Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 27.3.-2.4.2023. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je šest prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 27. ožujka 2023. godine oko 20,00 sati u Prudu je od strane službenika kriminalističke policije PU Odžak je zaustavljeno osobno vozilo gdje su kontrolom utvrdili da vozilom upravlja B.H. rođen 1995. godine, nastanjen u Gradačcu. Pregledom vozila je pronađeno 6 komada tableta Leksaurin od 1,5 mg. O događaju je obaviješten nadležni tužitelj koji je usmeno naložio provođenje istrage zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“.

  Dana 28. ožujka 2023. godine oko 17,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je J.B., uposlenik ŠRC Bazeni u Orašju, prijavio da je nepoznata osoba ili više njih istog dana otuđila 210 KM iz novčanika koji se nalazio u svlačionice teretane Top Fit, a koji je vlasništvo A.M. rođen 2000. godine, nastanjen u Orašju. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Krađa“ poduzela mjere i radnje u skladu sa Zakonom. O događaju je obaviješten nadležni tužitelj.

  Dana 28. ožujka 2023. godine oko 23,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je P.Ž. rođen 1974 godine, nastanjen u Kostrču prijavio da je istog dana J.P. rođena 1995. godine, nastanjena u Vidovicama, ciglom razbila stakleni izlog na ugostiteljskom objektu Joker koji se nalazi u Orašju, a koji je vlasništvo P.V. iz Orašja. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su izvršili očevid. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinila KD „Oštećenje tuđe stvari“ imenovana J.P. je uhićena i smještena u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje te će nad istom biti provedeno kriminalističko istraživanje. O događaju je upoznat nadležni tužitelj.
  Dana 29. ožujka 2023. godine oko 16,20 sati, po usmenom nalogu nadležnog tužitelja, službenici Sektora kriminalističke policije MUP-a ŽP su uhitili M.M. rođen 1970. godine, nastanjen u Gornjoj Dubici zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Rodoskvrnuće“. Nakon uhićenja imenovani je smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak i nad istim će biti provedeno kriminalističko istraživanje. Dana 30.03.2023. godine imenovano M.M. je nadležni tužitelj produljio mjeru zadržavanja za još 24 sata. Dana 31.03.2023. godine, temeljem naloga suca Općinskog suda u Orašju, izvršena je pretraga obiteljske kuće i pripadajućih prostorija koje koristi M.M. Istog dana imenovani je predan službenicima Središta sudske policije u Odžaku.

  Dana 02. travnja 2023. godine oko 20,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je dežurni liječnik DZ Orašje prijavio da je zaprimio pacijenta s ozljedama zadobivenim u prometnoj nezgodi. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da se radi o sedamdesetogodišnjoj K.B. iz D. Mahale koja je zadobila teške tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje. Zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Ne ukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi“ na mjestu događaja je od strane dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara izvršen očevid te je u razgovoru s imenovanom K.B. utvrđeno da je nepoznati vozač s nepoznatim vozilom ostvario kontakt s navedenom dok je ista pješice prelazila preko obilježenog pješačkog prijelaza.

  Dana 02. travnja 2023. godine oko 22,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je muškarac sa području Domaljevac-Šamca prijavio da njegova kćerka ima problema sa svojim suprugom koji žive na području Orašja. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te su zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Nasilje u obitelji“ uhitili muškarca i smjestili u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje i nad istim će biti provedeno kriminalističko istraživanje. Na mjestu događaj je izvršen očevid te su o događaju obaviješten nadležni tužitelj i sudac Općinskog suda u Orašju.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su dvije prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 27. ožujka 2023. godine oko 11,30 sati u Orašju na GP Orašje javni red i mir vršenjem nužde na javnom mjestu je narušio B.S. rođen 1953. godine, nastanjen u Vinkovcima. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 27. ožujka 2023. godine oko 15,42 sati u Odžaku u ulici 102 odžačke brigade HVO javni red i mir prosjačenjem je narušila D.S. rođena 1983. godine, nastanjen u Odžaku. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je sedam prijava prometnih nezgoda.

  Dana 28. ožujka 2023. godine oko 20,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ulici 102 odžačke HVO brigade. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.M. iz Odžaka i J.P. iz Gornjeg Svilaja koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 29. ožujka 2023. godine oko 15,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru City centra IN. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali nepoznati vozač s nepoznatim vozilom i parkirano osobno vozilo vlasništvo J.S. nastanjen u mjestu Đeletovci, R. Hrvatska. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 01. travnja 2023. godine oko 05,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na GP Orašje. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao J.Š. iz Bijeljine koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom koje je vuklo priključno vozilo. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 01. travnja 2023. godine oko 13,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru TC City centar IN. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao J.D. iz Sarajeva koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 01. travnja 2023. godine oko 14,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila istog dana oko 13,30 sati u Orašju u XXXVI ulici i u kojoj su sudjelovali M.B. iz Vidovica koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom i S.Z. iz Brčkog koji je u trenutku nezgode upravljao teretnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 03. travnja 2023. godine oko 00,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Oštroj Luci na parking prostoru kuglane Cadilac. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali nepoznati vozač s nepoznatim vozilom i parkirano osobno vozilo vlasništvo I.D. iz Oštre Luke. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 03. travnja 2023. godine oko 00,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Ugljari naspram kbr. 147. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.L. iz Donje Mahale koji je upravljajući motociklom ostvario kontakt sa psom. U nezgodi je motociklist zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 677 vozila i vozača. Uručili su 129 prekršajnih naloga i 36 obavijest o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja. Iz prometa su isključili 5 vozila i 10 vozača od kojih su jednog vozača, zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju, zadržali u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je deset prijava ostalih događaja

  Dana 28. ožujka 2023. godine oko 08,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je M.M. iz Kostrča prijavio da je u Lepnicama na lokalitetu „Veprica“, prilikom čišćenja njive, pronašao minsko eksplozivno sredstvo. O događaju je obaviještena Županijska uprava Civilne zaštite.

  Dana 29. ožujka 2023. godine oko 10,00 sati policijski službenici PS Domaljevac-Šamac su došli do saznanja da će ispred zgrade Skupštine Županije Posavske u Domaljevcu biti održano mirno okupljanje poljoprivrednih proizvođača s područja općine Odžak za vrijeme održavanja sjednice Skupštine. Na mjesto događaj su upućeni policijski službenici koji su potvrdili saznanja i utvrdili da se okupilo dvadesetak poljoprivrednika. Oko 13,45 sati poljoprivrednici su se razišli u miru i tijekom okupljanja nisu zabilježeni nikakvi problemi.

  Dana 31. ožujka 2023. godine oko 17,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da u Domaljevcu u stambenoj zgradi u ulici 104. HVO brigade M.P. uznemirava ostale stanare vikom i galamom. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i obavila 3 obavijesna razgovora nakon kojih su imenovanog M.P. upozorili zbog ne primjernog ponašanja.

  Dana 31. ožujka 2023. godine oko 17,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je u obiteljskoj kući u Boku pronađeno beživotno tijelo P.P. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnog liječnika-mrtvozornika DZ Orašje koji konstatirao da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Dana 31. ožujka 2023. godine oko 18,15 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom S.B. iz O. Luke prijavljuje da je u obiteljskoj kući u Baziku pronašao beživotno tijelo R.B. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnog liječnika-mrtvozornika DZ Domaljevac-Šamac koji konstatirao da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Dana 31. ožujka 2023. godine oko 22,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom N.Dž. iz Odžaka prijavljuje da ima nesuglasica sa svojim bivšim suprugom S.T. iz Odžaka. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je o poduzetim mjerama sastavila službenu zabilješku.

  Dana 01. travnja 2023. godine oko 09,15 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom M.Š. iz Odžaka prijavljuje da u blizini njega živi starica B.Č. koju već neko vrijeme nije vidio. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je izvršila vanjski pregled kuće i utvrdila da nema nasilnog ulaska u kuću nakon čega je M.Š. nasilno ušao kroz prozor kuće i u kući pronašao beživotno tijelo B.Č. Mjesto događaja je osigurano do dolaska dežurnog liječnika-mrtvozornika DZ Odžak koji konstatirao da je smrt nastupila prirodnim putem.

  Dana 01. travnja 2023. godine oko 11,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom V.B. iz Kopanica prijavljuje da je rušeći stari objekt, koji je u vlasništvu njegovog pokojnog brata, pronašao više komada minsko-eksplozivnih sredstava. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i obilježila spomenuta sredstva te su o događaju obaviješteni službenici Uprave civilne zaštite ŽP.

  Dana 01. travnja 2023. godine PS Odžak je zaprimila prijavu kojom I.P. iz Vojskove prijavljuje da su na području Zorica došli ovčari-nomadi. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave nakon čega je o događaju obaviješten poljoprivredni inspektor Uprave za inspekcijske poslove Županje Posavske koji je rekao da se o događaju sastavi službena zabilješka i dostavi u Upravu radi poduzimanja daljnjih mjera i radnji.

  Dana 01. travnja 2023. godine u vremenu od 15,00 do 17,00 sati u Donjoj Dubici je odigrana nogometna utakmica na kojoj je došlo do verbalnih sukoba između igrača i službenih osoba zbog čega je utakmica oko 16,50 sati bila i privremeno prekinuta. O događaju kao i poduzetim mjerama policijski službenici koji su se nalazili na osiguranju su sastavili službenu zabilješku.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 23 nepoznate osobe te su izvršili 8 pratnji i 9 osiguranja javnih okupljanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 176 obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekata.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 25 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 7 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti