Više

  Predstavnici Sveučilišta u Mostaru u Vladi Županije Posavske u Orašju

  Najčitanije

  Predstavnici mostarskog Sveučilišta prof.dr. Zoran Tomić, rektor Sveučilišta u Mostaru i predsjedatelj Rektorskog zbora Bosne i Hercegovine i prof. dr. sc. Vlado Majstorović, prorektor za međusveučilišnu suradnju Sveučilišta, danas (19.12.) posjetili su Vladu Županije Posavske u Orašju. Održan je sastanak u Vladi u čijem su radu sudjelovali predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić i ministar prosvjete, znanosti, kulture i športa Drago Kopić, Đuro Topić, predsjednik ŽO HDZ Posavina i član Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru i Ivo Vincetić u ranijem sazivu predsjednik Upravnog vijeća Sveučilišta u Mostaru, u čijem je mandatu kao predsjednika Vlade Županije Posavske započet projekt formiranja dislociranog Centra studiranja u Orašju pri Sveučilištu u Mostaru.

  Nakon održanog sastanka u izjavi za javnost prof.dr. Zoran Tomić rektor Sveučilišta u Mostaru u izjavi za javnost je naglasio: -Dolazak u Orašje bio je sa ciljem razgovara o novim mogućnostima i razvoja Sveučilišta u Mostaru i dislociranog Centra u Posavini kada su u pitanju novi preddiplomski i diplomski studiji, cjeloživotno obrazovanje i drugi oblici suradnje. Dogovorili smo se da ćemo krajem siječnja ili početkom veljače održati 5. Sveučilišnu klauzuru u Posavini u kojoj će biti pozvani svi dionici društvenih procesa u Posavini, dakle, Vlada ŽP i sve druge institucije koje imaju interesa prema Sveučilištu i od kojih interes ima Sveučilište, poput Zavoda za zapošljavanje, bolnice, udruga obrtništva, srednjoškolskih centara i svih drugih dionika. Također smo danas razgovarali da bi zajedno sa Sveučilištem u Osijeku organizirali radni sastanak na kojem bi bilo riječi o zajedničkoj suradnji i zajedničkim programima koji bi se mogli potencijalno izvoditi u Orašju. Važan naglasak stavili smo na cjeloživotno obrazovanje. Dogovorili smo da ćemo napraviti bazu ekonomista, pravnika, zdravstvenih djelatnika, agronoma, nastavnika, a Sveučilište u Mostaru ponudit će specijalističke i magistarske studije koji će ući u program cjeloživotnog obrazovanja. Razgovarali smo također o novim interdisciplinarnim studijima u skladu sa potrebama tržišta.

  Sve aktivnosti radit ćemo u skladu sa akcijskim planom Sveučilišta u dislociranom Centru Posavina, a tu smo uključili, pored preddiplomskog i diplomskog obrazovanja, pored cjeloživotnog obrazovanja, i projekte s gospodarstvom, radionice, seminare, razna predavanja, promocije. Održat ćemo ponovo senat Sveučilišta u Posavini i definirati i izolirati nastavne baze. Nastavne baze su institucije gdje studenti rade praksu, i iz tih nastavnih baza mi povlačimo praktičare u nastavu. Potpisat ćemo ugovore s nastavnim bazama, a to su europski trendovi. Akcijski plan djelovanja Sveučilišta u Posavini točno će definirati sve ono što mi ovdje radimo, bit će vidljivo, transparentno. Vjerujem da ćemo u narednoj godini biti za 50% ili 70% nazočniji ovdje u Posavini nego što smo to bili prethodnih godina. Bez obzira na svu složenost u društvu, demografske varijable koje nam ne idu na ruku, mi imamo toliko programa akademskih, znanstvenih, znanstveno-istraživačkih, koji nas mogu povezivati i apsolutno ćemo ih realizirati. Izražavam u ime Sveučilišta veliko zadovoljstvo kvalitetom današnjeg sastanka i odlučnošću koja je došla sa strane Vlade i Sveučilišta za realizacijom postavljenih prioriteta. Naglasili smo činjenicu da je to strateško područje i ispunjavanje vizije i misije Sveučilišta u Mostaru kada su u pitanju dislocirani centri studiranja u Posavini i Središnjoj Bosni, izjavio je rektor Sveučilišta u Mostaru prof.dr. Zoran Tomić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti