Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 18.10.-24.10.2021. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirane su četiri prijave počinjenja tri kaznena djela.

  Dana 19. listopada 2021. godine oko 12,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu od strane DZ Orašje u vidu obrasca za prijavu nasilja u obitelji u kojem se navodi da je četrdeset petogodišnja I.M. iz D. Mahale prijavila svog nevjenčanog supruga pedeset trogodišnjeg Đ.V. iz D. Mahale da ju je prethodnog dana oko 15,30 sati psihički i fizički zlostavljao u njihovoj obiteljskoj kući u D. Mahali. Iz prijave proizlaze osnovi sumnje da je imenovani počinio KD „Nasilje u obitelji“ te će u skladu s navedenim biti poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 19. listopada 2021. godine u vremenu od 14,00 do 18,00 sati istražitelji OKP PU Orašje su postupali po nalogu Općinskog suda u Orašju zbog KD „Ucjena“ u stjecaju s KD „Neovlašteno snimanje fotografija“ te su izvršili pretragu obiteljske kuće i pripadajući objekata kao i putničkog motornog vozila koje koristi trideset četverogodišnji M.B. iz Tolise. Pretragom su pronađeni i privremeno oduzeti traženi predmeti kao i 2 automatske puške, jedan pištolj i oko 400 komada pripadajućeg streljiva, te određena količina sasušene biljne mase koja svojim izgledom i mirisom podsjeća na opojnu drogu marihuanu čime postoje osnovi sumnje da je imenovani počinio KD „Nedopušteno držanje oružja ili eksplozivnih tvari“ i KD „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“, te su o događaju upoznati postupajući tužitelj Županije Posavske i sudac za prethodni postupak Općinskog suda u Orašju.

  Dana 21. listopada 2021. godine oko 21,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom dežurna medicinska sestra DZ Orašje prijavljuje da je navedena ustanova zaprimila muškarca s vidljivim ozljedama koje je zadobio na nepoznat način te je isti upućen u ŽB Orašje na daljnje pretrage. Po prijavi su postupili policijski službenici koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da se radi o pedeset osmogodišnjem I.A. iz O. Luke koji je po konstataciji dežurnog liječnika ŽB Orašje zadobio lake tjelesne ozljede. O događaju su upoznati džeurni istražitelj i krim. Tehničar koji su izvršili očevid na mjestu nastanka ozljeda u O. Luci te će u vezi istoga poduzeti daljnje mjere i radnje na dokumentiranju događaja.

  Dana 22. listopada 2021. godine oko 19,00 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kaznenog djela „Teška krađa“ koja se dogodila u obiteljsku kuću vl. četrdeset sedmogodišnjeg Ž.J. iz Domaljevca. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je mjesto osigurala do dolaska ekipe za očevide gdje je očevidom utvrđeno da je nepoznata osoba ili više njih istog dana u vremenu od 18,00 sati pa do trenutka prijave izvršila provalnu krađu u obiteljsku kuću vlasništvo imenovanog gdje je prema izjavi prijavitelja otuđeno oko 500 KM.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježena su četiri prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 18. listopada 2021. godine oko 17,17 sati PS Orašje je zaprimila prijavu narušavanja javnog reda i mira koje se dogodilo u trgovini „Maxi“ u III ulici u Orašju. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je pedeset devetogodišnji D.M. iz Njemačke narušio javni red i mir naročito drskim ponašanjem vrijeđajući osamdeset petogodišnju D.B. iz Orašja. Imenovanom je zbog počinjenog prekršaja uručen prekršajni nalog.

  Dana 19. listopada 2021. godine oko 12.05 sati PS Odžak je zaprimila prijavu narušavanja javnog reda i mira koje se dogodilo u ulici Bratstva i jedinstva u Odžaku. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdili da je šezdeset trogodišnji J.J. iz Šamca narušio javni red i mir naročito drskim ponašanjem vrijeđajući trideset dvogodišnjeg N.S. iz Odžaka. Imenovanom J.J. je zbog počinjenog prekršaja uručen prekršajni nalog.

  Dana 23. listopada 2021. godine oko 00,55 sati šezdeset jednogodišnji M.F. iz D. Mahale je narušio javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika u službenim prostorijama PU Orašje zbog čega će protiv imenovanog biti proveden prekršajni postupak.

  Dana 24. listopada 2021. godine oko 18,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu narušavanja javnog reda i mira koje se dogodilo na benzinskoj crpki Branikom u Tolisi. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je pedeset osmogodišnji I.B. iz D. Mahale narušio javni red i mir naročito drskim ponašanjem vrijeđajući trideset šestogodišnju E.Š. iz Tolise. Protiv imenovanog I.B. će biti proveden prekršajni postupak.

  PROMET

  Evidentirana je pet prijava prometnih nezgoda.

  Dana 18. listopada 2021. godine oko 16,10 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Gornjoj Dubici. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali I.B. iz Pruda koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom i A.Z. iz D.Dubice koji je u trenutku nezgode upravljao traktorom. U nezgodi su imenovani I.B. i suvozač u traktoru T.Z. iz D.Dubice zadobili lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje dok je na vozilima nastupila materijalna šteta.

  Dana 19. listopada 2021. godine oko 16,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na graničnom prijelazu Orašje. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.P. iz Broda koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom. U nezgodi je na vozilu nastupila materijalna šteta.

  Dana 23. listopada 2021. godine oko 23,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru ispred PU Orašje u III ulici. Na mjesto događaja su upućeni policijski službenici koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.F. iz D. Mahale koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom i parkirano putničko motorno vozilo. U nezgodi je na vozilima nastupila materijalna šteta, dok je imenovani M.F., zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja.

  Dana 24. listopada 2021. godine oko 03,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Ugljari kod kbr. 251A. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao V.K. iz Domaljevca koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta.

  Dana 24. listopada 2021. godine oko 14,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Tolisi ul. V. Nazora kod kbr. 239. Na mjesto događaja su upućeni službenici OPP PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali J.M. iz Brčkog koja je u trenutku nezgode upravljala putničkim motornim vozilom i malodobni P.O. iz Tolise koji je u trenutku nezgode upravljao mopedom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta, bez ozlijeđenih osoba.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 495 vozila i vozača, uručili su 149 prekršajnih naloga i 16 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja te su podnijeli 3 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 3 vozila i 5 vozača od kojih su jednog vozača, zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, zadržali u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježene su dvije prijave ostalih događaja.

  Dana 20. listopada 2021. godine oko 16,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom T.V. iz Orašja prijavljuje kako njezina malodobna kćer ima problema sa A.K. iz D. Mahale. Po prijavi su postupili policijski službenici koji su obavili obavijesne razgovore s imenovanim nakon čega je A.K. upozorio zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 20. listopada 2021. godine policijski službenici OKP PU Odžak su u G. Svilaju, općina Odžak uočili veći broj odsječenih hrastovih trupaca spremljenih za odvoz. O istom su upoznati djelatnici Uprave za šumarstvo Županije Posavske koji su izašli na mjesto događaja te su poduzeli mjere i radnje iz svoje nadležnosti.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 36 nepoznatih osoba te su izvršili 2 asistencije i 2 pratnje, kao i 12 osiguranja javnih okupljanja i 10 KDZ pregleda javnih objekata.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 56 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenju sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske, kojom prigodom nisu zatekli osobe koje krše odredbe Rješenja o samoizolaciji.

  Izvršili su i 179 obilaska ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu s Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske, kojom prigodom nisu utvrdili prekoračenje djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je skupno 15 prijava događaja i 14 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti