Više

  Predsjednik Vlade ŽP u Ulmu: Posjeta stanovnicima na privremenom radu iz Posavine, Vatrogasnom društvu i Dunavskom uredu

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić bio je u dvodnevnom radnom posjetu u Njemačkoj, gradu Ulmu na poziv Glavnog gradonačelnika Ulma Guntera Czischa. U sklopu posjeta, predsjednik Vlade Đuro Topić, Glavni gradonačelnik Gunter Czisch i veleposlanik Republike Hrvatske u Njemačkoj Gordan Bakota prvo su sudjelovali na misnom slavlju s vjernicima hrvatske katoličke zajednice u Crkvi svetog Juraja u Ulmu, koje je predvodio vlč. Iljo Krištić, rodom iz Oštre Luke. Poslije svete mise na druženju s vjernicima, kojih je više od dvije tisuće u Ulmu, predsjednik Vlade i veleposlanik RH razgovarali su o načinu života, potrebama i svakodnevnici Hrvata na privremenom radu u Ulmu. Za Glavnog Gradonačelnika Czischa brojna zajednica Hrvata u Ulmu i njihove potrebe jako su važne jer su veoma aktivni u podnošenju inicijativa i sugestija gradskoj upravi za poboljšanje kvalitete života. S obzirom na to da se 19.11. u Njemačkoj obilježavao Nacionalni dan žaljenja posvećen svim žrtvama Prvog i Drugog svjetskog rata, te žrtvama terorističkih napada, predsjednik Topić bio je gost Glavnom gradonačelniku Czischu na svečanosti polaganja vijenaca na Centralnom groblju u Ulmu.

  Gunter Czish bio je prisutan prilikom posjeta predsjednika Vlade ŽP Vatrogasnom društvu Grada Ulma, što je bio i jedan od glavnih razloga njegove radne posjete Njemačkoj. Kako je profesionalno vatrogastvo tek utemeljeno u Županiji Posavskoj, predsjednika Vlade zanimao je model funkcioniranja vatrogastva u Ulmu i njihova opremljenost s vozilima i opremom kako bi se njihova iskustva mogla primjenjivati i u Županiji Posavskoj. Saznao je da u Ulmu postoje i profesionalni vatrogasci i volonteri. Sve počinje uključivanjem djece učeničke dobi od 10 godina u vatrogasno volontiranje, kroz druženje, nogometna natjecanja, natjecanja u poznavanju načina rada vatrogastva, dodjeljivanju vatrogasne opreme i kroz obuku kako bi s 18 godina bili spremni biti volonteri. Vozila i oprema koju posjeduju zadovoljava najveće svjetske standarde za sve situacije izazvane, ne samo požarom, nego i drugim elementarnim nepogodama. Plan Vlade Županije Posavske, za početak, je nabava adekvatnog vatrogasnog vozila, a mogući projekt je animiranje učenika s područja Županije Posavske za uključivanje u vatrogasno volontiranje kroz razmjenu iskustava s učenicima volonterima iz Ulma, zaključeno je na sastanku.

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić posjetio je i poseban Odjel za spašavanje na vodi koji se bave isključivo spašavanjem utopljenika kad prime poziv za intervenciju od Vatrogasnog društva Ulma. Ronioci i obučeni ljudi za spašavanje i u ovom Odjelu su uglavnom volonteri.

  Kako je Županija Posavska aktivni partner u Sava-Dunav suradnji u Dunavskom uredu u Ulmu održan je sastanak s direktorom Ureda Sebastianom Rhimom. Razgovarano je o budućoj suradnji i budućim projektima koji će se uglavnom bazirati na zaštiti okoliša, kao i o pripremama za Dunavski festival 2024. godine. Predsjednik Vlade kazao je da postoji interes da se Županija Posavska promovira na Dunavskom festivalu sa svojim turističkim proizvodima na jednom od tematskih šatora za vrijeme trajanja festivala, a upravo zbog velikog broja posavljaka koji su u Ulmu i okolici Ulma na privremenom radu.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti