Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 20.2.-26.2.2023. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirane su četiri prijave počinjenja pet kaznenih djela.

  Dana 20. veljače 2023. godine oko 08,15 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom dvadeset dvogodišnja A.H. iz Odžaka prijavljuje otuđenje mobitela marke I phone koje se dogodilo 18.02.2023 godine u večernjim satima u ugostiteljskom lokalu Corner u Odžaku. Dana 19.02.2023 godine navedeni telefon joj je vraćen oštećen čime postoje osnovi sumnje u počinjenje KD-a „Oduzimanje tuđe pokretnine“ i „Oštećenje tuđe stvari“. Po prijavi su postupili službenici kriminalističke policije PU Odžak koji će poduzeti mjere i radnje u skladu sa Zakonom.

  Dana 21. veljače 2023. godine oko 08,30 sati u službene prostorije Odjela kriminalističke policije PU Odžak je nepozvan pristupio sedamdeset trogodišnji M.J. iz Novog Sela koji je prijavio sječu šume u Novom Selu koja je u vlasništvu M.S. koji se nalazi na privremenom radu u Švicarskoj, a koji je svoju imovinu povjerio prijavitelju na čuvanje i obilazak. Po prijavi su postupili dežurni kriminalistički istražitelj i tehničar koji su zajedno sa stručnom osobom Uprave za šume Županije Posavske, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Šumska krađa“, izvršili očevid na mjestu događaja te su poduzeli druge mjere i radnje u skladu sa zakonom.

  Dana 22. veljače 2023. godine oko 16,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom dvadeset sedmogodišnji V.I. iz Orašja prijavljuje da je 20. ili 21.02.2023 godine nepoznata osoba načinila oštećenja na njegovom osobnom vozilu koje se nalazilo parkirano u XXXVI ulici. Po prijavi su postupili dežurni kriminalistički istražitelj i tehničar PU Orašje koji su izvršili očevid te su poduzeli i druge mjere i radnje u skladu sa Zakonom.

  Dana 23. veljače 2023. godine oko 18,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom pedeset osmogodišnji G.Ž. iz Kopanica prijavljuje da je nepoznata osoba ili više njih u vremenskom razdoblju od 01.12.2022 godine pa do trenutka prijave izvršila provalnu krađu u obiteljsku kuću u Kopanicama vlasništvo njegovog zeta V.F. koji se nalazi na privremenom radu u Austriji. Na mjesto događaja su upućeni dežurni kriminalistički istražitelj i tehničar koji su potvrdili navode prijave i zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Teška krađa“ izvršili očevid kojim je utvrđeno da je nepoznata osoba djelujući podesnim predmetom na ulazna vrata kuće ista oštetila te iz kuće otuđila namještaja i bijele tehnike u vrijednosti cca 4000 KM. Policijski službenici će poduzeti mjere i radnje na otkrivanju počinitelja.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su tri prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 20. veljače 2023. godine oko 20,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom pedeset devetogodišnji N.M. iz Odžaka prijavljuje A.S. iz Odžaka da je putem profila na društvenoj mreži objavio neistine i laži od kojih se prijavitelj osjeća ugroženim. O događaju je upoznat dežurni tužitelj Županije Posavske dok je imenovani A.S. pozvan u službene prostorije u PU Odžak gdje mu je zbog narušavanja javnog reda i mira izmišljanjem i širenjem lažnih vijesti putem društvene mreže čime je narušio mir i spokojstvo N.M. uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira.

  Dana 23. veljače 2023. godine oko 14,35 sati na GP Orašje vrijeđanjem i omalovažavanjem policijski službenika javni red i mir je narušila pedeset sedmogodišnja, nastanjena u mjestu Petrovci, RH. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 24. veljače 2023. godine oko 10,50 sati policijski službenici PS Odžak su u Odžaku u ulici 102 odžačke brigade HVO u prosjačenju zatekli dvadeset šestogodišnju R.F. iz Gradačca. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je pet prijava prometnih nezgoda.

  Dana 22. veljače 2023. godine oko 19,25 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Novom Selu u blizini mjesnog nogometnog stadiona. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali J.Č. iz Odžaka i I.A. iz Novog Sela koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je vozač I.A. zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od dežurnog liječnika DZ Odžak dok je J.Č., zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, zadržana u prostorijama za zadržavanje u PU Odžak do istrežnjenja.

  Dana 23. veljače 2023. godine oko 13,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na križanju II i IX ulice, a u kojoj su sudjelovali Đ.K. nastanjen u Babinoj Gredi, RH i I.T. iz Grebnica koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 23. veljače 2023. godine oko 22,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u blizini benzinske crpke Zeko. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali S.S., S.T. i H.H.M. sva trojica iz Odžaka koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba, dok je S.S., zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Odžak do istrežnjenja.

  Dana 25. veljače 2023. godine oko 13,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Ugljari, a u kojoj su sudjelovali M.B. iz Ugljare i M.K. iz Orašja koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 26. veljače 2023. godine oko 02,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na regionalnoj cesti R 463 Donja Mahala-Bok na lokaciji Gradišta u kojoj su sudjelovala dva teretna i jedno osobno vozilo i u kojoj ima ozlijeđenih osoba. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje, vozilo hitne medicinske pomoći i vatrogasna postrojba, koji su dolaskom na mjesto događaja potvrdili navode prijave i utvrdili da su vozač i suvozač u osobnom vozilu smrtno stradali te su osigurali mjesto događaja do dolaska kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su izvršili očevid. O događaju je upoznat dežurni tužitelj Županije Posavske koji je naložio da se tijela smrtno stradalih prevezu na Odjel patologije ŽB Orašje gdje će biti izvršena obdukcija. Istog dana u vremenskom razdoblju od 18,00 do 22,00 sati je izvršena obdukcija od strane liječnika specijaliste sudske medicine i patologije uz nazočnost dežurnog kriminalističkog istražitelja i tehničara.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 509 vozila i vozača. Uručili su 102 prekršajna naloga i 16 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog ne dopuštenog parkiranja. Iz prometa su isključili 1 vozilo i 5 vozača.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je 14 prijava ostalih događaja

  Dana 20. veljače 2023. godine oko 10,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom Đ.Ž. iz D. Mahale prijavljuje da ima problema s T.M. iz Matića. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesne razgovore s imenovanim te je T.M. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 20. veljače 2023. godine oko 13,15 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom P.M. iz Grebnica prijavljuje da ima problema s S.P. iz Tursinovca, općina Šamac. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesne razgovore s imenovanim nakon čega je iste upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 20. veljače 2023. godine oko 13,15 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom P.M. iz Grebnica prijavljuje da je prilikom oranja njive primjetio predmete koji izgledom podsjećaju na minsko-eksplozivna sredstva. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je obilježila mjesto pronalaska te je o događaju obaviještena Županijska uprava civilne zaštite.

  Dana 20. veljače 2023. godine oko 17,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom G.Ž. iz Matića prijavljuje da ima problema sa S.Ž. iz Matića. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesne razgovore s imenovanim te je S.Ž. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 22. veljače 2023. godine oko 11,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom A.S. iz Odžaka prijavljuje da ima problema sa N.B. iz Odžaka. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesne razgovore s imenovanim te je iste upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 22. veljače 2023. godine oko 09,45 sati u službene prostorije Odjela kriminalističke policije PU Odžak je nepozvan pristupio N.G. nastanjen u SR Njemačkoj i prijavio da je prilikom obilaska imovina koju je naslijedio o pokojnog djeda primijetio da je na jednoj od njiva isječen bagrem bez njegovog znanja. Po prijavi su postupili dežurni kriminalistički istražitelj i tehničar kao i službenik Uprave za šume ŽP. Dolaskom na mjesto događaja vlasnik se nije mogao sa sigurnošću odrediti o granicama parcele koja se u naravi vodi kao oranica i koja je zbog toga što duži vremenski period nije obrađivana zarasla u bagrem zbog čega niti službenik Uprave za šumarstvo nije mogao da se izjasni o eventualnoj materijalnoj šteti kao niti o drugim pojedinostima koje su bitne za utvrđivanje obilježja kaznenog djela. O događaju je upoznat dežurni tužitelj Županije Posavske koji je naložio da vlasnik parcele u narednom razdoblju utvrdi točne granice parcele te da se nakon toga pristupi poduzimanju službenih radnji radi utvrđivanja postojanja eventualnog kaznenog djela.

  Dana 23. veljače 2023. godine oko 09,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom A.D. iz Tolise prijavljuje da je 22.02.2023 godine oko 16,00 sati upravljajući osobnim vozilo magistralnom cestom M 1.8 u neposrednoj blizini gradske deponije smeća ostvario kontakt s psom lutalicom kojom prigodom je došlo do oštećenja osobnog vozila. Službenici prometne policije PU Orašje su o događaju sastavili službenu zabilješku te je imenovanom izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 23. veljače 2023. godine oko 12,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom Š.R. iz Odžaka, vlasnik hotela Euro u Odžaku, prijavljuje da je gostu u hotelu S.D. iz Gradačca otuđeno osobno vozilo. Po prijavi postupila patrolna ophodnja koja je nakon poduzetih mjera utvrdila da je vlasnik vozila zaboravio gdje je parkirao svoje vozilo.

  Dana 23. veljače 2023. godine oko 20,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom Š.S. iz Odžaka prijavljuje da mu nepoznata osoba baca pirotehnička sredstva u dvorište. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjerama i radnjama sastavila službenu zabilješku.

  Dana 24. veljače 2023. godine oko 10,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom A.B. iz Zorica prijavljuje da ima problema sa J.B. iz Zorica. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjerama i radnjama sastavila službenu zabilješku.

  Dana 24. veljače 2023. godine oko 10,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom M.T. iz Posavske Mahale prijavljuje da mu je M.Đ. iz Vrbovca uputio prijetnje. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjerama i radnjama sastavila službenu zabilješku.

  Dana 24. veljače 2023. godine oko 16,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom T.M. iz Maglaja, uposlenik poduzeća Doboj putevi, prijavljuje da je nepoznata osoba skinula lokote na zaštitnoj ogradi na devetom kilometru autoceste A1, dok na drugom kilometru nedostaje zaštitna ograda veličine 150×100 cm. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjerama i radnjama sastavila službenu zabilješku.

  Dana 24. veljače 2023. godine oko 17,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da J.K. nastanjena u Novom Sadu ima problema sa J.Š. iz Draganovaca. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesne razgovore s imenovanim te je J.Š. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 24. veljače 2023. godine oko 20,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom D.G. iz Vrbovca prijavljuje da se u Gornjem Svilaju na lokaciji Kadar u šumi čuju glasovi migranata. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjerama i radnjama sastavila službenu zabilješku.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 33 nepoznate osobe te su izvršili 6 pratnji i 4 osiguranja javnog okupljanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 176 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su evidentirali prekoračenja djelatnog vremena 2 ugostiteljska objekata o čemu su obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 26 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 7 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti