Više

  Predsjednik Vlade ŽP Topić u Sarajevu na sjednici Kolegija za europske integracije

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić danas (13.07.) u Sarajevu je bio nazočan 5. sjednici Kolegija za europske integracije održane uz predsjedanje predsjedateljice Vijeća ministara BiH Borjane Krišto.
  -Na sjednici je jednoglasno prihvaćen dokument „Pozicija Bosne i Hercegovine za 5. sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje između Europske unije i Bosne i Hercegovine, koji je najavljen za 19. srpnja 2023. godine u Bruxellesu. To je prvi sastanak Vijeća za stabilizaciju i pridruživanje nakon što je BiH dobila status kandidata i očekuje se da će biti prepoznat napredak Bosne i Hercegovine na ispunjavanju 14 prioriteta iz Mišljenja Europske komisije.
  Na sjednici je istaknuto kako je članstvo u Europskoj uniji strateško opredjeljenje BiH o kojem postoji puni konsenzus svih razina vlasti koje zajednički, sukladno ustavnim nadležnostima i dosljednom primjenom mehanizma koordinacije, rade na ispunjavanju 14 prioriteta.
  Kolegij za europske integracije je prioritetnim ocijenio izradu programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju, jednog od ključnih prioriteta iz Mišljenja Europske komisije o zahtjevu BiH za članstvo u EU-u. Prethodno je usvojeno izvješće o realiziranim aktivnostima u okviru izrade programa integriranja Bosne i Hercegovine u Europsku uniju te doneseni zaključci s ciljem izvršavanja svih obveza u izradi tog važnog programa.
  S ciljem ubrzanijeg pristupa Europskoj uniji, Kolegij za europske integracije naložio je radnim skupinama za europske integracije da do kraja listopada 2023. godine dostave Komisiji za europske integracije akcijski plan usklađivanja propisa u BiH s propisima Europske unije i akcijski plan za realizaciju preporuka Europske komisije, a koji se odnosi na mjere koje ne predstavljaju usklađivanje propisa, navode u priopćenju Vijeća ministara Bosne i Hercegovine.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti