Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 24.4.-30.4.2023. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je šest prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 24. travnja 2023. godine oko 12,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.I. rođena 1982. godine, nastanjena u Odžaku prijavila da je nepoznata osoba ili više njih izvršila oštećenje lokota na kapiji TC Bingo u Odžaku. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su izvršili očevid i utvrdili da je nepoznata osoba podesnim predmetom djelovala po lokotu i lancu koji je pokidala, otvorila kapiju i ušla na parking koji se nalazi iza TC Bingo. Ovim KD djelom je pričinjena manja materijalna šteta te je o događaju obaviješten nadležni tužitelj.

  Dana 25. travnja 2023. godine oko 08,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je A.P. rođen 1994. godine, nastanjen u Odžaku prijavio da mu je istog dana oko 05,20 sati policijski službenik PS Odžak D.C. nanio ozljede u zgradi PU Odžak. Nakon zaprimljene prijave imenovani A.P. je upućen u Dom zdravlja Odžak gdje mu je pružena liječnička pomoć nakon koje se postupajući liječnik nije mogao očitovati o stupnju ozljeda te je A.P. upućen u Županijsku bolnicu u Orašju na daljnje pretrage. O događaju su upoznati istražitelji Jedinice za profesionalne standarde koji će postupiti u skladu sa zakonom i utvrditi činjenice vezane za stegovnu odgovornost D.C kao i dežurni istražitelj kriminalističke policije koji će poduzeti mjere i radnje na utvrđivanju činjenica o eventualnom počinjenju kaznenog djela. Dana 26. travnja 2023. godine oko 18,15 sati zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Zlostavljanje u obavljanju službe“, a u vezi s KD „Laka tjelesna ozljeda“ imenovani D.C. je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje. Dana 27. Travnja 2023. Godine temeljem naloga nadležnog tužitelja imenovanom D.C. je određeno zadržavanje u trajanju od 24 sata.
  Dana 25. travnja 2023. godine oko 11,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je ženska osoba prijavila fizički napad od strane njezinog oca na području Orašja. Po prijavi postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te su zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Nasilje u obitelji“ o događaju obavijestili nadležnog tužitelja i suca Općinskog suda u Orašju nakon čega će poduzeti zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 26. travnja 2023. godine oko 16,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.T. rođen 1946. godine, nastanjen u Donjem Svilaju prijavio da je fizički napadnut od strane svog brata M.T. rođen 1939. godine, nastanjen u Donjem Svilaju kojom prilikom je zadobio ozljede. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je M.T. nasrnuo na svog brata i lopatom mu zadao dva udarca u tijelo nakon čega je u daljnjem nanošenju ozljeda spriječen od strane susjeda A.N. dok je napadnuti M.T. uspio pobjeći od napadača. Imenovanom M.T. je pružena liječnička pomoć u DZ Odžak gdje je dežurni liječnik konstatirao da je zadobio lake tjelesne ozljede. O događaju je upoznat nadležni tužitelj koji je usmeno naložio provođenje mjera i radnji zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Laka tjelesna ozljeda“.

  Dana 30. travnja 2023. godine oko 14,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je I.B. rođen 1993. godine, nastanjen u Domaljevcu prijavio da je nepoznata osoba ili više njih podesnim predmetom razbila staklo na njegovom osobnom vozilu koje se nalazilo parkirano na parking prostoru moto kampa u Dusinama iz kojeg je otuđeno više komada raznog alata vrijednosti oko 2000 KM po izjavi prijavitelja. Po prijavi su postupili dežurni kriminalistički istražitelj i tehničar koji su zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno KD „Teška krađa“ na mjestu događaja izvršili očevid te su poduzeli druge mjere i radnje u skladu sa zakonom.

  Dana 30. travnja 2023. godine oko 20,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je malodobnik iz Odžaka prijavio da je došlo do tuče na nogometnom igralištu u ulici R. Milanovića u Odžaku gdje jedan malodobnik zadobio ozljede. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te su ozlijeđenog malodobnika prevezli u DZ Odžak gdje mu je pružena liječnička pomoć nakon koje je vozilom hitne pomoći prevezen u ŽB Orašje gdje je dežurni liječnik konstatirao da je zadobio teške tjelesne ozljede. O događaju je upoznat dežurni kriminalistički istražitelj kao i nadležni tužitelj koji je usmeno naložio provođenje kriminalističkog istraživanja zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Teška tjelesna ozljeda“.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su tri prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 27. travnja 2023. godine oko 11,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu narušavanja javnog reda i mira na parking prostoru TC City centar IN. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i da je JRiM vršenjem nužde na javnom mjestu dostupnom pogledima građana narušio N.Š. rođen 1976. godine, nastanjen u Brčkom. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 28. travnja 2023. godine oko 16,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno narušavanje javnog reda i mira od strane I.B. rođen 1998. godine, nastanjen u Potočanima. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je imenovanom uručila prekršajni nalog zbog narušavanja JRiM drskim ponašanjem, a u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 30. travnja 2023. godine oko 20,03 sati javni red i mir, ne postupanjem po zapovjedi policijskog službenika je narušio L.H. rođen 2004. godine, nastanjen u Zagrebu. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je deset prijava prometnih nezgoda.

  Dana 24. travnja 2023. godine oko 14,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Ugljari. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali G.S. iz Orašja i M.N. iz Tolise koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 25. travnja 2023. godine oko 07,45 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Domaljevcu u Savskoj ulici naspram kbr 20. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali R.Đ. i Domaljevca koja je u trenutku nezgode upravljala električnim invalidskim kolicima i G.J. iz Domaljevca koji je u trenutku nezgode upravljao mopedom. U nezgodi je R.Đ. zadobila lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnik ŽB Orašje te je nastupila materijalna šteta.

  Dana 25. travnja 2023. godine oko 13,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u II ulici. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao Đ.J. nastanjen u mjestu Bjelave, općina Srebrenik koji je upravljajući teretnim vozilom ostvario kontakt s stupom na kojem se nalazi rampa u vlasništvu poduzeća Maxi d.o.o. Orašje. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 26. travnja 2023. godine oko 12,27 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Novom Gradu. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.T. nastanjen u mjestu Obudovac, općina Šamac koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt s malodobnom T.P. koja se kretala pješice. U nezgodi je pješak zadobio lake tjelesne ozljede s mogućnošću prelaska u teške konstatirane od dežurnog liječnika ŽB Orašje.

  Dana 28. travnja 2023. godine oko 10,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ul. 102 odžačke HVO brigade i u kojoj su sudjelovali M.J. iz Pos. Mahale i I.B. iz Donjeg Svilaja koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.
  Dana 28. travnja 2023. godine oko 14,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u XXIV ulici i u kojoj su sudjelovali P.Ž. iz Osijeka i B.B. iz Vidovica koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 28. travnja 2023. godine oko 22,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u G. Dubici. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.A. iz Gornje Dubice koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt sa srnom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 29. travnja 2023. godine oko 20,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru SŠC Fra Martin Nedić i u kojoj su sudjelovali P.S. iz Osječka koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom i parkirano osobno vozilo vlasništvo A.C. iz Domaljevca. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 29. travnja 2023. godine oko 23,20 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na parking prostoru gradskog stadiona. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali nepoznati vozač s nepoznatim vozilom koji je ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo B.P. nastanjen u Austriji. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 30. travnja 2023. godine oko 23,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru u VII ulici. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali nepoznati vozač s nepoznatim vozilom koji je ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo M.D. iz Bukove Grede. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 419 vozila i vozača. Uručili su 104 prekršajna naloga, 15 obavijesti o počinjenom prekršaju zbog ne dopuštenog parkiranja te su podnijeli 1 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili po 6 vozila i vozača.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je 11 prijava ostalih događaja

  Dana 24. travnja 2023. godine oko 12,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom M.K. iz Boka prijavljuje da se u Boku u kući njezinog pokojnog supruga A.K. nalaze automatska puška s pripadajućim streljivom i ručna bomba. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja i službenici Županijske uprave civilne zaštite koji su preuzeli navedene predmete.

  Dana 26. travnja 2023. godine oko 14,46 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljena svađa između dvije osobe u Odžaku. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 26. travnja 2023. godine oko 15,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je I.L. iz Kopanica prijavio nesuglasice sa svojim ocem V.L. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je V.L. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 26. travnja 2023. godine oko 22,00 sati policijski službenici PS Odžaku su u Odžaku u ulici 102 odžačke HVO brigade zaustavili dva osobna vozila. Kontrolom su utvrdili da vozilima upravljaju A.Đ. Dž.K. obojica iz Sarajeva te da se u vozilima nalazi 10 migranata, 6 državljana Afganistana, 3 državljana Pakistana i 1 državljanin Maroka. O navedeno je obaviješten dežurni inspektor Ureda za strance koji je naložio da se strani državljani upute u Centar za migrante u Sarajevu.

  Dana 27. travnja 2023. godine oko 02,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je A.M. iz Orašja prijavio nesuglasice sa I.O. iz Orašja. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je su obojicu upozorili zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 28. travnja 2023. godine oko 12,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom M.K. iz Vidovica prijavljuje da je na njivi zvanoj Gajevi koja se nalazi između Vidovica i Lepnica pronašao minsko eksplozivno sredstvo. O događaju su upoznati službenici Županijske uprave civilne zaštite koji će poduzeti daljnje mjere i radnje.

  Dana 28. travnja 2023. godine PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je A.P. iz Odžaka prijavio oštećenje prednjeg vjetrobranskog stakla na svom osobnom vozilu. Službenici prometne policije su u događaju sastavili službenu zabilješku.

  Dana 28. travnja 2023. godine oko 15,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom A.M. iz Matića prijavljuje da je u kući njezine pokojne majke pronašla i ručnu granatu. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je preuzela granatu te su o događaju upoznati službenici Županijske uprave civilne zaštite.

  Dana 28. travnja 2023. godine oko 21,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je S.Š. iz Odžaka prijavila nesuglasice s malodobnikom. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 30. travnja 2023. godine oko 12,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je M.U iz Oštre Luke prijavio nesuglasice sa A.B. iz Oštre Luke. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih su imenovanu A.B. upozorili zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 30. travnja 2023. godine oko 21,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je Z.D. iz Tolise prijavio nesuglasice sa M.D. iz Tolise. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih su imenovanu M.D. upozorili zbog ne primjerenog ponašanja.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 18 nepoznatih osoba te su izvršili 4 pratnje i 14 osiguranja javnih okupljanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 188 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su evidentirali prekoračenja djelatnog vremena jednog ugostiteljska objekata o čemu su obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 30 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 7 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti