Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 15.5.-21.5.2023. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je osam prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 16. svibnja 2023. godine oko 09,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno KD „Nasilje u obitelji“ počinjeno od strane ženske osobe na području Orašja. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je utvrdila da je tijekom jutra žena prijetila da će ubiti svoje ukućane kao i sebe. Policijski službenici su nakon obavljenih obavijesnih razgovora sa žrtvama nasilja ženu uhitili i smjestili u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje te će nad istom biti provedeno kriminalističko istraživanje. O događaju je obaviješten nadležni sudac Općinskog suda u Orašju.

  Dana 17. svibnja 2023. godine u vremenu od 07,00 do 14,15 sati policijski službenici Uprave policije MUP-a Županije Posavske su, temeljem naloga Općinskog suda u Orašju, a pod nadzorom nadležnog tužitelja, izvršili pretrage više obiteljskih kuća, motornih vozila i ugostiteljskog objekta Hype na području općina Odžak i Vukosavlje koje koriste S.B. rođen 1986. godine, nastanjen u Odžaku, A.S. rođen 1970. godine, nastanjen u Odžaku i D.Dž. rođen 1967. godine, nastanjen u Novom Selu. Pretragom je pronađeno više komada vatrenog oružja i streljiva, više komada optičkih ciljnika i cca 170 kg srnećeg i mesa divlje svinje. Pronađeni predmeti su privremeno oduzeti dok su imenovani S.B., A.S. i D.Dž. zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD „Protuzakonit lov“ i KD „Nedopušteno držanje oružja i eksplozivnih tvari“ uhićeni i smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba te će nad istim biti provedeno kriminalističko istraživanje. Dana 18.05.2023 godine imenovanim S.B., A.S. i D.Dž. je nadležni tužitelj produljio zadržavanje za još 24 sata.

  Dana 18. svibnja 2023. godine oko 15,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je N.B. rođena 1988. godine, nastanjena u Odžaku prijavila KD „Ugrožavanje sigurnosti“. Po prijavi je postupio dežurni kriminalistički istražitelja koji je o događaju upoznao nadležnog tužitelja koji je usmeno naložio provođenje istrage i poduzimanje mjera i radnji u skladu sa Zakonom, a u vezi s prijavljenim kaznenim djelom.

  Dana 19. svibnja 2023. godine oko 09,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je ženske osobe sa području Orašja prijavila da ima problema sa svojim suprugom. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesne razgovore sa ženom i muškarcem te utvrdila da postoje osnovi sumnje da je muškarac počinio KD „Nasilje u obitelji“. O događaju je obaviješten nadležni sudac Općinskog suda u Orašju koji je muškarcu izrekao zaštitnu mjeru u skladu sa Zakonom o zaštiti od nasilja u obitelji.

  Dana 19. svibnja 2023. godine službenici kriminalističke policije PU Odžak su došli do saznanja da je 16.05.2023. godine u večernjim satima A.S. rođen 1970. godine, nastanjen u Odžaku kod sebe posjedovao dva smotuljka zatopljena na kraju u kojima se nalazila bijela praškasta materija koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu, koje smotuljke je imenovani odbacio i koji su naknadno pronađeni od strane policijskih službenika koji su izuzeti. O događaju je obaviješten nadležni tužitelj koji je naložio provođenje istrage.

  Dana 21. svibnja 2023. godine oko 13,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je A.Š. rođena 1993. godine, nastanjena u Čeliću, prijavila da je istog dana oko 03,00 sati napustila diskoteku „Sova night club“ kada je zaboravila žensku torbicu koja je ostala u prostorijama diskoteke koja joj je vraćena oko 13,00 sati kada je primijetila da u torbici nedostaje novac ukupnog iznosa oko 2000 KM gdje postoje osnovi sumnje da je nepoznata osoba ili više njih počinili KD „Krađa“. O događaju je obaviješten dežurni kriminalistički istražitelj koji će poduzeti daljnje mjere i radnje.

  Dana 21. svibnja 2023. godine oko 18,59 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je J.H. rođen 1982. godine, nastanjen u Odžaku prijavio da njegov brat M.H. rođen 1980. godine, nastanjen u Odžaku hoda po zajedničkom dvorištu sa sjekirom u ruci i prijeti njemu i njegovoj supruzi od čega se isti osjećaju ugroženo. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave kao i dežurni kriminalistički istražitelj nakon čega je imenovani M.H. uhićen zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Ugrožavanje sigurnosti“ te će nad istim biti provedeno kriminalističko istraživanje. O događaju je upoznat nadležnog tužitelja.

  Dana 21. svibnja 2023. godine oko 00,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je ženska osobe sa području Orašja prijavila da ima problema sa svojim ne vjenčanim suprugom. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je utvrdila da je došlo do fizičkog obračuna između žene i muškarca kojom prilikom je muškarac zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Orašje. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD „Nasilje u obitelji“ žena i muškarac su uhićeni i smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje dok je na mjestu događaja izvršen očevid. O događaju je obaviješten nadležni sudac Općinskog suda u Orašju.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su tri prijave narušavanja javnog reda i mira.
  Dana 19. svibnja 2023. godine oko 16,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljen verbalni sukob u Matićima između S.Ž. rođen 1985. godine, nastanjen u Matićima i D.L. rođena 1973. godine, nastanjena u Matićima. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da su imenovani narušili javni red i mir drskim i naročito drskim ponašanjem te će protiv istih biti pokrenut prekršajni postupak pred Općinskim sudom u Orašju u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog red i mira Županije Posavske.

  Dana 20. svibnja 2023. godine oko 23,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je J.H. rođen 1982. godine, nastanjen u Odžaku prijavio da njegov brat M.H. rođen 1980. godine, nastanjen u Odžaku viče i galami na njega te lupa na ulazna vrata kuće što kod J.H. izaziva osjećaj ugroženosti. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je imenovani M.H. narušio javni red i mira te je imenovanog M.H. uhitila zbog upornosti u činjenju prekršaja i smjestila u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak. Protiv M.H. će biti proveden prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 21. svibnja 2023. godine oko 01,30 sati u Orašju prilikom poduzimanja službenih radnji od strane policijskih službenika PS Orašje, javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijski službenika je narušila S.K. rođena 1986. godine, nastanjena u Donjoj Mahali. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je devet prijava prometnih nezgoda.

  Dana 15. svibnja 2023. godine oko 09,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na lokalnoj cesti Kostrč-Matići. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.I. iz Matića koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 15. svibnja 2023. godine oko 09,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru u VI ulici i u kojoj su sudjelovali D.M. iz Kopanica koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo J.B. iz Donje Mahale. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 16. svibnja 2023. godine oko 00,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u III ulici. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.M. iz Oštre Luke koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo S.K. iz Orašja. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba dok je M.M. zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja.

  Dana 18. svibnja 2023. godine oko 13,05 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na parking prostoru restorana Zlatna oaza. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač s nepoznatim vozilom koji je ostvario kontakt s parkiranim teretnim vozilom vlasništvo poduzeća Doboj putevi. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 18. svibnja 2023. godine oko 15,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ulici 102 odžačke HVO brigade i u kojoj su sudjelovali D.N. nastanjen u mjestu D. Kladari, općina Modriča i D.Š. iz Brčkog koji su u trenutku nezgode upravljali teretnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 18. svibnja 2023. godine oko 00,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na parking prostoru kod diskoteke Viva. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač s osobnim vozilom koji je ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo D.C. iz Odžaka. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 20. svibnja 2023. godine oko 10,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila tijekom noći na parking prostoru diskoteke S Club. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač s nepoznatim vozilom koji je ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo E.D. nastanjen u SR Njemačkoj. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 20. svibnja 2023. godine oko 17,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na magistralnoj cesti u Gornjem Svilaju. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala I.Š. nastanjena u Požegi, RH koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 20. svibnja 2023. godine oko 19,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Kopanicama. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.Ž. iz Kopanica koji je u trenutku nezgode upravljao traktorom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 282 vozila i vozača. Uručili su 112 prekršajna naloga, 20 obavijesti o počinjenom prekršaju zbog ne dopuštenog parkiranja te su podnijeli 7 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 2 vozilo i 5 vozača od kojih su 1 vozača zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržali u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je 16 prijava ostalih događaja

  Dana 15. svibnja 2023. godine oko 09,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je I.K. iz Grebnica prijavio pronalazak minsko eksplozivnog sredstva na njivama zvanim Ogradice. O događaju su obaviješteni djelatnici Civilne zaštite Županije Posavske.

  Dana 15. svibnja 2023. godine u vremenu od 12,30 do 13,00 sati službenici kriminalističke policije PU Odžak zajedno sa djelatnikom Uprave za šumarstvo Županije Posavske su izvršili očevid te poduzeli druge mjere i radnje u Gornjem Svilaju na mjestu gdje je 13.05.2023 godine prijavljena sječa šume te će o poduzetim mjerama i radnjama obavijestiti nadležnog tužitelja.

  Dana 15. svibnja 2023. godine oko 22,00 sati u Vidovicama policijski službenici PS Orašje su zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao M.M. iz Vidovica dok se na mjestu suvozača nalazio J.V. iz Vidovica. Kontrolom su na zadnjem sjedištu vozila uočene 3 lovačke puške vlasništvo gore imenovanih od kojih jedna nije imala pripadajuće isprave te su službenici navedenu pušku privremeno oduzeli te su imenovanim M.M. izdali prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o oružju i streljivu Županije Posavske.

  Dana 16. svibnja 2023. godine oko 22,10 sati u Odžaku policijski službenici PS Odžak su zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao A.S. iz Odžaka. Pregledom su kod imenovanog pronašli pištolj za koji nije posjedovao pripadajuće isprave te su službenici navedeni pištolj privremeno oduzeli a protiv A.S. će biti proveden prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o oružju i streljivu Županije Posavske.

  Dana 17. svibnja 2023. godine oko 13,10 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je M.M. iz Boka prijavio oštećenje vjetrobranskog stakla na osobnom vozilu vlasništvo JP EP HZHB d.d. Mostar koje je nastalo dana 11.05.2023 godine u Domaljevcu prilikom mimoilaženja s nepoznatim vozilom. Prijavitelju je izdana potvrda o prijavi događaja.

  Dana 17. svibnja 2023. godine oko 16,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je H.A. iz Odžaka prijavio uznemiravanje od strane susjeda Š.D. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku.

  Dana 17. svibnja 2023. godine oko 17,55 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je B.M. iz Odžaka prijavila uznemiravanje od strane M.M. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku te je imenovanog M.M. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 19. svibnja 2023. godine oko 12,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je E.V. iz Oštre Luke prijavila da je pas bez nadzora ušao u njezino dvorište i napravio štetu na povrću koji se nalazi u plasteniku. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i pronašla vlasnika psa koji je upozoren da ne pušta psa bez nadzora.

  Dana 19. svibnja 2023. godine oko 12,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da se nepoznata muška osoba srušila u trgovini DM koja se nalazi u sklopu City centra In u Orašju i koju su djelatnici hitne pomoći odvezli u DZ Orašje. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je u razgovoru s dežurnim liječnikom ŽB Orašje doznala da se radi o M.L. nastanjen u mjestu Donji Skugrić, općina Modriča gdje je dežurni liječnik utvrdio da je imenovani preminuo i da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Dana 20. svibnja 2023. godine oko 02,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je J.H. iz Odžaka prijavio uznemiravanje od strane brata M.H. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku te je imenovanog M.H. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 20. svibnja 2023. godine oko 21,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je J.H. iz Odžaka prijavio uznemiravanje od strane brata M.H. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku te je imenovanog M.H. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 21. svibnja 2023. godine oko 00,46 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je I.T. iz Gornje Dubice prijavio preglasnu glazbu u Gornjoj Dubici. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku te je P.J. upozorila zbog puštanja preglasne glazbe.

  Dana 21. svibnja 2023. godine oko 01,35 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je dežurni liječnik DZ Odžak prijavio da su zaprimili P.A. iz Novog Sela sa povredama u predjelu glave kojom prigodom je isti izjavio da se ne sjeća kako je došlo do ozljeđivanja. Po prijavi je postupio voditelj smjene PS Odžak koji je obavio obavijesni razgovor s M.A. iz Novog Sela koji je P.A. dovezao u DZ Odžak i koji je tom prigodom izjavio da je pronašao P.A. kako lezi u dvorištu svoje kuće u Novom Selu. Imenovani P.A. je prevezen u ŽB Orašje gdje je dežurni liječnik konstatirao da je zadobio teške tjelesne ozljede. O događaju je upoznat dežurni istražitelj kriminalističke policije koji će nastaviti s poduzimanjem radnji na utvrđivanju činjenica u vezi s događajem.

  Dana 21. svibnja 2023. godine oko 12,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.R. iz Novog Grada prijavila da je njezin susjed M.R. na cestu postavio napravu koja podsjeća na policijski radar. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku te je M.R. upozorila.

  Dana 21. svibnja 2023. godine oko 15,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je N.B. iz Odžaka prijavila klevetu od strane više osoba na društvenoj mreži. O prijavi je vidzelj smjene sastavio službenu zabilješku.

  Dana 21. svibnja 2023. godine oko 18,05 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je J.H. iz Odžaka prijavio oštećenja na osobnom vozilu za koje smatra da je načinio njegov brat M.H. Po prijavi je postupio voditelj smjene koji je o poduzetim mjerama sastavio službenu zabilješku.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 7 nepoznatih osoba te su izvršili 6 pratnji, 8 osiguranja javnih okupljanja kao i povremeni obilazak školskih ustanova i vrtića na području Županije Posavske.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 203 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 36 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 7 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti