Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 16.08.-22.08.2021. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je šest prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 16. kolovoza 2021. godine oko 10,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu KD „Teška krađa“ koja se dogodila u Odžaku. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je nepoznata osoba ili više njih iz automehaničarske radionice vl. A.K. iz Odžaka otuđila veću količinu raznog ručnog alata. O događaju su upoznati dežurni istražitelj OKP PU Orašje i krim. tehničara koji su izvršili očevid na mjestu događaja te će nastaviti s poduzimanjem drugih mjera i radnji u cilju pronalaska počinitelja i otuđenih predmeta.

  Dana 16. kolovoza 2021. godine službenici OKP PU Odžak su postupili po pismenoj prijavi KD „Šumska krađa“ koja se dogodila u u mjestu Trnjak-Zorice, općina Odžak, a na štetu S.V. iz Šamca. Na mjestu događaja su zajedno s djelatnikom Uprave za šumarstvo izvršili očevid kojom prigodom su utvrdili da je nepoznata osoba ili više njih unatrag desetak dana izvršila sječu i krađu sedam stabala čija vrijednost je procijenjena na cca 800 KM. Policijski službenici će nastaviti s poduzimanjem mjera i radnji u cilju rasvjetljavanja ovog kaznenog djela.

  Dana 16. kolovoza 2021. godine oko 15,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Oštećenje tuđe stvari“ koje se dogodilo na parking prostoru u XL ulici naspram broja 1. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je nepoznata osoba ili više njih tijekom prethodne noći nepoznatim predmetom oštetila desnu stranu putničkog motornog vozila vl. O.B. iz Orašja a koje se nalazilo parkirano na gore navedenom mjestu. O događaju su upoznati dežurni istražitelj i krim. tehničar koji su izvršili očevid te će poduzeti daljnje mjere i radnje.

  Dana 17. kolovoza 2021. godine oko 10,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Teška krađa“ koja se dogodila na parking prostoru TC „Bingo“ u Orašju. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila je nepoznati počinitelj ili više njih podesnim predmetom razbio zadnje lijevo bočno staklo na putničkom motornom vozilu vl. A.V. iz Hrvatske pri čemu je sa zadnjeg sjedišta otuđio žensku torbicu u kojoj se po izjavi oštećenog nalazilo oko 500 Eura, kreditna kartica i zdravstvena iskaznica. O događaju su upoznati dežurni istražitelj OKP PU Orašje koji je zajedno s krim. tehničarom obavio očevid na mjestu događaja te su poduzeli druge mjere i radnje predviđene zakonom.

  Dana 18. kolovoza 2021. godine oko 18,00 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu da su službenici Granične policije BiH na GP Šamac kontrolom pronašli priključno vozilo na kojemu se broj šasije ne slaže s brojem šasije u prometnoj dozvoli. O događaju je upoznat dežurni istražitelj OKP PU Orašje i krim. tehničar koji su upućeni na mjesto događaja gdje su prema četrdeset trogodišnjem D.P. iz Doboja, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Krivotvorenje isprave“, poduzeli mjere i radnje predviđene zakonom.

  Dana 21. kolovoza 2021. godine oko 17,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu KD „Povreda mira pokojnika“ koje se dogodilo u Boku na mjesnom groblju Bok-Oštra Luka. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je od 20,00 sati 20. Kolovoza ove godine pa do trenutka prijave nepoznata osoba ili više njih sa nepoznatim vozilom oštetila mramorne ploče na tri grobna mjesta. O događaju su upoznati dežurni istražitelj OKP PU Orašje i krim. Tehničar koji su na mjestu događaja izvršili očevid, te su poduzeli i druge mjere i radnje predviđene zakonom.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su tri prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 18. kolovoza oko 21,27 sati PS Odžak je zaprimila prijavu narušavanja JRiM koje se dogodilo u Odžaku ulici M. Tita na način da je četrdeset dvogodišnji S.H. iz Odžaka bez nadzora, povodca i zaštitnog sredstva pustio psa da se slobodno kreće šetalištem kojim se kreću građani. Protiv imenovanog će biti pokrenut prekršajni postupak.

  Dana 19. kolovoza 2021. godine oko 01,35 sati PS Odžak je zaprimila prijavu narušavanja JRiM koje se dogodilo Odžaku u ulici R. Škangića na način da se četrdeset jednogodišnji E.S. naročito drsko ponašao. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja, te će protiv imenovanog biti pokrenut prekršajni postupak.

  Dana 20. kolovoza 2021. godine oko 11,05 sati policijski službenici PS Odžak su u Odžaku u ulici R. Porobića zatekli šezdeset devetogodišnjeg D.S. iz mjesta Gajevi, općina Šamac kako vrši nuždu (urinira) na javnom mjestu. Zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske imenovanom je uručen prekršajni nalog.

  PROMET

  Evidentirano je sedam prijava prometnih nezgoda.

  Dana 16. kolovoza 2021. godine oko 14,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Matićima u ul. Bana Jelačića kod br. 57,a u kojoj su sudjelovali L.M. iz Matića koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom i parkirano putničko motorno vozilo vl. K.S. iz Austrije. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 17. kolovoza 2021. godine oko 11,15 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na raskrižju Proleterske ulice i obilaznice. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali F.B. iz Odžaka koji je u trenutku nezgode upravljao radnim strojem-traktorom i I.Đ. iz Brčkog koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba, a imenovani F.B. je zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Odžak do istrežnjenja.

  Dana 17. kolovoza 2021. godine oko 21,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u III ulici, a u kojoj su sudjelovale M.V. iz D. Mahale i M.M. iz Kostarća koje su u trenutku nezgode upravljale putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 18. kolovoza 2021. godine oko 15,15 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ulici R. Porobića. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali B.H. iz Ilidže i A.S. iz Odžaka koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je imenovani B.H. zadobio lake tjelesne ozljede koje je konstatirao dežurni liječnik DZ Odžak dok je na vozilima nastupila materijalna šteta.

  Dana 19. kolovoza 2021. godine oko 12,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u parking prostoru u Omladinskoj ulici. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.Č. iz Zorica koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilo i parkirano putničko motorno vozilo vl. S.A. iz Odžaka. U nezgodi je na vozilima nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 20. kolovoza 2021. godine oko 11,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Tolisi u ulici V. Nazora. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali I.V. iz Tolise i T.B. iz Austrije koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je na vozilima nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 21. kolovoza 2021. godine oko 00,05 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na magistralnoj cesti Odžak-Modriča na kružnom toku na ulazu u Odžak. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali N.Ć. iz Modriče koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom, suvozač u navedenom vozilu D.R. iz Modriče i putnik u vozilu S.S. iz Modriče. U nezgodi je vozač N.Ć. smrtno stradao, a imenovani suvozač i putnik su zadobili lake tjelesne ozljede koje je konstatirao dežurni liječnik Opće bolnice Doboj, dok je na vozilu nastupila materijalna šteta. Istog dana u vremenu od 16,30 do 19,30 sati u prostorijama ŽB Orašje je izvršena obdukcija nastradalog N.Ć. nakon koje je tijelo predano obitelji.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 650 vozila i vozača, uručili su 160 prekršajnih naloga, 42 obavijest o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja, te su podnijeli 9 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 2 vozilo i 6 vozača od kojih su 3 zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržani u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zaprimljeno je 13 prijava ostalih događaja.

  Dana 16. kolovoza 2021. godine oko 13,20 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom M.L. iz Bazika prijavljuje da je u obiteljskoj kući u ul. Posavskih branitelja u Baziku pronašao beživotno tijelo I.Š.. Po prijavi je postupio policijski službenik koji su potvrdio navode prijave te je o prijavi upoznat i dežurni mrtvozornik DZ Domaljevac-Šamac koji je pregledom tijela konstatirao da je smrt nastupila prirodnim putem, nakon čega je tijelo predano obitelji radi ukopa.

  Istog dana oko 15,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu požara na njivama u blizini odlagališta otpada u Domaljevcu. Po prijavi su postupili policijski službenici i djelatnici DVD Domaljevac koji su požar ugasili.

  Dana 17. kolovoza 2021. godine policijski službenici PU Orašje, temeljem naloga Općinskog suda u Orašju su izvršili pretragu obiteljske kuće i pripadajućih objekata koje koristi tridesetogodišnji S.D. iz Matića.

  Istog dana oko 09,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu požara u ulici B. Ribar broj 13 gdje gori garaža vl. I.K. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja i djelatnici DVD D. Mahala koji su požar ugasili.

  Istog dana oko 10,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu požara u Boku u ul. Domobranska broj 95 gdje gori kuća vl. I.V. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja i djelatnici DVD D. Mahala i Tolisa koji su požar ugasili, kao i istražitelji OKP PU Orašje koji su poduzeli mjere i radnje predviđene zakonom.

  Istog dana oko 21,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu da su službenici Granične policije BiH na GP Šamac kontrolom pronašli dva priključna vozila na kojima se brojevi šasija ne slažu s brojevima šasija u prometnim dozvolama. O događaju je upoznat dežurni istražitelj OKP PU Orašje i krim. tehničar koji su upućeni na mjesto događaja gdje su poduzeli mjere i radnje predviđene zakonom.
  Dana 18. kolovoza 2021. godine oko 15,15 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu požara na odlagalištu otpada u Domaljevcu. Po prijavi su postupili policijski službenici i djelatnici DVD Domaljevac koji su požar ugasili.

  Dana 19. kolovoza 2021. godine oko 11,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu pronalaska minsko-eksplozivnog sredstva na njivi zvanoj „Gaj“ u Boku. O prijavi su upoznati djelatnici Civilne zaštite koji će poduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

  Dana 19. kolovoza 2021. godine oko 11,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom djelatnik zaštitarske agencija koja vrši osiguranje TC „City centar IN“ prijavljuje kako ima problema s jednom muškom osobom. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je obavila obavijesni razgovor s M.G. i D. Mahale nakon kojeg su imenovanog upozorili zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 20. kolovoza 2021. godine oko 20.05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu požara na Dusinama gdje gori njiva u blizini BP „AGS“. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja i djelatnici DVD Orašje koji su požar ugasili.

  Dana 21. kolovoza 2021. godine oko 14,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu požara u Orašju na njivi zv. „Gazda Ilje polje“ gdje gori trava i nisko raslinje. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja i djelatnici DVD Orašje i Vidovice koji su požar ugasili.

  Istog dana PS Orašje je zaprimila prijavu kojom N.M. iz Biberovog Polja prijavljuje kako ima problema s S.K. iz Orašja Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je obavila obavijesni razgovor s imenovanim S.K. nakon kojeg je isti upozoren zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 22. kolovoza 2021. godine oko 14,00 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu požara na njivi u Brvniku gdje gori trava i nisko raslinje. Po prijavi su postupili policijski službenici i djelatnici DVD Domaljevac koji su požar ugasili.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 19 nepoznatih osoba te su izvršili 6 osiguranje javnih okupljanja i jednu pratnju.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 114 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenju sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom su zatekli 9 osoba koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji protiv kojih su poduzeli Zakonom predviđene mjere i radnje.
  Izvršili su i 185 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je skupno 29 prijava događaja i 14 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti