sredstava koja se implementiraju u Županiji Posavskoj na saniranju šteta od poplava, tako i po brojnosti projekata. Radi se prvenstveno o obnovi kuća stradalih u poplavama, obnovi poljoprivrednih gospodarstava i svih šteta koje su nastale u poljoprivredi, infrastrukturi, sanaciji oštećenja regionalne ceste na dijelu Omladinskoga nasipa, u programu smo sa UNDP-em na objektu Županijske bolnice ( sanira se krov stare bolnice i sanacija oštećenja podrumskih prostora stradalih u poplavama), programu pomoći obiteljima čiji domovi nisu za sanaciju nego im UNDP donira nove montažne objekte za stanovanje, te veliki projekt rekonstrukcije ljetnoga nasipa u Domaljevcu ( investicija vrijedan oko 450.000 KM). Među posljednjim usvojenim programima je pomoć gospodarskim društvima koji su pretrpjeli velike štete u poplavama ( vrijednosti do 200.000 KM), izjavio je predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić.

  Šef programa za oporavak UN Edis Arifagić nakon sastanka sa predsjednikom Vlade Klaićem izjavio je:
  -Radi se o sastanku u okviru naše redovite suradnje i razgovorima koje vodimo o cijelom nizu projekata i sektora kako bi ih najbrže realizirali. Najprije smo dogovarali obnovu stambenog sektora nakon katastrofalnih poplava. Obilazimo teren kako bi vidjeli koje objekte još treba sanirati, koliko je privrednih subjekata kojima možemo pomoći u narednog periodu, sagledavamo stanje u poljoprivredi i kako i taj segment možemo pomoći, stanje u oblasti komunalne infrastrukture. Ostalo je još puno posla. Potpisani Memorandum o suradnji Vlade Županije Posavske i UNDP-a tretira okvirnu suradnju između naše dvije institucije ne samo suradnju u oblasti poplava, već generalno kada se radi o nekim razvojnim pitanjima tako da je cijeli dijapazon oblasti u kojima surađujemo pokriven tim memorandumom. Istaknuo bih odličnu suradnju koju imamo sa Županijom Posavskom u svim sektorima, naglasio je Arifagić i nastavio:

  -Godinu dana poslije poplava situacija je na području tri općine Županije Posavske puno bolja, ali bez obzira što posljedice poplava nisu toliko vidljive na prvi pogled, one su još prisutne. Zabrinjava nas činjenica što se u Sarajevu ili još nekim mjestima gdje se možda donose odluke, pomalo zaboravlja na poplave, kao da se nikad nisu dogodile, a posljedice još nisu sanirane. Želimo skrenuti pozornost institucijama vlasti na višim nivoima da štete nisu sanirane i da je još ostalo puno toga uraditi, osobito u segment vodozaštitu ovoga područja, zaključio je šef programa za oporavak UN Edis Arifagić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti