Više

  Predstavnici Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodnih nesreća na teritoriju Federacije BiH i UNDP-a u Vladi ŽP

  Najčitanije

  ORAŠJE – U Vladi Županije Posavske je održan sastanak o sanaciji šteta nastalih u poplavama. Na sastanku su prisustvovali direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodnih nesreća na teritoriju Federacije BiH Jasmin Jaganjac, koordinator UNDP-a Edis Arifagić, predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić, ministar poljopivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić te načelnici općne Orašje Đuro Topić i općine Domaljevac-Šamac Mario Jurkić.

  Cilj sastanka je bio da vidimo dosad učinjeno i što je još ostalo. Da sublimiramo rezultate, što će ujedno služiti kao uvod za donatorsku konferenciju koja će se održati 28.9.2015.godine u Sarajevu za Bosnu i Hercegovinu i Srbiju. Razgovarali smo i oko implementacije projekta UNDP i Federalnog fonda za gradnju stambenih jedinica kao posljedica totalnih poplava i nemogućnosti popravka 10 kuća u Odžaku i 6 u općini Domaljevac-Šamac. Radovi će početi u narednih 15 dana i računamo da ćemo ih u roku od 60 dana od toga dana završiti i useliti 16 obitelji u svoje domove. Također, danas smo razgovarali i dogovorili za Orašje 200.000,00KM za popravak stambenih jedinica kao posljedice poplava, a za Domaljevac-Šamac 150.000,00 KM po istom cilju i istoj namjeni. Premijer nas je upoznao sa potrebama i poteškoćama koje postoje ovdje kad su u pitanju posljedice od poplava, ali isto tako nas je upoznao da je jučer proglašeno stanje elementarne nepogode suše na području cijele Županije. Dogovorili smo dalje korake, tako da ću upoznati premijera i upravni odbor sa situacijom i uključit ćemo se još više u saniranje i rješavanje stanja u Županiji Posavskoj, izjavio je direktor Federalnog fonda za pomoć nastradalim područjima od prirodnih nesreća na teritoriju Federacije BiH Jasmin Jaganjac.
  Dogovorili smo da je neophodno čim prije osigurati sredstva, prvenstveno za sanaciju obiteljskih kuća koje do sada nisu obnovljene, a zatim gospodarskih objekata i sanaciji šteta nastalih u poljoprivredi. Vlada ŽP je proglasila elementarnu nepogodu sušu što povećava potrebu za sredstvima koja će biti potrebna za saniranje štete u kulturama koje su pogođene sušom. UNDP je jedna od najvećih financijskih institucija koja je u protekloj godini uložila više od 10 milijuna KM na sanaciji šteta na području Županije Posavske tako da smo ovdje još jednom ponovili koji su to objekti trenutno aktualni. To je sanacija krova Županijske bolnice stare zgrade i podrumskog prostora koji je u poplavama oštećen, zatim cestovne infrastrukture to se odnosi na sanaciju omladinskog nasipa na regionalnoj cesti R464 i sanaciju ljetnih nasipa na području Domaljevca u dužini od 6km. Spomenuli smo da bi trebalo svatko na svojoj razini izvršiti dodatan pritisak kako bi sanacija savskog obrambenog nasipa na onoj dionici na kojoj nema dovoljno visine počela što prije, a to je nadvišenje od 1,2m na visinu stogodišnje vode. Dobili smo informacije da je Agencija za vode sklopila ugovor sa izvođačima radova i da je Svjetska banka potpisala te ugovore za odabrana sredstva i mi očekujemo da u toku ovoga tjedna počnu pripremni radovi i konačno rekonstrukcija savskih obrambenih nasipa na dvije dionice. To je dionica Prud 3km i dionica Tursinovac 3,2km. Ostale dionice Savskog obrambenog nasipa bile bi rekonstruirane u naredne 2 godine, znači još 16km, kazao je predsjednik Vlade ŽP Marijan Klaić.

  Razgovarali smo o nizu tema, od sanacija javnih institucija, posebno u sanaciji stambenog fonda, pomoći poljoprivredi, pomoć privrednicima. To je jedan od naših redovnih sastanka koji imamo sa predsjednikom Vlade, ministrima i načelnicima općina iz Županije Posavske. Zadovoljni smo rezultatima koji su ostvareni do sada, imamo standardno dobru suradnju. Međutim ostalo još dosta posla za uraditi. Postoji još veliki broj stambenih jedinica koje treba obnoviti. I naravno ostaje veliko goruće pitanje, pomoći privredi i poljoprivredi kako ne bismo gubili radna mjesta i kako bismo omogućili ljudima osnovna sredstva za rad. Trenutno radimo na sanaciji određenog broja infrastrukturnih objekata cestovnih komunikacija, radimo na izgradnji montažnih objekata, nešto objekata čvrste gradnje u općinama Odžak i Domaljevac za ljude koji su ostali bez svojih domova u poplavama. Radimo sa Ministarstvom poljoprivrede na nizu projekata koji se tiču proizvodnje pšenice, proizvodnje voća i povrća, tako da imamo određene pozitivne razvoje u ovom pogledu i nastavit ćemo u tom pravcu i ubuduće, kazao je koordinator UNDP-a Edis Arifagić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti