Više

  Predstavnici Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja RH u Vladi Županije Posavske

  Najčitanije

  Ministrica prosvjete, znanosti, kulture i sporta Ana Andrić danas je u Vladi Županije Posavske u Orašju održala sastanak s predstavnicima Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Republici Hrvatskoj na čelu s ravnateljem Centra Vinkom Filipovićem. U radu sastanka sudjelovali su dr. sc. Marko Nedić, tajnik ministarstva i Nada Dujković, pomoćnica ministrice, te ravnatelji srednjih škola: Gimnazije Županja Ivica Živković, Srednje škole Odžak Ivanka Pudić, Školskog centra fra Martina Nedića Dijana Pejić i Srednje strukovne škole u Orašju Mirijam Filipovć.

  -Želim prije svega zahvaliti na dolasku ravnatelju Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja RH gospodinu Filipoviću sa suradnicima na dolasku u Orašje na ovaj sastanak i želim naglasiti da imamo već višegodišnju odličnu suradnju. I ove godine na vrijeme smo uspostavili suradnju vezano za sve novine koje se uvode oko polaganja državne mature, a riječ je o uvođenju probnih testova koje imaju u Republici Hrvatskoj za učenike kako bi ih omogućili i u Županiji Posavskoj. Cilj nam je da učenike što bolje pripremimo i olakšamo time prolaz na državnoj maturi, čime ćemo ujedno smanjili njihov stres koji zacijelo imaju pred ovako veliki izazov u novom poglavlju svojega života, kazala je u izjavi za medije ministrica Ana Andrić.

  Vinko Filipović ravnatelj Nacionalnog centra za vanjsko vrednovanje obrazovanja u Republici Hrvatskoj također se obratio novinarima:
  -Došli smo u posjet Županiji Posavskoj kako bi nastavnicima, ravnateljima i učenicima srednjih škola koje rade po hrvatskim programima i koji pišu ispite državne mature bilo u ispitnom centru u Slavonskom Brodu ili Osijeku, podijelili informacije o novinama na državnoj maturi u ovoj godini. Po prvi put imamo probne ispite za učenike 4. razreda srednjih škola i za učenike 3. razreda iz hrvatskog i iz matematike, a za učenike 4. razreda iz svih onih ispita na kojima pišu državnu maturu, dakle hrvatski, matematika i strani jezik kao obvezni, odnosno svi drugi izborni predmeti za koje se odluče. Naime Nacionalni centar za vanjsko vrednovanje i Ministarstvo obrazovanja Republike Hrvatske uistinu želi u svojim mogućnostima pružiti svaku moguću potporu učenicima u Bosni i Hercegovini koji rade po hrvatskim programima kako bi im omogućili da upise na hrvatska sveučilišta odnosno na odgovarajuće fakultete jer državna matura je u Republici Hrvatskoj od 2010. jedini relevantan kriterij upisa učenika na određene fakultete. U tom pogledu mi već godinama uspijevamo preko ispitnih centara omogućiti svim učenicima iz Bosne i Hercegovine da pišu državnu maturu zahvaljujući dobroj suradnji s ministarstvima, pa tako i s Ministarstvom Posavske županije. Nacionalni centar ostaje otvoren po svim pitanjima i po pitanju državne mature, a i svega onog što se događa u hrvatskom obrazovnom sustavu, svjesni činjenice kompleksnosti situacije u kojoj se nalazi Bosna i Hercegovina po pitanju različitih programa u različitim županijama unutar Federacije, kazao je Filipović te pojasnio promjene koje su se događale u Hrvatskoj vezano za obrazovnu politiku, uvođenje novih kurikuluma. -Ja vjerujem da će učenici i iz Posavske Županije imai odličnu prolaznost unatoč tome što se kurikulumi donekle razlikuju, jer uspjesi učenika iz Posavske Županije na državnoj maturi nije ništa lošiji od prosjeka uspjeha učenika iz ostalih županija iz Bosne i Hercegovine ali niti daleko od rezultata učenika u Republici Hrvatskoj, izjavio je ravnatelj Filipović.

  U nastavku radne posjete gosti su u Školskom centru fra Martin Nedić u Orašju nastavnicima i učenicima još detaljnije pojasnili što podrazumijevaju probni ispiti. Ove godine uvedeni su probni ispiti od 15. ožujka do 15. travnja za sve učenike 4. razreda srednje škole, iz matematike i hrvatskog za učenike 3. razreda srednjih škola. Uvodimo nešto što je trend u svim zemljama Europske unije, maternji jezik na jednoj jedinstvenoj razini. Ponovo se vraća prag eseja kao uvjet polaganja ispita iz hrvatskog jezika. Mi ćemo u Posavskoj kao i u drugim županijama pružiti mogućnost da njihovi učenici pišu probne ispite, dostavit ćemo im u digitalnom obliku kako bi se upoznali sa sadržajem ispita državne mature, na isti način kao što će biti ispiti prilikom pisana u lipnju mjesecu. Naravno to neće biti ta inačica, nego jedna od četiri moguće, ali će se upoznati sa sadržajem, konceptom, procedurom i time olakšali pisanje državne mature u lipnju mjesecu, dodao je ravnatelj Filipović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti