Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 19.12.-25.12.2022. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je pet prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 19. prosinca 2022. godine oko 10,45 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom sedamdeset devetogodišnja J.P. iz Grebnica prijavljuje da je u vremenu od 12.12.2022 godine do trenutka prijave iz njezine njive zv. „Osredak“ koja se nalazi u Grebnicama nepoznata osoba ili više njih otuđila vrbovo pruće (šiba za pletenje korpi) ukupne vrijednosti oko 1000 KM po izjavi vlasnice. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska kriminalističkih istražitelja i tehničara koji zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Krađa“ izvršili očevid.

  Dana 21. prosinca 2022. godine službenici kriminalističke policije PU Odžak su došli do operativnih saznanja da dvadeset jednogodišnji S.H. iz Odžaka kod sebe posjeduje opojnu drogu marihuanu. Policijski službenici su nakon saznanja, a uz dragovoljni pristanak imenovanog, izvršili pretragu stana kojeg koristi te su tom prigodom pronašli određenu količinu osušene zeljaste biljne materije koja izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuanu i dvije metalne drobilice. O događaju je upoznat dežurni tužitelj Županije Posavske koji je usmeno naložio provođenje istrage zbog postojanja osnova sumnje da je S.H. počinio KD „Neovlaštena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“.

  Dana 23. prosinca 2022. godine oko 11,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom pedeset sedmogodišnja R.M. iz Odžaka prijavljuje da je u periodu od 11,00 sati 20.12.2022 do 07,00 sati 21.12.2022 godine nepoznata osoba iz njezine torbice otuđila neseser u kojem se nalazilo 2400 eura u raznim apoenima te iz novčanika 150 eura, oko 200 kuna i oko 100 KM u raznim apoenima. Zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD Krađa o događaju su upoznati službenici kriminalističke policije PU Odžak koji će poduzeti daljnje mjere i radnje.

  Dana 23. prosinca 2022. godine oko 14,50 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom četrdeset šestogodišnji M.Đ. iz Domaljevca prijavljuje da je na dijelu magistralne ceste M.14-2 gdje se izvode radovi na njega fizički nasrnuo i udario ga šakom u predjelu glave djelatnik poduzeća Road iz Gračanice koji izvodi radove na tom dijelu ceste. Imenovani je zatražio liječničku pomoć gdje mu je dežurni liječnik ŽB Orašje konstatirao lake tjelesne ozljede. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesni razgovor s tridesetogodišnjim E.S. iz Gračanice koji je tom prilikom izjavio da je na njega fizički nasrnuo nepoznati muškarac koji ga je udario zatvorenom šakom u predjelu glave kojom prilikom mu je oštetio naočale čija je vrijednost oko 250 KM. Imenovani je upućen u DZ Domaljevac gdje je dežurni liječnik konstatirao lake tjelesne ozljede. Zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD Laka tjelesna ozljeda nad imenovanim će biti provedeno kriminalističko istraživanje.

  Dana 25. prosinca 2022. godine oko 20,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je dežurni liječnik DZ Odžak prijavio da je zaprimio pacijenta, trideset šestogodišnjeg S.K. iz Odžaka, s ubodnom ranom u predjelu leđa. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa S.K. obavila kratki obavijesni razgovor kojom prigodom je isti izjavio da ga je u obiteljskoj kući, u kojoj boravi i trideset osmogodišnji S.T., isti nožem ubo u predjelu leđa. Imenovani S.K. je vozilom hitne pomoći odvezen u ŽB Orašje gdje je dežurni liječnik konstatirao da se radi o lakim tjelesnim ozljedama. Policijski službenici otišli na mjesto događaja gdje su zatekli S.T. te su osigurali mjesto događaja do dolaska dežurnog tužitelja i kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su na mjestu događaja izvršili očevid te su imenovanog S.T. uhitili zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Laka tjelesna ozljeda“.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježeno je osam prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 21. prosinca 2022. godine oko 19,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljena tuča u ugostiteljskom lokalu Exit u Orašju. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je došlo do fizičkog obračuna između trideset dvogodišnjeg D.M. iz Domaljevca i trideset petogodišnjeg Đ.M. iz Kostrča. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi zbog narušavanja javnog reda i mira sudjelovanjem u tuči.

  Dana 10. prosinca 2022. godine oko 13,10 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je pedeset trogodišnji A.J. iz Odžaka 09.12.2022 godine, nakon završetka nogometne utakmice reprezentacija Republike Hrvatske i Brazila, pucao iz vatrenog oružja. Operativnim radom i prikupljanjem informacija policijski službenici su doznali da je imenovani koristeći priručni predmet ispaljivao pirotehnička sredstva koji mu je izuzet te će protiv istog biti podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka zbog toga što je narušio JRiM na način da je protivno propisima ili u vrijeme kada to nije dozvoljeno palio rakete ili sličan eksplozivan materijal.

  Dana 24. prosinca 2022. godine oko 08,45 sati policijski službenici PU Orašje u D. Mahali u prosjačenju su zatekli pedeset jednogodišnju Z.Dž. i četrdeset četverogodišnju J.B. obje iz Tuzle. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi u skladu s zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 24. prosinca 2022. godine oko 09,10 sati policijski službenici PU Orašje u D. Mahali u prosjačenju su zatekli trideset dvogodišnju A.T. i dvadeset osmogodišnju P.A. obje iz Brčkog. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi u skladu s zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 24. prosinca 2022. godine oko 09,30 sati policijski službenici PU Orašje u Kostrču u prosjačenju su zatekli dvadesetogodišnju S.I. i pedeset sedmogodišnju R.I. obje iz Gradačca. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi u skladu s zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 24. prosinca 2022. godine oko 10,05 sati policijski službenici PU Orašje u Matićima u prosjačenju su zatekli dvadeset devetogodišnju E.O. i dvadeset šestogodišnju J.M. obje iz Gračanice. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi u skladu s zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 24. prosinca 2022. godine oko 15,30 sati policijski službenici PU Odžak u Potočanima u prosjačenju su zatekli pedeset sedmogodišnju N.A. i dvadeset dvogodišnju R.A. obje iz Vukosavlja. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi u skladu s zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 25. prosinca 2022. godine oko 03,35 sati PS Odžak je zaprimila prijavu narušavanja javnog reda i mira u ugostiteljskom lokalu Chicago u Odžaku. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da su javni red i mira sudjelovanjem u tuči narušili četrdeset jednogodišnji V.U., dvadeset petogodišnji S.Dž. i trideset četverogodišnji S.O., sva trojica iz Odžaka. Imenovanim su uručeni prekršajni nalozi u skladu s zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je pet prijava prometnih nezgoda.

  Dana 19. prosinca 2022. godine oko 19,10 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Potočanima. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali B.M. iz Vrbovca i J.R. iz Gornjeg Svilaja koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 20. prosinca 2022. godine oko 14,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na lokalnoj cesti Vidovice-Lepnica. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala H.M. iz Brčkog koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 20. prosinca 2022. godine oko 16,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila 13.12.2022 godine u Orašju na parking prostoru City centra In, a u kojoj su sudjelovali G.D. iz Ugljare koja je upravljajući osobnim vozilom ostvarila kontakt s parkiranim osobnim vozilom vl. P.M. iz Boka. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 23. prosinca 2022. godine oko 13,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na križanju ulica S. Grebenarevića i S. Karića, a u kojoj su sudjelovali S.K. iz Odžak i S.Š. iz Novog Grada koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 23. prosinca 2022. godine oko 15,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju kod BP AGS, a u kojoj su sudjelovali M.B. nastanjen u Austriji i V.N. iz Bijeljine koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 420 vozila i vozača. Uručili su 150 prekršajnih naloga, 25 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja te su podnijeli 4 zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 2 vozila i 8 vozača od koji su dva vozača zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržani u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježene su četiri prijave ostalih događaja.

  Dana 20. prosinca 2022. godine oko 01,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom policijski službenici Granične policije BiH prijavljuju da su prilikom pregleda osobnog vozila kojim je upravljao R.M. iz Živinica pri ulasku u BiH na GP Orašje u vozilu pronašli zračnu pušku s optičkim ciljnikom. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je od imenovanog oduzela zračnu pušku uz izdanu potvrdu o privremenom oduzimanju te će protiv istog biti proveden prekršajni postupak u skladu sa Zakonom o oružju i streljivu Županije Posavske.

  Dana 22. prosinca 2022. godine oko 07,07 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je došlo do požara u krugu poduzeća Zeko koje se nalazi u Odžaku u ulici 102 odžačke brigade HVO. Na mjesto događaja su upućeni djelatnici profesionalne vatrogasne postrojbe iz Odžaka i patrolna ophodnja koji su potvrdili navode prijave te su utvrdili da su požarom zahvaćeni prostorije tehničkog pregleda i radionice koji se nalaze u sklopu poduzeća. Zbog postojanja opasnosti širenja požara na obližnju benzinsku crpku, zapovjednik profesionalne vatrogasne postrojbe je angažirao DVD Modriča koji su sudjelovali u gašenju požara. O događaju su upoznati dežurni tužitelj Županije Posavske i protupožarni inspektor gdje je tužitelj naložio da će očevid biti obavljen tijekom sutrašnjeg dana dok se požarište u potpunosti stavi pod nadzor. Dana 23.12.2022 godine u vremenu od 08,00 do 15,30 sati od strane dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara izvršen je očevid na požarištu uz nazočnost nadležnog tužitelja Županije Posavske, inspektora protupožarne struke i protupožarnog i vještaka.

  Dana 22. prosinca 2022. godine oko 15,53 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je A.Dž iz Boka prijavila da ima problema sa svojim suprugom M.Dž. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesne razgovore s imenovanim nakon čega je M.Dž. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 23. prosinca 2022. godine oko 10,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je Đ.T iz Oštre Luke prijavljuje da ima problema sa svojim susjedom M.V. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesne razgovore s imenovanim nakon čega je M.V. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 31 nepoznate osobe te su izvršili 3 pratnje i 2 osiguranja javnih okupljanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa izvršili 208 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskog objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljene su 22 prijave sigurnosnih događaja te je provedeno 7 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti