Više

  Pregled sigurnosnih događaja za razdoblje 18.12.-24.12.2023. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je šest prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 19. prosinca 2023. godine oko 11,10 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je A.H. rođena 1985. godine, nastanjena u Odžaku prijavila prijetnje putem telefona koje joj je uputio njezin bivši suprug N.S. iz Odžaka što je kod imenovane izazvalo osjećaj straha da bi isti mogao napasti na život i tijelo. Po prijavi je postupio dežurni kriminalistički istražitelj koji o događaju upoznao nadležnog tužitelja koji je usmeno naložio provođenje istrage zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Ugrožavanje sigurnosti“.

  Dana 19. prosinca 2023. godine PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je V.S. rođen 1975. godine, nastanjen u Donjoj Mahali prijavio da je R.V. rođena 1954. Godine, nastanjena u Donjoj Mahali angažirala osobe koje vrše sječu šume zv. „Kneževićka“ u Tolisi a koja je vlasništvo prijavitelja čime je pričinjena veća materijalna šteta. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Šumska krađa“, izvršili očevid te će poduzeti daljnje mjere i radnje u skladu sa Zakonom.

  Dana 19. prosinca 2023. godine oko 16,45 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da je izvršena provala u obiteljsku kuću u Donjoj Dubici vlasništvo D.J. koji je nalazi na privremenom radu u inozemstvu. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su na mjestu događaja zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Teška krađa“ izvršili očevid. Očevidom je utvrđeno da je nepoznata osoba ili više njih u neutvrđenom vremenu tijekom protekla 3 mjeseca podesnim predmetom razvalila ulazna vrata i izvršila premetačinu gdje prema izjavi majke vlasnika nije ništa otuđeno ali će se ipak o tome izjasniti vlasnik po dolasku. O događaju je upoznat nadležni tužitelj.

  Dana 21. prosinca 2023. godine policijski službenici Uprave policije MUP-a Županije Posavske su, temeljem naloga Općinskog suda u Orašju, izvršili pretragu prostorija koje koristi M.K. rođen 1999. godine, nastanjen u Donjoj Mahali kojom prigodom je pronađena određena količina bijele praškaste materije koja svojim izgledom asocira na opojnu drogu kokain. Imenovani je uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba te je nad istim provedeno kriminalističko istraživanje. Dana 22.12.2023. godine nadležni tužitelj je imenovanom produljio zadržavanje za još 24 sata.

  Dana 21. prosinca 2023. godine PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je I.D. rođen 1962. godine, nastanjen u Donjoj Mahali prijavio da se u dvorištu njegove obiteljske kuće nalaze 2 nepoznate osobe. Po prijavi su postupili policijski službenici Uprave policije MUP-a Županije Posavske koji su u neposrednoj blizini zatekli dva nepoznata muškarca koji su prilikom postupanja policijski službenika pružali aktivan otpor te su isti stavljeni pod kontrolu kojom prigodom je jedan policijski službenik zadobio lake tjelesne ozljede s mogućnošću prelaska u teške konstatirane od strane dežurnog liječnika DZ Orašje te je isti zadržan na daljnjem liječenju u ŽB Orašje. Nakon privođenja u službene prostorije PU Orašje utvrđeno je da se radi o S.D. rođen 1974. godine, nastanjen u Sarajevu i A.M. rođen 1979. godine, državljanin R. Srbije, nakon čega su imenovani uhićeni zbog postojanja osnova sumnje da su počinili KD-a „Teška krađa u pokušaju“ i „Napad na službenu osobu u obavljanju poslova sigurnosti“ te će nad istim biti provedeno kriminalističko istraživanje dok je na mjestu događaja izvršen očevid. O događaju je upoznat nadležni tužitelj. Dana 22.12.2023. godine nadležni tužitelj je imenovanim produljio zadržavanje za još 24 sata.

  Dana 24. prosinca 2023. godine oko 17,41 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je P.G. rođen 1966. godine, nastanjen u mjestu Gornja Tramošnica prijavio da je nepoznata osoba ili više njih, iz njegovog osobnog vozila koje se nalazilo parkirano u Orašju u IV ulici, otuđila mušku torbicu u kojoj se nalazilo 10.000 Eura. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Krađa“ izvršili očevid.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježene su četiri prijave narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 18 prosinca 2023. godine oko 21,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je B.P. rođena 1998 godine, nastanjena u Grebnicama prijavila da M.M. rođen 1985. godine, nastanjen u Tolisi pravi probleme ispred športske dvorane u Orašju. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je utvrdila da je imenovani M.M. narušio javni red i mir drskim ponašanjem i vikom kojem je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 20. prosinca 2023. godine oko 12,00 sati E.I. rođena 1991 godine, nastanjena u Modriči je u ul. 102 odžačke HVO brigade u Odžaku narušila javni red i mir prosjačenjem. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  Dana 23. prosinca 2023. godine oko 02,10 sati T.K. rođen 1983 godine, nastanjen u Novom Selu je u Odžaku narušio javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika. Imenovani je zbog upornosti u činjenju prekršaja uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Odžak te mu je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.
  Dana 23. prosinca 2023. godine oko 13,55 sati M.Š. rođena 2003 godine, nastanjena u Gradačcu je u Boku narušila javni red i mir prosjačenjem. Imenovanoj je uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je 12 prijava prometnih nezgoda.

  Dana 18. prosinca 2023. godine oko 13,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u II ulici i u kojoj su sudjelovali M.M. iz Brčkog i A.T. iz Oštre Luke koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 18. prosinca 2023. godine oko 16,20 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru TC „City Centar In“. Po prijavi su postupili policijski službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovali nepoznati vozač s nepoznatim vozilom koji je ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo „Sarajevo Raiffaisen Leaising“. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba te će policijski službenici poduzeti mjere i radnje na pronalasku nepoznatog vozača i vozila.

  Dana 18. prosinca 2023. godine oko 21,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Boku u ulici Filipovića i u kojoj ima ozlijeđenih osoba. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao J.A. iz Oštre Luke koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je J.A. zadobio lake tjelesne ozljede konstatirane od strane dežurnog liječnika ŽB Orašje te je nastupila materijalna šteta.

  Dana 19. prosinca 2023. godine oko 13,50 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u XII ulici i u kojoj su sudjelovali M.J. iz Brčkog i S.H. iz Orašja koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 19. prosinca 2023. godine oko 17,05 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku na izlazu s autoceste A1 prema Odžaku. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač koji je upravljajući osobnim vozilom crne boje ostvario kontakt s privremenim branicima i nosačem prometnog znaka nakon čega se udaljio u nepoznatom smjeru. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba te će biti poduzete mjere i radnje na pronalasku nepoznatog vozača.

  Dana 19. prosinca 2023. godine oko 20,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na križanju XIV i V ulice i u kojoj su sudjelovale M.K. iz Donje Mahale i R.G. iz Boka koje su u trenutku nezgode upravljale osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.
  Dana 20. prosinca 2023. godine oko 19,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na GP Orašje i u kojoj su sudjelovali I.A. nastanjen u R. Hrvatskoj, Š.A. nastanjen u SR Njemačkoj i H.M. nastanjen u mjestu Sladna, općina Srebrenik koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 21. prosinca 2023. godine oko 06,15 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Baziku u ul. Posavskih branitelja. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao N.T. iz Šamca koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi te je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 23. prosinca 2023. godine oko 09,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru City centra In. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao N.T. nastanjen u R. Hrvatskoj koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi te je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 23. prosinca 2023. godine oko 18,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Novom Gradu. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao L.K. iz Osječka koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi te je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 24. prosinca 2023. godine oko 09,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Kostrču i u kojoj su sudjelovali Z.Ž. iz Kostrča i K.M. nastanjen u SR Njemačkoj koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 24. prosinca 2023. godine oko 13,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na parking prostoru hotela Navis. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač koji je upravljajući nepoznatim vozilom ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo G.N. nastanjen u mjestu Karakaj, općina Zvornik. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba te će biti poduzete mjere i radnje na pronalasku nepoznatog vozača.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 540 vozila i vozača. Uručili su 130 prekršajnih naloga i 53 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog nedopuštenog parkiranja. Iz prometa su isključili 5 vozila i 10 vozača od kojih su 2 vozača zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržali u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je 14 prijava ostalih događaja.

  Dana 18. prosinca 2023. godine oko 14,30 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je M.V. iz Tolise prijavio nesuglasice sa susjedom M.O. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je iste upozorila zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 19. prosinca 2023. godine oko 01,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je prijavljeno da u Odžaku nedaleko od ugostiteljskog lokala Gold na cesti leži muška osoba. Po prijavi postupila patrolna ophodnja koja o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 19. prosinca 2023. godine oko 16,00 sati policijski službenici prometne policije PU Odžak su postupili po prijavi mještana Zorica da su poljoprivredni strojevi na cestu iznijeli veću količinu zemlje. Policijski službenici su o postupanju sastavili službenu zabilješku.

  Dana 20. prosinca 2023. godine oko 08,40 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je A.Č. iz Odžaka prijavila nesuglasice sa Lj.S. iz Novog Grada. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je iste upozorila zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 20. prosinca 2023. godine oko 09,55 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je I.O. iz Odžaka prijavila da joj N.A. iz Odžaka upućuje prijetnje. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 20. prosinca 2023. godine oko15,15 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je R.B. iz Odžaka prijavio da nepoznata muška osoba dolazi kod K.J. iz Odžaka i otuđuje vrijedne stvari iz kuće. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 20. prosinca 2023. godine PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je I.Ć. iz Donjeg Svilaja prijavio da joj na magistralnoj cesti M 14.1 u Novom Gradu upravljajući svojim osobnim vozilom ostvario kontakt s divljom životinjom. Po prijavi je postupila patrolna prometne policije PU Odžak koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 21. prosinca 2023. godine oko 15,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je M.D. iz Matića prijavio nesuglasice sa J.O. iz Matića. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je J.O upozorila zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 22. prosinca 2023. godine oko 20,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je Š.S. iz Odžaka prijavio da nepoznate osobe bacaju petarde u njegovo dvorište. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 23. prosinca 2023. godine oko 00,05 sati policijski službenici prometne policije PU Odžak su u Gornjem Svilaju zatekli 3 migranta. Kontrolom je utvrđeno da su isti državljani Pakistana i da su registrirani u BiH nakon čega su upućeni u prihvatilište za migrante u Sarajevo.

  Dana 23. prosinca 2023. godine oko 12,0 sati policijski službenici PU Odžak su postupili po prijavi da se u Donjem Svilaju nalaze 3 migranta. Kontrolom je utvrđeno da su isti državljani Pakistana i da su registrirani u BiH nakon čega su upućeni u prihvatilište za migrante u Sarajevo.

  Dana 24. prosinca 2023. godine u vremenu od 19,35 do 20,15 sati službenici kriminalističke policije MUP-a Županije Posavske su, temeljem naloga Općinskog suda u Orašju, izvršili pretragu osobnog vozila kojim je upravljao S.S. rođen 1970. godine, nastanjen u Bijeljini.

  Dana 24. prosinca 2023. godine službenici kriminalističke policije MUP-a Županije Posavske su, temeljem brzojavke PU Bijeljina, uhitili S.S. rođen 1970. godine, nastanjen u Bijeljini, B.S. rođen 2001. godine, nastanjen u Bijeljini i D.J. rođen 1986. godine, nastanjen u mjestu Donji Grbavci, općina Zvornik. Imenovane su istog dana preuzeli policijski službenici postrojbe Žandarmerije PU Bijeljina.

  Dana 25. prosinca 2023. godine policijski službenici PS Orašje su kontrolom utvrdili prekoračenje rada 3 ugostiteljska objekta na području Orašja o čemu su sastavili službenu zabilješku koja će biti proslijeđena Upravi za inspekcijske poslove Županije Posavske.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 17 nepoznatih osoba te su izvršili 4 pratnje, 2 osiguranja javnih okupljanja i zajedničku patrolnu ophodnju sa policijskim službenicima Granične policije BiH kao i obilazak i nadzor nad vrtićima i školskim ustanovama na području Županije Posavske.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 36 prijava sigurnosnih događaja.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti