Više

  Pregled dnevnih događanja za period 09.11.-15.11.2020. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je počinjenje devet kaznenih djela.

  Dana 09. studenog 2020. godine policijski službenici OPP PU Odžak u Novom Selu, općina Odžak su uočili nepoznatog muškarca čiji su identitet pokušali utvrditi međutim isti nije imao dokumente kod sebe. Prilikom poduzimanja radnje legitimiranja isti je iz torbice, koju je nosio sa sobom, izvadio papirnati smotuljak u kojem se nalazila biljna sasušena masa koja izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu, što je isti i potvrdio. Navedeni je uhićen te je poduzimanjem službenih radnji utvrđeno da se radi o dvadesetčetvorogodišnjem J-P.R. Švicarskom državljaninu, bez državljanstva BiH koji je zadržan u prostorijama za zadržavanje PU Odžak. O događaju je obaviješten nadležni tužitelj Županije Posavske koji je naložio pokretanje istrage.

  Dana 10. studenog 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Ugrožavanje sigurnosti“. O događaju je obaviješten dežurni istražitelj OKP PU Orašje koji je po prijavi postupio i utvrdio da je NN osoba ili više njih u poštansko sanduče obiteljske kuće u Ugljari, općina Orašje, ostavila pismo s prijetećim sadržajem koje je upućeno dvadesetpetogodišnjem L.K. iz Ugljare. Na mjestu događaja dežurni istražitelj i krim. tehničar su poduzeli sve mjere i radnje predviđene zakonom.

  Istog dana PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Ugrožavanje sigurnosti“ na način da je pedesetogodišnji A.S. iz Odžaka putem društvenih mreža uputio ozbiljne prijetnje P.J. od kojih se isti uznemirio bojeći se za svoj život i tijelo. O događaju je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske koji je naložio pokretanje istrage na okolnosti navedenog kaznenog djela.

  Dana 11. studenog 2020. godine službenici kriminalističke policije MUP Županije Posavske su došli do operativnih saznanja da se na parkingu ispred SŠC „Fra Martin Nedić“ u Orašju, nalazi parkiran automobil mercedes u kojem se nalaze tri osobe koje kod sebe posjeduju opojnu drogu. Po navedenom saznanju su policijski službenici postupili te su pronašli navedeno vozilo u kojem su na mjestu vozača zatekli dvadesetpetogodišnju M.Ć. iz Domaljevca, na mjestu suvozača dvadesettrogodišnjeg M.H iz Domaljevca i na zadnjem sjedištu dvadesetšestogodišnjeg M.K. iz Domaljevca. Prilikom postupanja policije imenovana M.Ć. je predala dvije alu folije sa sadržajem zelene biljne mase koja izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu i jednu ručno smotanu cigaretu „joint“, dok je M.K. predao tzv. „drobilicu“. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ gore navedeni su uhićeni i zadržani u prostorijama za zadržavanje PU Orašje, a o događaju je upoznat i nadležni tužitelj Županije Posavske.

  Dana 12. studenog 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Teška krađa“ koja se dogodila u Vrbovcu u trgovini Euroboss, općina Odžak. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je utvrdila da je nepoznata osoba ili više njih izvršila provalnu krađu u navedenu trgovinu na način da je razbila staklo veličine 160×120 cm, ušla u trgovinu i izvršila premetačinu, gdje je prema izjavi vlasnika otuđila neutvrđenu količina cigareta. Obzirom da se radilo o noćnim satima, ophodnja će osigurati mjesto događaja do jutra kada će biti izvršen očevid.

  Dana 12. studenog 2020. godine službenici kriminalističke policije, nakon prikupljenih operativnim saznanja u vezi s kaznenim djelima iz oblasti zlouporaba opojnih droga, a temeljem naloga Općinskog suda u Orašju su izvršili pretrage obiteljskih kuća i pripadajući objekata koje koriste dvadesetšestogodišnji E.K., devetnaestogodišnji E.H. i dvetnaestogodišnji K.R., sva trojica iz Orašja. Tijekom pretraga pronađena je određena količina zelene biljne materije koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu, kao i predmeti koji se koriste za proizvodnju i distribuciju iste droge. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ uhićeni su E.K. i K.R te su smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje.

  Dana 14. studenog 2020. godine službenik OKP PU Orašje zajedno s krim. tehničarom i inspektorom za zaštitu od požara vršeći očevid po prijavi požara na osobnom automobilu od prethodnog dana, utvrdili su da je NN osoba ili više njih izvršila KD „Oštećenje tuđe stvari“ o čemu je obaviješten nadležni tužitelj Županije Posavske.

  Dana 15. studenog 2020. godine PS Odžak je od strane predsjednika biračkog odbora na biračkom mjestu u Posavskoj Mahali, općina Odžak zaprimila prijavu lažnog predstavljanja od strane dva birača. O događaju je obaviješten nadležni tužitelj Županije Posavske koja je naložila da se na spomenutom biračkom mjestu obustavi glasovanje, te da se izvrši očevid na mjestu događaja. Nakon izvršenog očevida u službene prostorije PU Odžak pozvani su D.P. i S.P. obojica iz Vrbovca, općina Odžak nad kojima je izvršena kriminalistička obrada zbog postojanja sumnje da su počinili KD „Prijevara pri glasovanju“.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Laka tjelesna ozljeda“ koja se dogodila u mjestu Ugljara, općina Orašje. Po istoj prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je utvrdila da je pedesetšestogodišnja N.B. iz Ugljare zadobila ozljede u predjelu lica od svog bivšeg supruga pedestčetvorogodišnji I.B. iz Ugljare koji je na istu fizički nasrnuo, što je isti u razgovoru s policijskim službenicima i priznao, a za koju ozljedu je dežurni liječnik DZ Orašje konstatirao da se radi o lakoj tjelesnoj ozljedi.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su četiri prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 13. studenog 2020. godine policijski službenici PS Odžak su utvrdili da su u ugostiteljskom lokalu „Millenium“ u Odžaku nalazi veći broj osoba od dopuštenog odredbama zapovijedi kriznog stožera. Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv JRiM, vlasniku lokala četrdesetčetvorogodišnjem M.I. iz N. Sela uručen je prekršajni nalog.

  Dana 13. studenog 2020. godine policijski službenici PS Orašje su u III ulici u Orašju zatekli dvadesetsedmogodišnjeg J.M. iz Vidovica koji je kršio odredbe kriznog stožera o ograničenju kretanja od 23,00 do 05,00 sati, zbog čega je imenovanom, a u skladu s Zakonom o prekršajima protiv JRiM, uručen prekršajni nalog.

  Dana 14. studenog 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu narušavanja javnog reda i mira u Gornjoj Dubici, općina Odžak na način da se pedesetsedmogodišnji J.Z i G. Dubice svađa i galami. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je imenovanog zbog upornosti u činjenju prekršaja uhitila te je isti smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba PU Odžak. Protiv imenovanog će biti proveden prekršajni postupak.

  Dana 15. studenog 2020. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu da se na BP Pauk u Domaljevcu dogodila tuča. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je utvrdila da su u tuči sudjelovali tridesetogodišnji D.N. iz Domaljevca, tridesetdvogodišnji I.A. iz Domaljevca, M.M. iz Domaljevca i A-I.Ž. iz Koraja. Protiv navedenih će biti proveden prekršajni postupak.

  PROMET

  Zabilježeno je šest prijava prometnih nezgoda.

  Dana 11. studenog 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Prudu, općina Odžak. Po prijavi su postupili policijski službenici OPP PU Odžak koji su utvrdili da je u nezgodi sudjelovao P.J. iz mjesta Papučija, Donja Dubica, općina Odžak upravljajući osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na križanju ulica V. i VIII., a u kojoj su sudjelovale M.Š. iz Bazika i R.O. iz Tolise, obje upravljajući s osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 13. studenog 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se u Orašju na parking prostoru TC „City centar“. Po prijavi su postupili policijski službenici OPP PU Orašje koji su utvrdili da je u nezgodi sudjelovala H.Ž. iz mjesta Kostrča upravljajući osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 14. studenog 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila Odžaku u ul R. Porobića. Po prijavi su postupili policijski službenici OPP PU Odžak koji su utvrdili da su u nezgodi sudjelovali Š.H. i I.T. obojica iz Odžaka, koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Istog dana PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode s ozlijeđenim osobama koja se dogodila u mjestu Potočani na reg. Cesti R 464, općina Odžak. Po prijavi su postupili policijski službenici OPP PU Odžak, te je na mjesto događaja upućeno i vozilo hitne pomoći. Očevidom je utvrđeno da je u nezgodi sudjelovala R.A. iz mjesta Jošava, općina Odžak upravljajući osobnim vozilom i putnik A.B. iz mjesta Potočani, općina Odžak, koja je u nezgodi zadobila ozljede zbog kojih je prevezena u SKC Tuzla.

  Istog dana PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u G. Dubici, a u kojoj su sudjelovali A.V. iz Odžaka koji je upravljao osobnim vozilom i M.D. iz G. Dubice koji je upravljao traktorom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 312 vozila i vozača, uručili su 30 prekršajnih naloga i dvije obavijesti u učinjenom prekršaju zbog nepropisnog parkiranja. Iz prometa su isključili tri vozača i jedno vozilo.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zaprimljene su tri prijave ostalih događaja.

  Dana 09. studenog 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu razmirica u Vidovicama, općina Orašje. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je utvrdila da osamdesetdvogodišnji I.J. iz Jenjća, općina Orašje pravi probleme M.T. iz Vidovica. Imenovani I.J. je upozoren zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 12. studenog 2020. godine policijskim službenicima MUP Županije Posavske građanin je predao sedam ručnih bombi i manju količinu puščanog streljiva, o čemu je upoznata Civilna zaštita koja će poduzeti daljnje mjere i radnje.

  Dana 13. studenog 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu da u VIII ulici na parkingu ispred kbr. 87 gori osobni automobil. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja i djelatnici DVD Orašje koji su požar ugasili. O događaju je obaviješten i dežurni istražitelj OKP PU Orašje koji će poduzeti predviđene mjere i radnje.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali pet nepoznatih osoba, izvršili su 4 osiguranja izbornog materijala i pet osiguranja športskih događaja, kao i osiguranje lokalnih izbora, te dvije pratnje „B“ materije pri prolasku preko teritorija Županije. Pružena je jedna asistencija inspektorima Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske

  U sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili su 1031 nadzor nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 340 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje rada ugostiteljska objekta.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimili smo skupno 23 prijave građana te 14 aktivnosti policije povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti