Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 08.11.-14.11.2021. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirane su tri prijave počinjenja kaznenih djela.

  Dana 09. studenog 2021. godine oko 16,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom dežurni liječnik DZ Odžak prijavljuje da je zaprimio malodobnika sa ozljedama zadobivenim u tuči. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je došlo do svađe između dva malodobnika nakon koje je jedan drugom zadao udarac u lice te je oštećeni zadobio teške tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje. O događaju je upoznat nadležni tužitelj Županije Posavske kao i službenici OKP PU Odžak koji su poduzeli zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 09. studenog 2021. godine oko 17,15 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kaznenog djela „Teška krađa“ koja se dogodila u obiteljskoj kući vl. šezdeset devetogodišnje M.M. iz Domaljevca. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je mjesto osigurala do dolaska ekipe za očevide gdje je očevidom utvrđeno da je nepoznata osoba ili više njih istog dana u vremenu od 15,30 do 17,15 sati izvršila provalnu krađu u obiteljsku kuću vlasništvo imenovanog gdje je prema izjavi prijaviteljice otuđen novčanik u kojem su se nalazili osobni dokumenti te 500 KM i 40 Eura.

  Dana 11. studenog 2021. godine oko 16,40 sati policijskim službenicima, koji su vršili pojačanu kontrolu prometa na kontrolnom punktu u mjestu Bok, nije se zaustavilo vozilo marke VW Golf registarskih oznaka M29-A-221 crne boje koje se kretalo iz pravca Obudovca i koje se nastavilo kretati velikom brzinom prema Boku. Patrolna ophodnja koja se nalazila na mjestu događaja se dala u potragu za navedenim vozilom kao i ostale policijske patrole koje su se nalazile na terenu te je jedna od ophodnji uočila navedeno vozilo u Donjoj Mahali na magistralnoj cesti M-14.2 kada je isto pokušala zaustaviti uporabom svjetlosnog i zvučnog signala na što se vozač vozila oglušio te se vozilo nastavilo kretati velikom brzinom prema Domaljevcu a patrolna ophodnja se dala u potjeru za istim. Oko 16,50 sati u mjestu Grebnice u ulici Posavskih branitelja kod kbr. 73 dogodilo se KD „Napad na službenu osobu u vršenju poslova sigurnosti“ kojom prigodom su napadnuti policijski službenici koji su se nalazili na kontrolnom punktu i gdje se spomenuto vozilo ponovno nije zaustavilo nego se nastavilo kretati. Nakon kraćeg vremena u mjestu Donji Žabar policijski službenici PU Orašje su zaustavili navedeno vozilo u kojem su se nalazili dvadeset sedmogodišnji R.G., trideset petogodišnji D.J. i četrdeset šestogodišnji L.Š. sva trojica iz Zvornika te su zbog postojanja osnova sumnje da su počinili gore opisano kazneno djelo imenovani u koordinaciji s policijskim službenicima PS Pelagićevo uhićeni i smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje i nad istim će biti izvršena kriminalistička obrada. Dana 12. studenog 2021. godine na temelju Naloga nadležnog tužitelja Županije Posavske imenovanim je produljena mjera zadržavanja za još 24 sata. Dana 13. studenog 2021. godine imenovanim je Općinski sud u Orašju odredio pritvor u trajanju do 30 dana.

  JAVNI RED I MIR

  Nisu zabilježene prijave narušavanja javnog reda i mira.

  PROMET

  Evidentirane su dvije prijave prometnih nezgoda.

  Dana 09. studenog 2021. godine oko 18,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila istog dana u D. Mahali na križanju ulica S. Radića i Franjevačke, a u kojoj su sudjelovali S.Ž. iz D. Mahale i M.H. iz Domaljevca koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 09.studenog 2021. godine PS Domaljevac je zaprimila prijavu kojom nepoznata osoba prijavljuje da u Baziku u ul. Posavskih branitelja na cesti sjedi osoba sa vidljivim ozljedama glave. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je zatekla šezdeset jednogodišnjeg M.P. iz Bazika koji je izjavio da je ozljede zadobio kao sudionik prometne nezgode vozeći bicikl od nepoznatog vozila kojim je upravljao nepoznati vozač. Na mjestu događaja je izvršen očevid a imenovani M.P je vozilom Hitne pomoći prevezen u ŽB Orašje gdje mu je dežurni liječnik konstatirao lake tjelesne ozljede.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 477 vozila i vozača, uručili su 89 prekršajnih naloga, 21 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja te su podnijeli 3 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili po jedno vozilo i vozača.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je pet prijava ostalih događaja.

  Dana 11. studenog 2021. godine policijski službenici PS Odžak su u Odžaku zatekli 21 migranta, 19 državljana Bangladeša i 2 državljana Pakistana. O događaju je upoznat načelnika Centra za strance nakon čega su migranti upućeni u centar za prihvat migranata u Sarajevu.

  Dana 12. studenog 2021. godine oko 17,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom F.P. iz D. Mahale prijavljuje kako već dva dana nije vidio susjeda M.V. koji živi sam u kući. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je u obiteljskoj kući u D. Mahali zatekla beživotno tijelo imenovanog M.V. o čemu je upoznat dežurni mrtvozornik DZ Orašje koji je izvršio pregled tijela te je konstatirao da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Dana 12. studenog 2021. godine policijski službenici MUP-a ŽP su u suradnji sa policijskim službenicima MUP-a RS izvršili pretrage stambenih objekata i drugih nepokretnosti na području općine Zvornik koje koriste R.G., D.J. i L.Š. a koji su uhićeni prethodnog dana. Nakon završene pretrage imenovani su vraćeni i smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje.

  Dana 14. studenog 2021. godine oko 08,20 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom M.L. iz Domaljevca prijavljuje kako njegov brat P.L. iz Domaljevca leži u kuči i ne daje znakove života. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja i dežurni mrtvozornik DZ Domaljevc-Šamac koji je izvršio pregled tijela te je konstatirao da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Dana 14. studenog 2021. godine oko 17,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom dvadeset devetogodišnji N.Č. iz Živinica prijavljuje da mu je nepoznata osoba prijetila nožem a ista upravlja vozilom registarskih oznaka K78-E-283. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je operativnim radom na terenu pronašla navedeno vozilo kojim je upravljao trideset trogodišnji S.J. iz D. Žabara koji je predao kuhinjski nož koji se nalazio u vozilu. Imenovanom je izdana potvrda o privremenom oduzimanju predmeta te mu je uručen prekršajni nalog u sladu sa Zakonom o oružju i streljivu Županije Posavske.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 42 nepoznate osobe te su izvršili jednu asistenciju, dvije pratnje i pet osiguranja javnih okupljanja.
  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 100 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenju sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom je utvrđeno da su se sve nadzirane osobe pridržavale mjera i nisu kršile odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 140 obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu zabilježili prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 10 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 14 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti