Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 19.02.-26.02.2024. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je pet prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 19. veljače 2024. godine oko 05,36 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je voditelj smjene Granične policije BiH na GP Orašje prijavio da su policijski službenici kontrolom teretnog vozila, kojim je upravljao D.L. rođen 1986. godine, nastanjen u Bijeljini, utvrdili da registarske pločice na vozilu nisu izvorne te da postoje osnovi sumnje u počinjenje KD „Krivotvorenje isprave“. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja kao i dežurni kriminalistički istražitelj i tehničari koji su poduzeli mjere i radnje u skladu sa zakonom.

  Dana 19. veljače 2024. godine oko 15,00 sati policijski službenici PS Odžak su obilaskom gradskog stadiona uočili da je nepoznata osoba ili više njih oštetila travnjak pomoćnog nogometnog terena, željezni gol i zaštitnu ogradu čime postoje osnovi sumnje u počinjenje KD „Oštećenje tuđe stvari“. Na mjestu događaja su dežurni kriminalistički istražitelj i tehničar izvršili očevid te su poduzeli druge mjere i radnje. Operativnim radom na terenu policijski službenici su došli do saznanja da je navedeno KD počinio M.U. rođen 2001. godine, nastanjen u Potočanima. O događaju je upoznat nadležni tužitelj koji je usmenim putem naložio provođenje istrage.

  Dana 21. veljače 2024. godine oko 08,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je J.P. rođen 1953. godine, župnik u župi Sv. Josip u Gornjoj Dubici i prijavio da je izvršena provala u Župni ured u Gornjoj Dubici. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su na mjestu događaja zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Teška krađa“ izvršili očevid. Očevidom je utvrđeno da je nepoznata osoba ili više njih od 21,00 sat 20.02.2024 do 08,00 sati 21.02.2024. godine izvršila provalu djelovanjem podesnim predmetom na prozor isti nasilno otvorila nakon čega je ušla unutrašnjost Župnog ureda iz kojeg je otuđila 400-500 KM.

  Dana 21. ožujka 2024. godine oko 15,10 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je ženska osoba prijavila da svog bivšeg supruga da je izvršio psihičko i fizičko nasilje nad njihovom malodobnom kćerkom. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koji su nakon prikupljenih činjenica i dokaza o događaju obavijestili službenike Centra za socijalni rad u Domaljevcu, suca Općinskog suda u Orašju i nadležnog tužitelja koji je naložio da se poduzmu sve mjere i radnje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Nasilje u obitelji“.

  Dana 24. veljače 2024. godine oko 20,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je muškarac sa područja Orašja prijavio svog oca da je u njihovoj obiteljskoj kući psihički i fizički zlostavljao svoju suprugu. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i na mjestu događaja nije zatekla oca. Supruga je zatražila liječnički pomoć u ŽB Orašje odakle je, nakon ukazane pomoći, upućena u bolnicu u Vinkovce. Patrolna ophodnja je istog dana oko 21,05 sati pronašla oca i istog, zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Nasilje u obitelji“ uhitila i smjestila u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje gdje nad istim provedeno kriminalističko istraživanje. O događaju je upoznat nadležni tužitelj. Dana 25.02.2024 godine nadležni tužitelj je uhićenom produljio zadržavanje za još 24 sata.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježena je jedna prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 23. veljače 2024. godine oko 12,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u Orašju u V ulici. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da su JRiM drskim ponašanjem narušili B.Ž. rođen 1955. godine, nastanjen u Kostrču i S.S. rođen 1973. godine, nastanjen u Orašju. Protiv imenovanih će biti proveden prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je osam prijava prometnih nezgoda.

  Dana 19. veljače 2024. godine oko 08,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u II ulici. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali S.B. nastanjen u mjestu Karadglije koji je u trenutku nezgode upravljao teretnim vozilom i S.K. iz Šamca koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 19. veljače 2024. godine oko 13,55 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Prudu na mostu Prud-Šamac. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao B.T iz Srebrenika koji je u trenutku nezgode upravljao teretnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 20. veljače 2024. godine oko 02,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na križanju magistralnih cesti M 14.2 i M 1.8 i u kojoj su sudjelovali G.L. iz Zvornika koji je u trenutku nezgode upravljao teretnim vozilom i Z.H. iz Gradačca koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 20. veljače 2024. godine oko 13,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na benzinskoj crpki ACZ. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala Đ.Š. nastanjena u mjestu Oštrin Brijeg, općina Glamoč koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 22. veljače 2024. godine oko 08,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na obilaznici i u kojoj su sudjelovali B.P. iz Matića i A.G. iz Tolise koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 22. veljače 2024. godine oko 17,35 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Osječku. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao Đ.I. nastanjen u mjestu Kruškovo Polje, općina Šamac koji je u trenutku nezgode upravljalo osobnim vozilom. U nezgodi je imenovani zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Odžak te je, zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Odžak do istrežnjenja.

  Dana 23. veljače 2024. godine oko 18,50 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Domaljevcu. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovao L.B. nastanjen u Austriji koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt sa divljači (srna). U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 24. veljače 2024. godine oko 15,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Kostrču i u kojoj su sudjelovali L.D. i C.P. oboje iz Kostrča koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 434 vozila i vozača. Uručili su 133 prekršajna naloga, 28 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog ne dopuštenog parkiranja te su podnijeli 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 4 vozila i 8 vozača od kojih su 1 vozača, zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, zadržali u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je 14 prijava ostalih događaja

  Dana 19. veljače 2024. godine oko 12,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je M.Š. iz Brvnika prijavio nesuglasice sa svojom nevjenčanom suprugom D.V. Po prijavi su postupila patrolna ophodnja koja sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je D.V. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 20. veljače 2024. godine oko 10,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.J. iz Posavske Mahale prijavila nesuglasice sa svojim susjedom J.J. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 20. veljače 2024. godine policijski službenici PS Odžak su došli do saznanja da članovi udruge poljoprivrednika „Žito“ iz Odžaka obrađuju više parcela državnog poljoprivrednog zemljišta koje je temeljem provedenog javnog natječaja dodijeljeno na korištenje poduzeću „Poljoprivrednik d.o.o.“ iz Odžaka. Patrolna ophodnja je sa članovima udruge „Žito“ obavila obavijesne razgovore nakon čega su upozoreni te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 20. veljače 2024. godine policijski službenici kriminalističke policije PU Orašje su uhitili S.Š. rođen 1997. godine, nastanjen u Gradačcu i A.M. rođen 1992. godine, nastanjen u mjestu Kerep, općina Gradačac zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD „Oštećenje tuđe stvari“ koje se dogodilo 18.02.2024 godine oko 22,29 sati na parking prostoru KPZ Orašje. Imenovani su smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje i nad istim se provodi kriminalističko istraživanje. Istog dana u vremenu od 20,00 do 20,20 sati službenici kriminalističke policije su, temeljem naloga nadležnog suca Općinskog suda u Orašju, izvršili pretragu zatvorske sobe u KPZ Orašje koju koristi A.Š. Dana 21.02.2024 godine imenovanim S.Š. i A.M. je nadležni tužitelj produljio zadržavanje za još 24 sata.

  Dana 22. veljače 2024. godine policijski službenici MUP-a Županije Posavske su, temeljem naloga Osnovnog suda u Šamcu, izvršili pretragu obiteljske kuće i pripadajućih objekata u Donjoj Dubici, općina Odžak koje koristi LJ.D.G. rođena 1958. godine, nastanjena u Donjoj Dubici. Pretraga je izvršena radi pronalaženja predmeta i tragova koji se mogu dovesti u vezu s KD „Zelenaštvo“.

  Dana 22. veljače 2024. godine oko 16,15 sati policijski službenici PS Odžak su postupali po prijavi M.V. iz Odžaka te su u vezi s postupanjem sastavili službenu zabilješku.

  Dana 22. veljače 2024. godine oko 21,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je Z.M. iz Odžaka prijavio da se H.S. iz Odžaka već danima ne javlja sinu na telefon te da isti sumnja da je preminuo. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je zajedno s prijaviteljem otišla na adresu prebivališta Z.M. te su ulaskom u kuću pronašli beživotno tijelo imenovanog, nakon čega je o istom upoznat dežurni liječnik-mrtvozornik DZ Odžak koji pregledom tijela utvrdio da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Dana 23. veljače 2024. godine oko 10,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je D.M. iz Modriče prijavila da je u poduzeću Metalprofit iz Odžaka došlo do svađe između 2 djelatnika istog poduzeća. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 23. veljače 2024. godine oko 10,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je A.T. iz Oštre Luke prijavila nesuglasice sa M.N. iz Matića. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je M.N. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 23. veljače 2024. godine oko 11,43 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je R.P. iz Odžaka, djelatnik Elektroprivrede HZHB iz Odžaka, prijavio da je u Donjem Svilaju izgorio jedan drveni stup za prijenos električnih kabela. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 23. veljače 2024. godine oko 12,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je T.L. iz Novog Sela prijavio nesuglasice sa P.Ć. iz Novog Sela. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je iste. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 23. veljače 2024. godine oko 13,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je R.P. iz Odžaka, djelatnik Elektroprivrede HZHB iz Odžaka, prijavio da je u Osječku izgorio jedan drveni stup za prijenos električnih kabela. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 25. veljače 2024. godine oko 00,45 sati policijski službenici PS Odžak su postupali po prijavi E.P. iz Odžaka te su u vezi s postupanjem sastavili službenu zabilješku.

  Dana 25. veljače 2024. godine oko 13,10 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je K.S. iz Odžaka prijavio da su psi lutalice napali njegovu suprugu pri čemu je ista zadobila lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Odžak. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 24 nepoznate osobe te su izvršili po 1 pratnju, 4 osiguranja javnih okupljanja i 1 zajedničku službu s policijski službenicima GP Orašje kao i obilazak i nadzor nad vrtićima i školskim ustanovama na području Županije Posavske.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 28 prijava sigurnosnih događaja.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel


  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti