Više

  Predstavnici Ureda OESS-a BiH u Vladi Županije Posavske

  Najčitanije

  Predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić održao je sastanak sa predstavnicima OESS-a BiH, ured Tuzla koje je predvodio Karl Jorseen – šef ureda Misije OESS-a u Tuzli u pratnji suradnica Milane Memić (službenica za demografski razvoj) i Svjetlane Pejdah (program asistentice) na temu provedbe Strategije borbe protiv korupcije u Županiji Posavskoj kao dijelu ispunjenja obveza prema europskim integracijama i provedbi reformske Agende na području BiH. Pored predstavnika OESS-a sastanku su bili nazočni ministrica pravosuđa i uprave Županije Posavske Ana Andrić, Berislav Živković član Tima za prevenciju korupcije u Županiji Posavskoj i Martin Vukić.

  Prevencija korupcije i borba protiv korupcije bila je glavna tema razgovora, pri čemu je predsjednik Klaić istaknuo da je u temeljnim programskim dokumentima Vlade Županije Posavske borba protiv korupcije, i ona zahtjeva temeljiti i sistemski pristup, ne samo na području Županije Posavske, nego i na području cijele Bosne i Hercegovine. Nakon prve faze, u kojoj su izrađene strategije za borbu protiv korupcije na svima razinama vlasti, slijedi faza donošenja odgovarajućih zakona oko zaštite prijavitelja korupcije i educiranja šire javnosti. Preuzimanjem svojih obveze iz reformske Agende, Vlada Županije Posavske ispunila je svoje obveze i izradila Strategija za borbu protiv korupcije te donijela Akcijski plan za njezinu provedbu. Svakako je vrijedna spomena i mjera izrade Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije koju će Vlada ŽP uputiti Skupštini ŽP na razmatranje. Taj zakon čini Županiju Posavskom prvom županijom u Federaciji koja je samostalno pristupila zakonskom uređenju zaštite prijavitelja korupcije.

  Predstavnici OESS-a izrazili su svoju potporu nastojanjima Županije Posavske da se što efikasnije pokrenu procese borbe protiv korupcije, te pohvalili međusobnu suradnju na tom planu.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti