Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 06.12.-12.12.2021. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je šest prijava počinjenja sedam kaznenih djela.

  Dana 07. prosinca 2021. godine oko 12,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom pedeset četverogodišnji H.A. iz Lopara prijavljuje da je 06.12.2021 godine uočio oštećenje na ulaznim vratima od kuće koja se nalazi u vikend naselju u Draganovcima, općina Orašje. O događaju su upoznati dežurni istražitelj OKP PU Orašje i krim. Tehničar koji su na mjestu događaja izvršili očevid te utvrdili postojanje osnova sumnje da je od strane nepoznate osoba ili više njih počinjeno KD „Teška krađa u pokušaju“.

  Dana 07. prosinca 2021. godine oko 20,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Boku u ul. Filipovići kod kbr 21. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao pedeset jednogodišnji I.T. iz Boka koji je upravljajući putničkim motornim vozilom ostvario kontakt s pješacima M.V., A.V., P.V. i I.V. sve četvero iz Boka kojom prigodom je imenovana A.V. zadobila teške tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje, dok su pješaci P.V. i I.V. zadržani u ŽB Orašje i naknadnim liječničkim pregledom će biti utvrđen stupanj ozljeda, a pješak M.V. je pušten kući nakon pružene liječničke pomoći te je upućen na specijalistički pregled tijekom idućeg dana. Izvršenim alkotestiranjem vozača I.T. je utvrđena koncentracija alkohola u organizmu od 1,68 gr/kg zbog čega je isti zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja. O događaju je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske koji je naložio da se od vozača uzme krv i urin a vozilo kojim je upravljao vozač prilikom nezgode smjesti u dvorište PU Orašje gdje će se u narednom periodu izvršiti izvanredni tehnički pregled vozila. Na mjestu događaja je izvršen očevid od strane policijski službenika PU Orašje.

  Dana 08. prosinca 2021. godine oko 13,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom sedamdeset devetogodišnja R.D. iz D. Mahale, općina Orašje prijavljuje da joj je nepoznata osoba u proteklih šest mjeseci sa računa pomoću kreditne kartice u više transakcija podigla novac u ukupnom iznosu od 16.700,00 KM. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno KD „Krađa“ po prijavi je postupio dežurni službenik OKP PU Orašje koji je u vezi s navedenom prijavom poduzeo Zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 09. prosinca 2021. godine oko 22,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu požara na vikendici vlasništvo F.K. iz Boka a koja se nalazi na njivama zvanim „Međorka“ u Boku. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je dolaskom na mjesto događaja potvrdila navode prijave te su na mjestu događaja upućeni djelatnici DVD Tolisa i DVD D. Mahala koji su ugasili požar. Idućeg dana u vremenu od 08,40 do 10,50 sati je izvršen očevid na mjestu događaja od strane dežurnog istražitelja i krim. tehničara kao i protiv požarnog inspektora koji su očevidom utvrdili da postoje osnovi sumnje u počinjenje KD „Paljevina“.

  Dana 09. prosinca 2021. godine oko 13,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom sedamdeset devetogodišnji T.D. iz Matića prijavljuje da mu je nepoznata osoba otuđila novčanik u kojem se nalazilo oko 1000 KM. Po prijavi je postupio voditelj smjene i patrolna ophodnja koji su potvrdili navode prijave te su o događaju izvjestili dežurnog istražitelja koji će poduzeti daljnje mjere i radnje.

  Dana 12. prosinca 2021. godine policijski službenici OKP PU Odžak su došli do operativnih saznanja da se u Novom Gradu, općina Odžak u obiteljskoj kući vl. trideset četverogodišnjeg S.Đ. nalazi veći broj sigurnosno interesantnih osoba te da postoji sumnja da isti zlorabe opojne droge. Temeljem navedene informacije uz usmenu suglasnost nadležnog tužitelja Županije Posavske, a na osnovu naloga suca Općinskog suda iz Orašja izvršena je pretraga navedene obiteljske kuće, pripadajućih objekata te zatečenih vozila i osoba. Pretragom je pronađena određena količina biljne materije koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu i praškaste materije koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu Speed, jedna vaga za precizno vaganje, pištolj kalibra 6,35, plinski pištolj i više predmeta koji se koriste pri provalnim krađama i drugim kaznenim djelima(crne potkape-fantomke, gumene rukavice, pajseri, metalni klinovi i aku bušilice). Dolaskom na mjesto pretrage policijski službenici su zatekli devet osoba koje su pretražili i od kojih su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ i KD „Pripremanje za izvršenje kaznenog djela“ sedam osoba uhitili i to: gore imenovanog S.Đ., trideset četverogodišnji P.M. iz Gornjeg Svilaja, trideset dvogodišnji M.R. iz Novog Grada, trideset jednogodišnji S.P. iz Vukosavlja, trideset trogodišnji M.J. iz R. Srbije, trideset petogodišnji A.R. iz R. Srbije i četrdeset dvogodišnji D.N. iz R. Srbije, koji su smješteni u prostorijama za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su dvije prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 07. prosinca 2021. godine policijski službenici PS Odžak su došli do operativnih saznanja da su 28.11.2021. godine u prijepodnevnim satima u Pot. Lipiku, općina Odžak, javni red i mir drskim ponašanjem i tučom narušili dvadeset petogodišnji E.P. iz Odžaka s jedne strane i šezdeset sedmogodišnji J.P. i šezdeset dvogodišnji Š.B. obojica iz Pos. Mahale s druge strane. Protiv imenovanih će biti proveden prekršajni postupak u skladu s Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 11. prosinca 2021. godine oko 17,10 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu narušavanja javnog reda i mira u TC Yimor u Domaljevcu. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je JRiM drskim ponašanjem narušio dvadeset jednogodišnji D.B. iz Bazika koji je i uhićen zbog upornosti u činjenju prekršaja i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje.

  PROMET

  Evidentirano je pet prijava prometnih nezgoda.

  Dana 06. prosinca 2021. godine oko 13,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila 04.12.2021 godine oko 01,30 sati u Orašju na lokalnoj cesti Orašje-Matići, a u kojoj su sudjelovali A.K. iz Oštre Luke i A.Š. iz Srebrenika koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 09. prosinca 2021. godine oko 09,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na mostu, a u kojoj su sudjelovali M.K. iz D. Mahale i A.G. iz Bošnjaka, R. Hrvatska koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 11. prosinca 2021. godine oko 18,55 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ulici A. Šapčanina. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.P. iz Odžaka koji je upravljajući putničkim motornim vozilima ostvario kontakt s parkiranim putničkim motornim vozilom vl. I.T. iz Odžaka. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 12. prosinca 2021. godine oko 02,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u IX ulici. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je nepoznati vozač s nepoznatim vozilom ostvario kontakt s dva parkirana putnička motorna vozila vl. T.B. iz Tuzle i A.S. iz Orašja nakon čega se udaljio u nepoznatom smjeru. Operativni radom plicijski službenici su došli do saznanja da je nepoznati vozač trideset četverogodišnji S.A.K. iz Orašja koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom. Kontrolom je utvrđeno da je imenovani vozilom upravljao u alkoholiziranom stanju zbog čega je zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja.

  Dana 12. prosinca 2021. godine oko 03,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru ispred gradskog stadiona Goal. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je nepoznati vozač s nepoznatim vozilom ostvario kontakt s parkiranim putničkim motornim vozilom vlasništvo imenovane.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 569 vozila i vozača, uručili su 106 prekršajnih naloga, 17 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja te su podnijeli 1 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 5 vozila i 7 vozača od kojih su dva vozača zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržana u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježene su dvije prijave ostalih događaja.

  Dana 06. prosinca 2021. godine oko 12,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom L.K. iz Boka prijavljuje da ima problema i nesuglasica sa M.K. iz Boka. Po prijavi su postupili policijski službenici koji su s imenovanima obavili obavijesne razgovore nakon čega su ih upozorili zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 09. prosinca 2021. godine oko 17,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu oštećenja visokog napona koji opskrbljuje GP Šamac električnom energijom. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska istražitelja OKP PU Orašje i krim. tehničara koji su izvršili očevid. Nakon izvršenog očevida djelatnici Elektroprivrede HZHB su izvršili sanaciju nastale štete.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 33 nepoznate osobe te su izvršili 2 pratnje i 2 osiguranja javnih okupljanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 263 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenju sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom je utvrđeno da su se sve nadzirane osobe pridržavale mjera i nisu kršile odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 166 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu zabilježili prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 15 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 14 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti