Više

  Predstavnici EU i UNDP-a u Vladi ŽP

  Najčitanije

  U Vladi Županije Posavske je održan sastanak predstavnika Europskog revizijskog suda i UNDP-a sa predstavnicima izvršne vlasti i civilne zaštite Brčko Distrikta, općine Šamac, općine Orašje, općine Odžak, općine Domaljevac-Šamac i Županije Posavske. Na sastanku se razgovaralo o tome koliko je Europska komisija interno i sa ostalim tijelima EU, te sa UN-om i ostalim međunarodnim akterima, bila efikasna u olakšavanju koordinacije između država učesnica u Mehanizmu Unije za civilnu zaštitu. Jedna od katastrofa koje su se ispitivale je poplava u BiH u svibnju 2014.godine.

  -Danas je držan sastanak između predstavnika izvršne vlasti i civilne zaštite sa područja Županije Posavske, Brčko Distrikta i općine Šamac sa predstavnicima Europske unije o reakciji njihovih snaga civilne zaštite na terenu u Županiji Posavskoj, Brčko Distriktu i RS-u za vrijeme svibanjskih poplava 2014.godine. Tražili su od nas informacije kako su, po našim spoznajama, njihove jedinice surađivale sa našim tijelima uprave i jesmo li zadovoljni sa efikasnošću njihovog djelovanja u tim kriznim trenucima. Suradnja sa postrojbama koje su došle iz Europske unije i ostalih zemalja je bila izuzetna, gledajući njihovu opremljenost i njihove informacije sa terena daleko su superiorniji od nas i u svakom trenutku smo imali informacije do kojih ne bi mogli doći da oni nisu bili ovdje, izjavio je ministar poljoprivrede, vodporivrede i šumarstva Mato Brkić.

  -Europska komisije je aktivirala svoj mehanizam za brzu pomoć BiH odnosno Bosanskoj Posavini za vrijeme elementarne nepogode poplava i danas su došli predstavnici Europskog revizijskog suda koji imaju za cilj da prođu i proanaliziraju postupanje ekipa koje su dolazile kroz taj mehanizam brzog odgovora za pomoć stanovnicima u Bosanskoj Posavini. Njihova želja je da utvrde proceduru, metodologiju, brzinu dolaska, te načine djelovanja i koordinacije kako s nama na lokalnoj razini tako i sa višim nivoima vlasti kako bi eventualno utvrdili prostor za poboljšanje djelovanja tog brzog mehanizma pomoći i kako bi se u budućnosti ta pomoć pružala još učinkovitije nego što se to dogodilo 2014.godine. Mi smo kroz razgovore sa predstavnicima Europskog revizijskog suda iznijeli svoja zapažanja i nismo mogli pronaći zamjerke na postupanje ekipa koje su dolazile iz mnoštva eurposkih država vjerojatno zbog toga što do sada nismo imali takvih iskustava, pa možda nismo mogli prepoznati nedostatke, vidjet ćemo kakvo će biti revizijsko izvješće, kazao je gradonačelnik Brčko Distrikta Anto Domić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti