Više

  Predsjednik Vlade ŽP Topić, ministar Grlić Radman i državni tajnik Milas dali potporu zaštiti nematerijalne kulturne baštine Bosanske Posavine

  Najčitanije

  U okviru velikog kulturnog projekta „Zaštite posavske izvorne glazbe” pod okriljem međunarodne organizacije UNESCO i pokroviteljstvom Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan Republike Hrvatske u Zagrebu je održana promocija dokumentarnog filma o izvornoj glazbi Bosanske Posavine, središnje i sjeveroistočne Bosne, s posebnim naglaskom na braću Begić. Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić nazočio je promociji dokumentarnog filma. Uz ostale visoke uzvanike bili su ministar vanjskih i europskih poslova Vlade RH Gordan Grlić Radman u ime predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas, dopredsjednik RS-a iz reda Hrvatskoga naroda dr. Davor Pranjić. Skup je organizirala Društveno kulturna platforma za Bosansku Posavinu na čelu sa Ilijom Gubercem.

  -S Vama smo u vašem nastojanju da sačuvate svoju tradiciju. Drago mi je što zajedno sa kolegom Milasom sudjelujemo u projektu promoviranja ovoga projekta kako se izvorna pjesma ne bi prepustila zaboravu. Poduprijeti ćemo vaše napore kako bi UNESCO proglasio izvornu pjesmu uz šargiju Bosanske Posavine nematerijalnom kulturnom baštinom, poručio je ministar Grlić Radman.
  Čestitke je za sve koji su se angažirali na izradi dokumentarca i projektu očuvanja izvorne pjesme kao nematerijalne kulturne baštine uputio je i državni tajnik Središnjeg državnog ureda za Hrvate izvan RH Zvonko Milas. -Čuvajte tradiciju i izvornu pjesmu bez obzira gdje otišli. Šargija i pjesma oduvijek je bila sa vama. To su vrijednosti po kojima ste se vi prepoznavali kao posavljaci, kao Hrvati, vrijednosti koje čuvate i prenosite na najmlađe, poručio je Milas.

  Predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić naglasio je kako školom izvorne pjesme i šargije u Županiji Posavskoj upravo rade na takvom tragu. -Uz ovu pjesmu koji su naši roditelji i djedovi pjevali i mi smo rasli. Izvorna glazba je naša vrijednost, tradicija i naša kultura koju moramo sačuvati za budućnost. Zahvaljujem institucijama Vlade RH koje podupiru tako značajan projekt, kazao je predsjednik Vlade ŽP Topić. I dr. Davor Pranjić, dopredsjednik RS-a naglasio je važnost očuvanja izvorne pjesme.
  Promociji je bio nazočan i Marko Begić a film su pratili brojni posavljaci koji žive i rade u Zagrebu. Posebno je pohvaljen angažman na ovome projektu zaštite izvorne glazbe kao nematerijalne kulturne baštine autor filma Anto Pranjkić, urednik HRT-a.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti