Više

  Pregled sigurnosnih događaja za period 3.4.-9.4.2023. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je sedam prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 05. travnja 2023. godine oko 18,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je dežurni liječnik DZ Orašje prijavio da je zaprimio pacijenticu koja je izjavila da je na nju fizički nasrnuo njezin brat. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Nasilje u obitelji“ uhitila muškarca i smjestila u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje i nad istim će biti provedeno kriminalističko istraživanje. O događaju su obaviješteni nadležni tužitelj i sudac Općinskog suda u Orašju.

  Dana 05. travnja 2023. godine oko 19,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je Z.B. rođen 1960 godine, nastanjen u Orašju prijavio da je istog dana M.M. rođen 1985 godine, nastanjen u Domaljevcu, načinio oštećenja na njegovom osobnom vozilu na način da je ničim izazvan udario nogom u vrata vozila. Na mjesto događaja upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su izvršili očevid. Zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD „Oštećenje tuđe stvari“ imenovani M.M. je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje te će nad istim biti provedeno kriminalističko istraživanje.

  Dana 06. travnja 2023. godine oko 06,45 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je G.P. rođen 2001 godine, nastanjen u Baziku prijavio da je nepoznata osoba ili više njih izvršila provalu u njegovu kuću u Baziku. Na mjestu događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su na mjestu događaja izvršili očevid i utvrdili da je nepoznata osoba ili više njih u vremenskom razdoblju od početka prosinca 2022 godine pa do trenutke prijave izvršila premetačinu kojom prigodom je otuđeno više predmeta čime postoje osnovi sumnje da je počinjeno KD „Teška krađa“.

  Dana 06. travnja 2023. godine oko 23,00 sati policijski službenici PU Odžak su u Odžaku u ulici R. Porobića zaustavili osobno vozilo kojim je upravljao E.Đ. rođen 1994 godine, nastanjen u Novom Gradu-Sarajevo. Kontrolom je u vozilu uočena kutija od cigareta za koju su policijski službenici posumnjali da se u istoj nalazi opojna droga. O svemu je upoznat nadležni tužitelj kao i dežurni sudac Općinskog suda u Orašju koji je izdao usmeni nalog za pretragu vozila i imenovanog. Pretragom su u navedenoj kutiji od cigareta pronađena 2 pvc smotuljka u kojima se nalazi biljna sasušena masa koja svojim izgledom podsjeća na opojnu drogu marihuana.

  Dana 07. travnja 2023. godine oko 21,30 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je M.L. rođen 1962 godine, nastanjen u Domaljevcu prijavio da mu je dok se nalazio u ugostiteljskom lokalu Stožer u Domaljevcu prišao V.K. rođen 1964 godine, nastanjen u Domaljevcu i uputio prijetnje smrću pri tome pokazujući pištolj koji je imao za pojasom od hlača što je kod prijavitelja izazvalo strah i uznemirenje po život i tijelo čime postoje osnovi sumnje da je V.K. počinio KD „Ugrožavanje sigurnosti“. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je od imenovanog V.K. oduzela pištolj te će biti poduzete druge mjere i radnje u skladu sa zakonom.

  Dana 07. travnja 2023. godine oko 23,30 sati policijski službenici PS Odžak su u Novom Gradu na parking prostoru ugostiteljskog lokala MM zatekli A.Đ. rođen 1990 godine, nastanjen u N. Gradu s vidljivim ozljedama koji je u razgovoru izjavio da mu je ozljede u tuči nanio D.K. iz Novog Grada. Imenovani S.Đ. je službenim vozilom prevezen u DZ Odžak gdje je istom ukazana liječnička pomoć nakon čega je vozilom hitne pomoći prevezen u ŽB Orašje gdje je odbio liječničku pomoć i zatražio da ga se odveze u DZ Modriču gdje je nakon pregleda od strane dežurnog liječnika upućen u Opću bolnicu u Doboju na daljnje pretrage i liječenje. Obzirom da se liječnici nisu mogli očitovati o težini ozljeda u skladu s njihovim očitovanjem će biti poduzete daljnje mjere i radnje.

  Dana 09. travnja 2023. godine oko 03,13 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je L.M. rođen 2000. godine, nastanjen u Kostrču prijavio da je istog dana na parkingu ispred diskoteke Sova u Orašju na njega fizički nasrnuo D.C. rođen 1987. godine, nastanjen u Županji nakon čega se osobnim vozilom pokušao udaljiti s mjesta događaja kojom prilikom je sa osobnim vozilom nanio ozljede K.Dž. rođen 1984. godine, nastanjen u D. Mahali i I.M. rođen 1991. godine, nastanjen u O. Luci. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je zbog postojanja osnova sumnje da je počinio KD-a „Laka tjelesna ozljeda“ i „Ne ukazivanje pomoći osobi ozlijeđenoj u prometnoj nezgodi“ uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje dok su L.M., K.Dž. i I.M. zatražili liječničku pomoć u ŽB Orašje gdje je dežurni liječnik konstatirao lake tjelesne ozljede kod sve trojice.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su tri prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 09. travnja 2023. godine oko 10,40 sati u Oštroj Luci javni red i mir prosjačenjem je narušila A.S. rođena 1983. godine, nastanjen u Gradačcu. Imenovanom je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.
  Dana 09. travnja 2023. godine oko 11,45 sati u Tolisi javni red i mir prosjačenjem su narušile Z.A. rođena 1974. godine, nastanjen u Gradačcu i S.I. rođena 1995. godine, nastanjena u Gradačcu. Imenovanim je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 09. travnja 2023. godine oko 18,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je I.M. rođen 1967. godine, nastanjen u Donjem Svilaju prijavio da je došlo do fizičkog sukoba ispred njegove obiteljske kuće u D. Svilaju između njegovog zeta R.P. rođen 1996. godine, nastanjen u SR Njemačkoj i zetovog brata T.P. rođen 1990. godine, nastanjen u Njemačkoj. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je T.P. zbog upornosti u činjenju prekršaja uhitila i smjestila u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak. Imenovanom T.P. je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je sedam prijava prometnih nezgoda.

  Dana 04. travnja 2023. godine oko 14,15 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila istog dana oko 12,15 sati u Donjoj Mahali i u kojoj su sudjelovali N.J. nastanjena u švicarskoj i I.L. iz Domaljevca koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 04. travnja 2023. godine oko 20,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Tolisi u Criteškoj ulici kod kbr 30 u kojoj je sudionik nezgode napustio mjesto događaja. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. Operativnim radom policijski službenici su utvrdili da je u trenutku nezgode osobnim vozilom upravljao V.D. iz Orašja koji je zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržan u prostorijama za zadržavanje u PU Orašje do istrežnjenja. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 06. travnja 2023. godine oko 13,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila istog dana u Orašju na parking prostoru TC City cenatr IN i u kojoj su sudjelovali M.D. iz Tolise i M.T. nastanjen u SR Njemačkoj koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 08. travnja 2023. godine oko 08,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Tolisi u ulici V. Nazora kod kbr 2 u kojoj ima ozlijeđena osoba. Na mjesto događaja su upućeni i službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovala A.M. iz Tolise koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom. U nezgodi je imenovana zadobila teške tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje.
  Dana 08. travnja 2023. godine oko 10,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila istog dana u Orašju i u kojoj su sudjelovali J.O. iz Orašja i Đ.B. nastanjen u Austriji koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 08. travnja 2023. godine oko 12,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Donjoj Mahali u ulici S. Radića kod kbr 116. Na mjesto događaja su upućeni i službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovale M.K. iz Ugljare, K.M. iz O. Luke i V.Dž. iz Grebnica koje su u trenutku nezgode upravljale osobnim vozilima. U nezgodi je malodobni putnik u vozilu zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje dok je na vozilima nastupila materijalna šteta.

  Dana 09. travnja 2023. godine oko 03,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju naspram pomoćnog igrališta Gradskog stadiona. Na mjesto događaja su upućeni i službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.B. nastanjena u Austriji koja je u trenutku nezgode upravljala osobnim vozilom i nepoznati vozač sa nepoznatim vozilom koji se udaljio s mjesta događaja. U nezgodi nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 524 vozila i vozača. Uručili su 143 prekršajna naloga i 37 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja. Iz prometa su isključili 2 vozila i 8 vozača.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je devet prijava ostalih događaja

  Dana 03. travnja 2023. godine oko 19,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom Đ.Ž. prijavljuje da ima problema sa Z.M. iz Orašja. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je s imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je Z.M. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 04. travnja 2023. godine oko 11,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom I.K. prijavljuje da je M.M. iz Matića upravljajući s osobnim vozilom oštetio vjerski objekt-kapelu koja je vlasništvo I.K. iz Matića. Prijavitelju je izdana potvrda o prijavi događaja.

  Dana 04. travnja 2023. godine oko 16,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom M.V. prijavljuje da je istog dana na regionalnoj cesti R 463b došlo do oštećenja njegovog osobnog vozila na način da je ispod kotača nepoznatog vozila izletio kamenčić koji je oštetio vjetrobransko staklo na njegovom vozilu. Po prijavi postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su fotografirali oštećenja i o svemu sastavili službenu zabilješku.

  Dana 04. travnja 2023. godine oko 18,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom M.T. iz Odžaka prijavljuje da je nepoznata osoba tijekom noći odvezla drveni čamac registarskih oznaka OS-219. Po prijavi postupio voditelj smjene koji je potvrdio navode prijave te je o poduzetim mjerama sastavio službenu zabilješku.

  Dana 05. travnja 2023. godine oko 11,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom H.M. iz Odžaka prijavljuje nesuglasice sa susjedom F.K. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore te je o poduzetim mjerama sastavila službenu zabilješku.

  Dana 06. travnja 2023. godine oko 16,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom Z.O. iz Tolise prijavljuje da ima problema sa M.I. iz Tolise. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je s imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je M.I. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Dana 06. travnja 2023. godine PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom M.M. iz N. Sela, općina Šamac prijavljuje da je koseći travu u Brvniku iza deponije smeća pronašao dvije zolje. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je zolje prevezla u PS te su o događaju obaviješteni službenici Županijske uprave Civilne zaštite.

  Dana 06. travnja 2023. godine oko 23,00 nsati policijski službenici PU Odžak su zaustavili tri osobna vozila kojim su upravljali E.Đ., A.Dž i V.E. sva trojica iz Sarajeva. Kontrolom je utvrđeno da se u vozilima nalazi 16 stranih državljana i to 15 državljana Turske i 1 državljanin Irana. O događaju je upoznat dežurni tužitelj Tužiteljstva BiH koji je rekao da navedeni događaj nema obilježja kaznenog djela.

  Dana 09. travnja 2023. godine oko 03,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom N.A. iz Orašja prijavljuje da ima problema sa Dž.A. iz Orašja. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je s imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je Dž.A. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 22 nepoznate osobe te su izvršili 6 osiguranja javnih okupljanja.

  Policijski službenici su u sklopu svojih aktivnosti, a u vezi s pandemijom koronavirusa, izvršili 177 obilazaka ugostiteljskih objekata s ciljem utvrđivanja prekoračenja djelatnog vremena, a u skladu sa Zapovijedima kriznog stožera Županije Posavske. Obilaskom i nadzorom su evidentirali prekoračenja djelatnog vremena kod jednog ugostiteljskih objekata o čemu su službenom zabilješkom obavijestili Upravu za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 26 prijava sigurnosnih događaja te je provedeno 7 aktivnosti povodom pandemije koronavirusa.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti