Više

  Pregled dnevnih događanja za period 26.10.-01.11.2020. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklih sedam dana na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirana su počinjenja osam kaznenih djela.

  Dana 26. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari“ na način da je četrdesetjednogodišnji G.M. iz Tolise, općina Orašje posjedovao vojničku automatsku pušku „Ruski automat PPS 43“ za koju se ne može dobiti dozvola za posjedovanje. Po navedenoj prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje navedenog kaznenog djela imenovanog uhitila. O svemu je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske kao i dežurni istražitelj koji je spornu pušku oduzeo kao i 7 komada pripadajućeg streljiva.

  Dana 27. listopada 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Teška krađa“ u trgovinu Yimor u ul. R. Porobića u Odžaku. O navedenoj prijavi je upoznat dežurni istražitelj koji je zajedno s krim. tehničarem izvršio očevid na mjestu događaja te je utvrđeno da je kazneno djelo počinjeno na način da je NN osoba ili više njih izvršile provalu uporabom podesnog predmeta i djelovanjem sile na staklenu stijenu s bočne strane, nakon čega su ušle u unutrašnjost objekta i otuđile novac i cigarete. Službenici policije će poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 28. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Krađe“ koja se dogodila na parkingu ispred groblja „Karaula“ u D. Mahali, općina Orašje, na način da je NN osoba ili više njih iskoristila nepažnju S.O. iz D. Mahale i iz otključanog vozila koje se nalazilo parkirano na navedenom mjestu otuđila oko 400 KM i dvije bankovne kartice iz novčanika. O prijavi je upoznat dežurni istražitelj koji je poduzeo zakonom predviđene mjere i radnje.
  Istog dana PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Laka tjelesna ozljeda“ koje se dogodilo na lokalnoj cesti u N. Gradu, općina Odžak, na način da je šezdesettrogodišnji M.M. iz Novog Grada, općina Odžak, zadao nekoliko udaraca u predjelu ruke drvenim štapom sedamdesetčetvorogodišnjem V.B. iz Novog Grada, općina Odžak, od čega je isti zadobio lake tjelesne ozljede koje je konstatirao dežurni liječnik DZ Odžak. O navedenoj prijavi je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske koji je naložio da se poduzmu zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 29. listopada 2020. godine policijski službenici kriminalističke policije MUP Županije Posavske su operativnim radom doznali da je dvadesetčetvorogodišnji A.P. iz Orašja vlasnik pvc vrećice u kojoj se nalazila zelena biljna masa koja svojim izgledom podjeća na opojnu drogu marihuanu, a koja je pronađena 20. rujna 2020 godine. u sklopu BP Dragić u D. Mahali. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ nad imenovanim je provedena kriminalistička obrada te će županijskom tužiteljstvu biti dostavljeno izvješće o počinjenom kaznenom djelu.

  Dana 30. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Krađa“ koja se dogodila u Boku, općina Orašje, na način da je NN osoba ili više njih iz vozila, koje se nalazilo na parkingu ispred mjesne crkve, otuđila novac u raznim valutama ukupne vrijednosti cca 650 KM vlasništvo I.T. iz Oštre Luke, općina Orašje. O prijavi je upoznat dežurni istražitelj OKP PU Orašje koji je poduzeo zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 01. studenog 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Teška krađa“ koja se dogodila provalom u obiteljsku kuću vlasništvo I.I. iz Novog Sela, općina Odžak. O prijavi je upoznat dežurni istražitelj OKP Odžak koji je zajedno s krim. tehničarom izvršio očevid kojim je utvrđeno da je NN osoba ili više njih provalu izvršila na prozor koji se nalazi u prizemlju kuće kojom prigodom je otuđen jedan televizor.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Krađa“ koja se dogodila u ulici M. Gubca broj 21 u Donjoj Mahali, općina Orašje na način da je NN osoba ili više njih iz pomoćne zgrade obiteljske kuće vlasništvo M.Ž. na navedenoj adresi otuđila moped marke TOMOS APN 7, plave boje, reg. Oznaka M54-T-426. O navedenoj prijavi je upoznat dežurni istražitelj OKP PU Orašje koji je zajedno s krim. tehničarem obavio očevid tijekom kojeg se došli do saznanja od imenovanog da je NN osoba ili više njih polovinom mjeseca kolovoza ove godine na isti način otuđila moped Tomos APN 6 bez reg. oznaka istog vlasnika, a što vlasnik nije prijavljivao do sada. Policijski službenici su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježena je jedna prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 31. listopada 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu narušavanja JriM na način da se u lokalu „New Style“ nalazi veći broj osoba od dopuštenog, odnosno da se krše odredbe Zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske. Po navedenoj prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je vlasniku navedenog lokala pedesettrogodišnjem S.K. iz Odžaka uručila prekršajni nalog zbog „Ne postupanja po zapovijedi državnog tijela.

  PROMET

  Zabilježeno je sedam prijava prometnih nezgoda.

  Dana 27. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila 26. listopada 2020. godine u III. ulici na parkingu ispred zgrade na broju 8. Po prijavi su postupili službenici OPP PU Orašje koji su utvrdili da su u nezgodi sudjelovali Đ.M. iz Orašja i parkirano vozilo vlasništvo M.J. iz Orašja. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 29. listopada 2020. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na lokalnoj cesti Domaljevac-Brvnik. Po prijavi su postupili službenici OPP PU Orašje koji su utvrdili da su u nezgodi sudjelovao dvadesetogodišnji M.V. iz Županje. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 30. listopada 2020. godine PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u ulici O. Džananovića u Odžaku. Po prijavi su postupili službenici OPP PU Odžak koji su utvrdili da su u nezgodi sudjelovali dvadesetšestogodišnji Đ.M. iz G. Slatine, općina Šamac, vozač osobnog vozila i dvadesetšestogodišnji H.O. iz Odžaka vozač osobnog vozila koji je zadobio teške tjelesne ozljede te dvadesettrogodišnji A.K. iz Odžaka suvozač u vozilu koji je zadobio lake tjelesne ozljede. Na vozilima je nastala materijalna šteta, a ozljeđeni su preveženi u DZ Odžak gdje im je pružena hitna medicinska pomoć.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Boku, općina Orašje u kojoj su sudjelovali A.K. iz Boka i A.M. iz Tolise. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 31. listopada 2020. godine PS Orašje je je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na lokalnoj cesti u Oštroj Luci, općina Orašje. Po prijavi su postupili službenici OPP PU Orašje koji su utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.P. iz Oštre Luke, općina Orašje i NN vozač s NN vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na makadamskoj cesti u Matićima, općina Orašje u kojoj su sudjelovali I.M. iz Orašja i M.N. iz Matića. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 01. studenog 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode u kojoj ima ozlijeđenih osoba, a koja se dogodila u Oštroj Luci u ulici Kralja Tomisla kod kbr. 43, općina Orašje. Na mjesto događaja je odmah upućeno vozilo hitne pomoći DZ Orašje kao i službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i osigurali mjesto događaja do dolaska ekipe za očevide u sastavu nadležni tužitelj Županije Posavske, dežurni istražitelj OKP PU Orašje i krim tehničar. Navedena ekipa je izvršila očevid kojim je utvrđeno da je u nezgodi sudjelovao vozač motocikla tridesetogodišnji S.P. iz Boka koji je od zadobivenih ozljeda preminuo u ŽB Orašje, a kao suvozač na motociklu se nalazio devetnestogodišnji I.K. iz Kostrča koji je po konstataciji dežurnog liječnika ŽB Orašje dr. Anđelka Živkovića zadobio lakše tjelesne ozljede.

  Tijekom proteklih sedam dana policijski službenici su kontrolirali 621 vozila i vozača, uručili su 53 prekršajna naloga i 10 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nepropisnog parkiranja. Podnijeli su jedan zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka i iz prometa su isključili četiri vozača.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zaprimljene su četiri prijava ostalih događaja.

  Dana 26. listopada 2020. godine PS Orašje je zaprimila prijavu pronalaska beživotnog tijela sedamdesetšestogodišnjeg I.F. u obiteljskoj kući u D. Mahali, općina Orašje. Po prijavi su postupili policijski službenici kao i dežurni mrtvozornik Doma zdravlja Orašje dr. Zoran Budimić koji je konstatirao da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Dana 28. listopada 2020. godine policijski službenici PS Orašje su u Orašju u III. ulici u neposrednoj blizini gradskog parka zatekli 4 migranta. Nakon utvrđivanja identiteta utvrđeno je da su isti ispunili obrazac o iskazanoj namjeri za podnošenje zahtjeva za azilom u BiH, o čemu je upoznat načelnik Ureda za strance, nakon čega su migranti upućeni u Tuzlu u prihvatilište za migrante.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu međususjedskih razmirica u IV ulici u Orašju. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je zbog neprimjerenog ponašanja upozorila šezdesetdvogodišnju P.P. iz Orašja.

  Dana 30. listopada 2020. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu pronalaska beživotnog tijela pedesetosmogodišnjeg J.M. iz Tuzle na obali rijeke Save u Domaljevcu. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja i dežurni mrtvozornik DZ Domaljevac-Šamac dr. Samir Karabegović koji je pregledao tijelo i utvrdio da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Tijekom proteklih sedam dana policijski službenici su legitimirali 26 nepoznatih osoba, te su izvršili 5 osiguranja predizbornih skupova i 6 športskih događanja.

  U sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili su 827 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenjima sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli jednu osobu koja krši odredbe Rješenja o samoizolaciji, protiv koje su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Izvršili su i 348 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom su utvrdili prekoračenje rada tri ugostiteljska objekta u Orašju i Odžaku, te će protiv vlasnika i odgovornih osoba poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.
  Policijski službenici su upozorili 10 osoba zbog kršenja zapovijedi kriznog stožera Županije Posavske o obveznom nošenju zaštitnih maski na otvorenom prostoru.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimili smo skupno 20 prijave građana te 14 aktivnosti policije povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti