Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 28.02.-06.03.2022. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je šest prijave počinjenja kaznenih djela.

  Dana 01. ožujka 2022. godine oko 08,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prosjačenja u Matićima. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je dolaskom na mjesto događaja potvrdila navode prijave te pored toga utvrdila i da je dvadeset šestogodišnja A.B. iz Brčkog počinila kazneno djelo „Krađa u pokušaju“ na štetu osamdesetogodišnjeg T.D. iz Matića. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno navedeno KD o događaju su upoznati dežurni istražitelj i krim. tehničar koji će poduzeti daljnje mjere i radnje u skladu sa Zakonom.

  Dana 02. ožujka 2022. godine službenici kriminalističke policije PU Odžak su, temeljem naloga suca Općinskog suda u Orašju, izvršili pretragu obiteljske kuće i pripadajući objekata koje koristi trideset četverogodišnji H.O. iz Odžaka. Pretragom je pronađena određena količina sjemenki koje svojim izgledom podsjećaju na sjemenke indijske konoplje nakon čega je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio kazneno djelo „Proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga“ nad imenovani provedena kriminalistička obrada.

  Dana 04. ožujka 2022. godine oko 08,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom M.M. iz Tolise prijavljuje da mu je nepoznata osoba ili više njih tijekom proteklih 10-tak dana posjekla više stabala različitih debljine i vrste drveta vrijednosti cca 1000 KM u njivama zv. „Jeleneži“ u Tolisi. Po prijavi su postupili dežurni istražitelj i tehničar OKP PU Orašje koji su na mjestu događaja izvršili očevid te poduzeli druge mjere i radnje zbog postojanja osnova sumnje da je počinjeno KD „Krađa“.

  Dana 04. ožujka 2022. godine oko 12,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom šezdeset dvogodišnji M.M. iz Boka prijavljuje da mu je prije dva mjeseca iz njegove obiteljske kuće M.B. iz Bošnjaka (ostali podaci trenutno nepoznati) otuđila novac u iznosu od 1000 Eura u raznim apoenima iz čega proizlaze osnovi sumnje da je počinjeno KD „Krađa“. Po prijavi je postupio dežurni istražitelj OKP PU Orašje koji je poduzeo zakonom predviđene mjere i radnje.

  Dana 04. ožujka 2022. godine oko 18,30 sati službenici kriminalističke policije MUP ŽP su prijavili da su u Vidovicama na savskom nasipu zatekli devetnaestogodišnjeg M.D. iz Orašja koji je tom prilikom istima predao određenu količinu zelene biljne mase koja svojim izgledom i mirisom podsjećan na opojnu drogu marihuanu. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga“ imenovani M.D. je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje gdje će nad istim biti provedena kriminalistička obrada.

  Dana 05. ožujka 2022. godine oko 02,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom Z.Ž. iz Kostrča prijavljuje da mu je u diskoteci „S Club“ u Ugljari nepoznata osoba ili više njih otuđila jaknu u kojoj su se nalazili ključevi od automobila i novčanik u kojem su se nalazile osobna iskaznica BiH i RH, bankovne kartice i novac u raznim apoenima ukupne vrijednosti oko 100 KM, čime postoje osnovi sumnje da je počinjeno KD „Krađa“. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je poduzela zakonom predviđene mjere i radnje.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su tri prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 01. ožujka 2022. godine oko 08,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prosjačenja u Matićima. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je dolaskom na mjesto događaja potvrdila navode prijave te je u prosjačenju zatekla dvadeset šestogodišnju A.B. i dvadeset osmogodišnju P.A. obje iz Brčkog kojima su uručeni prekršajni nalozi. Na mjestu događaja je zatečen i šezdeset četverogodišnji R.S. iz Brčkog koji je s automobilom dovezao navedene te je zbog navođenja na prosjačenje imenovanom uručen prekršajni nalog.

  Dana 03. ožujka 2022. godine oko 09,50 sati policijski službenici PS Odžak u Odžaku u neposrednoj blizini TC Bingo u prosjačenju su zatekli četrdesetogodišnjeg E.T. iz Brčkog. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 05. ožujka 2022. godine oko 06,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom K.S. iz Odžaka prijavljuje da ima problema sa svojim sinom trideset šestogodišnjim N.S. iz Odžaka. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je obavila obavijesne razgovore s imenovanim te utvrdila da je N.S. narušio javni red i mir na način da je izazvao osjećanje ugroženosti druge osobe prijetnjom da će napasti na njegov život ili tijelo zbog čega mu je izdan prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je sedam prijava prometnih nezgoda.

  Dana 28. veljače 2022. godine oko 12,50 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Prudu. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala J.J. iz Bijeljine koja je u trenutku nezgode upravljala putničkim motornim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 28. veljače 2022. godine oko 23,30 sati PS Domaljavec-Šamac je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Grebnicama. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao Z.T. iz Grebnica koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom. U nezgodi je na vozilu nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba dok je imenovani zbog upravljanja vozilom u alkoholiziranom stanju zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja.

  Dana 01. ožujka 2022. godine oko 16,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru ispred Kazneno popravnog zavoda, a u kojoj su sudjelovali T.P. iz N. Grada i I.M. iz Draganovaca koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 02. ožujka 2022. godine oko 11,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Tolisi na parking prostoru ispred ugostiteljskog lokala Sloga, a u kojoj su sudjelovali L.O. i L.N. obojica iz Tolise koji su u trenutku nezgode upravljali putničkim motornim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 02. ožujka 2022. godine oko 13,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Novom Selu. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala F.B. iz Odžaka koja je u trenutku nezgode upravljala putničkim motornim vozilom. U nezgodi je imenovana zadobila teške tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika Županijske bolnice u Orašju.

  Dana 05. ožujka 2022. godine oko 18,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Tolisi. Na mjesto događaja su upućeni službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali S.Ž. iz Orašja koji je u trenutku nezgode upravljao putničkim motornim vozilom i N.M. iz Orašja koji je u trenutku nezgode upravljao teretnim motornim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 07. ožujka 2022. godine oko 00,05 sati policijski službenici prometne policije PU Orašje su prijavili da su obilaskom u Boku na križanju ulica Domobranske i Filipovića uočili oštećenja na spomen obilježju poginulim braniteljima u Domovinskom ratu kao i oštećenja ivičnjaka i rasvjetnog stupa koji osvjetljava spomen obilježje, a koja su nastupila od strane nepoznatog vozila kojim je upravljao nepoznati vozač. Na mjestu događaja je izvršen očevid prometne nezgode te su poduzeli druge mjere i radnje u skladu sa zakonom.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 510 vozila i vozača, uručili su 160 prekršajnih naloga, 43 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja te su podnijeli 2 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 7 vozača i 3 vozila.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježene su tri prijave ostalih događaja.

  Dana 28. veljače 2022. godine oko 10,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom M.B. iz D. Mahale prijavljuje kako njezina majka R.B. ima problema s njihovim rođakom A.B. iz D. Mahale. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je s imenovanim obavila obavijesne razgovore te A.B. upozorila zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 03. ožujka 2022. godine oko 15,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom M.Š. iz Banja Luke prijavljuje kako ima problema s M.N. iz Orašja. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je s imenovanim obavila obavijesne razgovore te je M.N. upozorila zbog neprimjerenog ponašanja.

  Dana 03. ožujka 2022. godine oko 16,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom G.P. iz Tuzle prijavljuje kako ima problema s M.A. iz Domaljevca. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o poduzetim mjerama sastavila službenu zabilješku.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su legitimirali 20 nepoznatih osoba te su izvršili 4 pratnje i 4 osiguranje javnih okupljanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 19 nadzora nad osobama koje se nalaze u samoizolaciji po rješenju sanitarnog inspektora Uprave za inspekcijske poslove Županije Posavske. Nadzorom je utvrđeno da su se sve nadzirane osobe pridržavale mjera i nisu kršile odredbe Rješenja o samoizolaciji.
  Izvršili su i 184 obilazak ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom nisu evidentirali prekoračenja djelatnog vremena ugostiteljskih objekta.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 19 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 14 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti