Više

  Predstavljena programska aplikacija (IT alata) u okviru projekta „DR SHARE“

  Najčitanije

  U velikoj županijskoj vijećnici Vukovarsko-srijemske županije u Vukovaru jučer (04.05.2017. g.) je u okviru projekta DR SHARE, predstavljena programska aplikacija tj. IT alata, koji će značajno pomoći pri unapređivanju upravljanja sustavima civilne zaštite u uvjetima katastrofa. IT alat će, u pilot fazi, biti u primjeni na području Vukovarsko-srijemske županije u Hrvatskoj, Sremskog okruga AP Vojvodine u Srbiji te Županije Posavske u Bosni i Hercegovini. Prije početka prezentacije prisutnima su se obratili voditeljica projekta DR SHARE – Vukovarsko-srijemska županija Zrinka Čobanković, direktor Agencije za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast Ilija Cota, načelnik Sektora za civilnu zaštitu Petar Vitas, pomoćnik pokrajinskog sekretara za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine Jovan Podraščanin, vanjski ekspert Fonda za europske poslove AP Vojvodine Proda Šećerov, župan Vukovarsko-srijemske županije Božo Galić i ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske Mato Brkić. IT alat su predstavili Ivan Andrić-Infosistem Zagreb i Pavo Medved, vanjski ekspert na projektu DR SHARE.
  Projekt se provodi na području Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Srbije. Nositelj projekta je Vukovarsko-srijemska županija, dok su partneri iz Hrvatske: Agencija za razvoj Vukovarsko-srijemske županije Hrast te Državna uprava za zaštitu i spašavanje. Partneri s područja Srbije su Pokrajinski sekretarijat za regionalni razvoj, međuregionalnu suradnju i lokalnu samoupravu AP Vojvodine te Fond “Europski poslovi” AP Vojvodine, a s područja Bosne i Hercegovine partner je Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske.


  -Ovaj projekt i IT alat kao rezultat projekta DR SHARE pozicionira Vukovarsko-srijemsku županiju kao lidera na području unapređivanja sustava civilne zaštite, koja je teško stečeno iskustvo u uvjetima katastrofalnih poplava na području svoje Županije pretvorila u svoju prednost. To je prepoznala i Europska unija te je iz Mehanizma civilne zaštite izdvojila preko 1,5 milijun kuna u projekt DR SHARE i razvoj IT alata. Učeći na svojim greškama, tako stečeno znanje spremni smo razvijati kako u suradnji s partnerima na projektu DR SHARE tako i sa ostalim županijama na području cijele Hrvatske ali i s institucijama Europske unije da bi još spremniji dočekali sve vjerojatnije katastrofalne situacije koje prijete ne samo našem području već i široj regiji, istaknuo je župan Galić.
  -Zahvalio bih se Vukovarko-srijemskoj županiji i agenciji Hrast što su nas 2015. i 2016. godinu uvrstili u ovaj program. Smatram da su naši eksperti i članovi bitno opravdali povjerenje koje ste nam ukazali. Projekt DR SHARE koji radimo u suradnji sa Vukovarsko-srijemskom županijom i AP Vojvodinom u Republici Srbiji donijet će našoj Županiji IT alat s kojim bi mogli bolje odgovoriti u rizicima kao što je bila poplava 2014. godine. Područje Županije Posavske je površinski 75% bilo zahvaćeno poplavom. Imali smo dvije žrtve. Šteta na imovini je iznosila oko 180 milijuna KM, imali smo problema jer se u nekim dijelovima, gdje je obod korita rijeke Save viši od terena koji je u pozadini, voda zadržala više od 20 dana. Štete u poljoprivredi su bile katastrofalne kao i u animalnoj proizvodnji. Poplavljeno je bilo 5000 stambenih jedinica. Veći dio stambenih jedinica je saniran, poljoprivreda je sanirana, ali su ostale posljedice, većinu tih šteta i posljedica su otklonili pojedinci, kazao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske Mato Brkić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti