Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 22.5.-28.5.2023. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirane su dvije prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 23. svibnja 2023. godine oko 17,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je ženska osoba sa području Orašja prijavila probleme sa svojim nevjenčanim suprugom. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja na mjestu događaja zatekla prijaviteljicu sa kojom je obavila obavijesni razgovor koja je izjavila da ju je njezin nevjenčani suprug fizički napao u alkoholiziranom stanju nakon čega se udaljio iz kuće. Policijski službenici su nakon obavljenih obavijesnih razgovora sa žrtvom o događaju obavijestili nadležni tužitelja i suca Općinskog suda u Orašju te će nastaviti s poduzimanjem mjera i radnji.

  Dana 24. svibnja 2023. godine oko 14,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je voditelj smjene Granične policije BiH na GP Orašje prijavio da su policijski službenici kontrolom osobnog vozila, kojim je upravljao D.P. rođen 1962. godine, nastanjen u Tuzli, utvrdili da registarske pločice na vozilu nisu izvorne te da postoje osnovi sumnje u počinjenje KD „Krivotvorenje isprave“. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja kao i dežurni kriminalistički istražitelj i tehničari koji su poduzeli mjere i radnje u skladu sa zakonom.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježena je jedna prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 23. svibnja 2023. godine u Odžaku u ulici R. Porobića javni red i mir prosjačenjem je narušio A.S. rođen 1983. godine, nastanjena u Brčkom. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.
  PROMET

  Evidentirane su četiri prijave prometnih nezgoda.

  Dana 22. svibnja 2023. godine oko 09,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila 19.05.2023 godine oko 12,45 sati u Tolisi i u kojoj su sudjelovali M.D. iz Tolise i M.Ž. iz Kostrča koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 23. svibnja 2023. godine oko 18,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Donjoj Mahali na križanju Franjevačke i Podbarske ulice. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala M.B. iz Donje Mahale koja je u trenutku nezgode upravljala motociklom i M.A. iz Oštre Luke koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je motociklistkinja zadobila teške tjelesne ozljede koje je konstatirao dežurni liječnik ŽB Orašje te je nastupila materijalna šteta.

  Dana 26. svibnja 2023. godine oko 13,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Donjoj Mahali u ul. Vladimira Nazora. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali N.C. iz Tolise koji je u trenutku nezgode upravljalo motociklom i M.K. iz Donje Mahale koja je u trenutku nezgode upravljala traktorom. U nezgodi je motociklist zadobio teške tjelesne ozljede koje je konstatirao dežurni liječnik ŽB Orašje te je nastupila materijalna šteta.

  Dana 26. svibnja 2023. godine oko 18,25 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila U Gornjoj Dubici na magistralnoj cesti M-14.2. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala S.K. iz Odžaka koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom. U nezgodi je suvozač u vozilu S.K. i putnik malodobni V.K. oboje iz Odžaka zadobili teške tjelesne ozljede koje je konstatirao dežurni liječnik ŽB Orašje dok su imenovana S.K. i putnik E.K. zadobili lake tjelesne ozljede konstatirane od strane istog liječnika.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 474 vozila i vozača. Uručili su 122 prekršajna naloga, 18 obavijesti o počinjenom prekršaju zbog ne dopuštenog parkiranja te su podnijeli 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 6 vozilo i 8 vozača.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je 18 prijava ostalih događaja

  Dana 22. svibnja 2023. godine oko 12,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je A.B. iz Brvnika prijavila da je nepoznata osoba otrovala njezina dva psa. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja i dežurni kriminalistički istražitelj koji su potvrdili navode prijave nakon čega su o okolnostima događaja upoznali nadležnog tužitelja koji je utvrdio da nema elemenata kaznenog djela.
  Dana 22. svibnja 2023. godine oko 15,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.M. iz Odžaka prijavio uznemiravanje od strane J.J. iz Odžaka. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku te je J.J. upozorila.

  Dana 22. svibnja 2023. godine oko 21,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je S.S. iz Odžaka prijavio da nepoznate osobe koriste pirotehnička sredstva. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku.

  Dana 22. svibnja 2023. godine oko 21,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.Z. iz Male Brusnice prijavila nesuglasice između B.P. i M.P. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore te je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku.

  Dana 20. svibnja 2023. godine oko 21,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je J.H. iz Odžaka prijavio uznemiravanje od strane brata M.H. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjera sastavila službenu zabilješku te je imenovanog M.H. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 23. svibnja 2023. godine PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.H. iz Odžaka prijavio nesuglasice sa svojom suprugom E.H. i kćerkom A.H.. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je sve troje upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 23. svibnja 2023. godine oko 20,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu požara na deponiji smeća u mjestu Brvnik. Na mjesto događaja su upućeni djelatnici DVD Domaljevac koji su požar lokalizirali.

  Dana 24. svibnja 2023. godine oko 01,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je S.Dž. iz Odžaka prijavila da ima problema sa svojom kćerkom N.Dž. koja je psihički oboljela osoba. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da N.Dž. nije uzela terapiju propisanu od strane liječnika nakon čega je ista odvedena u DZ Odžak gdje joj je dežurni liječnik dao terapiju od čega se ista smirila.

  Dana 24. svibnja 2023. godine oko 14,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je Z.M. iz D. Mahale prijavio da se u rijeci Savi ispred hotela Navis u Orašju nalazi beživotno tijelo nepoznate osobe. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je osigurala mjesto događaja do dolaske dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara kao i dežurnog mrtvozornik DZ Orašje koji su na mjestu događaja izvršili očevid. Očevidom je utvrđeno da se radi o tijelu muške nepoznate osobe te je isto prevezeno na odjel patologije ŽB Orašje gdje će biti izvršena obdukcija. Dana 25.05.2023 godine u vremenu od 17,00 do 18,00 sati od strane specijaliste sudske medicine i patologije je izvršena je obdukcija tijela preminulog uz nazočnost kriminalističkog istražitelja i tehničara.

  Dana 24. svibnja 2023. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom L.A. iz Domaljevca prijavljuje nesuglasice s A.D. iz Domaljevca. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 24. svibnja 2023. godine policijski službenici PU Banja Luka su po pismenom zahtjevu službenika Odjela kriminalističke policije PU Odžak, na području Banja Luke, uhitili A.G. rođen 1988 godine, nastanjen Banja Luci i D.K. rođen 1981 godine, nastanjen u Banja Luci zbog postojanja osnova sumnje da su na području općine Odžak izvršili KD „Teška krađa“. Imenovani su smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak i PU Orašje i nad istima se provodi kriminalističko istraživanje te je o poduzetim mjerama i radnjama upoznat nadležni tužitelj u Županiji Posavskoj. Dana 25.05.2023 godine imenovanim A.G. i D.K. je nadležni tužitelj produljio zadržavanje za još 24 sata.

  Dana 25. svibnja 2023. godine policijski službenici PU Banja Luka su po pismenom zahtjevu službenika Odjela kriminalističke policije PU Odžak, na području Banja Luke, uhitili J.K. rođen 1973. godine, nastanjen Banja Luci i D.K. rođen 1981. godine, nastanjen u Banja Luci zbog postojanja osnova sumnje da je na području općine Odžak izvršio KD „Teška krađa“. Imenovani je smještene u prostorije za smještaj uhićenih osoba i nad istim se provodi kriminalističko istraživanje te je o poduzetim mjerama i radnjama upoznat nadležni tužitelj u Županiji Posavskoj. Dana 26.05.2023 godine imenovanom J.K. je nadležni tužitelj produljio zadržavanje za još 24 sata.

  Dana 25. svibnja 2023. godine oko 12,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.J. iz Odžaka prijavio da je u Odžaku u ulici 102. odžačke HVO brigade došlo do samozapaljenja putničkog vozila. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja i pripadnici Profesionalne vatrogasne postrojbe Odžak koji su požar ugasili.

  Dana 26. svibnja 2023. godine oko 09,00 sati u PS Orašje je pristupio M.P. iz Donje Mahale i podnio zahtjev za produljenje valjanosti isprave o registraciji oružja. Po zahtjevu su postupili policijski službenici koji su se uputili na adresu prebivališta imenovanog kako bi obavili pregled metalnog ormara u kojem bi se trebalo nalaziti oružje. Pregledom su utvrdili da se vatreno oružje ne nalazi u ormaru zbog čega je imenovanom izdan prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o oružju i streljivu Županije Posavske.

  Dana 26. svibnja 2023. godine oko 17,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom I.O. iz Odžaka prijavljuje nesuglasice sa svojim suprugom E.O. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 26/27. svibnja 2023. godine u vremenu od 21,50 do 01,10 sati policijski službenici Odjela kriminalističke policije PU Odžak su na području Banja Luke nazočili pretrazi objekata i vozila koje koriste A.G. i J.K. koju su izvršili službenici PU Banja Luka temeljem naloga Općinskog suda iz Orašja. Pretragom su pronađeni traženi predmeti.

  Dana 27. svibnja 2023. godine oko 13,05 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom T.B. prijavljuje nesuglasice sa B.G. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 28. svibnja 2023. godine oko 23,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je DD iz Tolise prijavio da njegov brat M.D. koji je psihički oboljela osoba pravi probleme. Po prijavi postupila patrolna ophodnja i službenici Hitne pomoći DZ Orašje koji su imenovanog M.D. prevezli u DZ Orašje gdje je nakon liječničkog pregleda upućen vozilom hitne pomoći uz pratnju policijskih službenika na psihijatrijski odjel SKC Tuzla.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 21 nepoznatu osobu te su izvršili 8 pratnji, 9 osiguranja javnih okupljanja, 1 protu-diverzijski pregled područja i povremeni obilazak školskih ustanova i vrtića na području Županije Posavske.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 158 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 25 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 7 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti