Više

  Predstavnici Ministarstva hrvatskih branitelja Vlade RH u Vladi ŽP u Orašju

  Najčitanije

  U Vladi Županije Posavske danas je održan sastanak sa predstavnicima Ministarstva hrvatskih branitelja Vlade Republike Hrvatske kojem su nazočili ministar branitelja u Vladi Županije Posavske Marijan Kopić sa suradnicima, predstavnici udruga iz Domovinskoga rata sa područja Bosanske Posavine, uz ostale predsjednik Zajednice podružnica udruge dragovoljaca i veterana Domovinskoga rata HVO HB Županije Posavske Marijan Arlović. Ispred ministarstva hrvatskih branitelja RH bili su Vladimir Bergman, vršitelj dužnosti pomoćnika ministra i Miroslav Lončar, iz Sektora za upravne i pravne poslove.

  Nakon održanog sastanka u izjavi za medije Bergman je uz ostalo pojasnio da su predstavnici Županije Posavske bili su u radnoj posjeti ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu kada je dogovoren sastanak u Orašju u svezi problema koji se javljaju s pravima hrvatskih branitelja, odnosno s pravima pripadnika HVO-a za ostvarivanje prava na mirovinsko osiguranje u RH. -Bilo je dosta pitanja i konkretnih odgovora jer branitelji su počeli dobivati negativna rješenja koja su pristigla iz Hrvatskog zavoda za mirovinsko osiguranje vezano za zahtjeve za ostvarivanje mirovine u RH. Razgovarali smo o tim predmetima, o administrativnoj podlozi, nedostajućoj dokumentaciji koju treba priložiti, Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje i posebice u Zavodu za vještačenje. Iskazan je problem neujednačenog rada određenih liječničkih povjerenstava pa smo zaključili kako je neophodan zajednički sastanak s predstavnicima Ministarstva branitelja Vlade ŽP, Hrvatskim zavodom za mirovinsko osiguranje i Zavodom za vještačenje u što skorijem roku kako bi se problemi riješili, izjavio je pomoćnik ministra Bergman.

  Ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić zahvalio je izaslanicima Ministarstva hrvatskih branitelja na dolasku kao i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu na dosadašnjoj suradnji i prijateljskim odnosima kada je u pitanju problematika branitelja HVO-a.-Razgovarali smo o opće braniteljskoj problematici te o provedbi Zakona hrvatskih branitelja i članova njihovih obitelji koji je stupio na snagu 01. siječnja ove godine. Ratni vojni invalidi koji nisu uspjeli riješiti svoj status u RH, kao i obitelji poginulih branitelja, zbog ograničenog roka koji je tada bio na predaju zahtjeva 2006.g. po novom Zakonu o hrvatskim braniteljima i članovima njihovih obitelji od 01. siječnja ove godine, zahvaljujući Vladi RH i ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu, svi RVI koji su ranjeni ili oboljeli, te obitelji poginulih branitelja dobili su priliku da ponovno mogu podnijeti zahtjeve za ostvarivanje trajnih prava koja im pripadaju, a koja su pripisana Zakonom hrvatskih branitelja. Ministarstvo branitelja Vlade ŽP zajedno s udrugama proisteklim iz Domovinskoga rata budno prati rezultate u provedbi ovog zakona i ukazuje potrebitu pomoć oko svih pravnih i drugih pitanja u ostvarivanju prava stradalnika Domovinskoga rata. Naša dužnost i obveza je omogućiti što lakši pristup informacijama za sve podnositelje zahtjeva, te ukazati na eventualne nepravilnosti ili propuste koji bi mogli spriječiti u ostvarenju navedenih prava. Očekujemo i u buduće da ta suradnja bude odgovorna i ozbiljna kako bi omogućili stradalnicima HVO-a da ostvare svoja prava, izjavio je ministar Kopić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti