Više

  Pregled sigurnosnih događaja za razdoblje 23.10.-29.10.2023. godine

  Najčitanije

  Tijekom proteklog tjedna na području nadležnosti Uprave policije Ministarstva unutarnjih poslova Županije Posavske evidentirani su sljedeći događaji:

  KRIMINALITET

  Evidentirano je osam prijava počinjenja kaznenih djela.

  Dana 23. listopada 2023. godine oko 14,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je medicinska sestra DZ Orašje prijavila da su u DZ Orašje zaprimili žensku osobu sa područja Orašja sa ozljedama koje je po izjavi zadobila od supruga, u njihovoj obiteljskoj kući, za koje je dežurni liječnik ŽB Orašje konstatirao da se radi o lakim tjelesnim ozljedama. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave te je na mjestu događaja, u obiteljskoj kući, zatekla supruga sa vidljivim ozljedama koje je po njegovoj izjavi zadobio od strane svoje supruge nakon čega je isti prevezen u ŽB Orašje gdje mu je dežurni liječnik konstatirao lake tjelesne ozljede. Na mjestu događaja su nadležni tužitelj te dežurni kriminalistički istražitelj i tehničar izvršili očevid nakon kojeg su zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Nasilje u obitelji“ muškarac i žena uhićeni i smješteni u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje te će nad istima biti provedeno kriminalističko istraživanje. Dana 24.10.2023 godine nadležni tužitelj je produljio zadržavanje ženskoj osobi za još 24 sata.

  Dana 23. listopada 2023. godine oko 15,40 sati policijski službenici prometne policije PU Odžak su kontrolom osobnog vozila, kojim je upravljao M.Đ. rođen 1987. godine, nastanjen u mjestu Riječani Gornji, općina Modriča, utvrdili da registarske pločice na vozilu nisu izvorne te da postoje osnovi sumnje u počinjenje KD „Krivotvorenje isprave“. Po prijavi su postupili dežurni kriminalistički istražitelj i tehničari koji su poduzeli mjere i radnje u skladu sa zakonom.

  Dana 24. listopada 2023. godine oko 18,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je J.S. rođena 1961. godine, nastanjen u Boku prijavila da je nepoznata osoba ili više njih tijekom večeri razbila zadnje lijevo staklo na osobno vozilu koje je ona parkirala na parking prostoru ispred crkve u Boku, nakon čega je iz vozila otuđila torbicu u kojoj se nalazio novčanik s oko 1000 KM, osobni dokumenti i bankovna kartica. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su na mjestu događaja zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Teška krađa“ izvršili očevid te su poduzeli druge mjere i radnje u skladu sa Zakonom.

  Dana 24. listopada 2023. godine oko 20,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je E.Š. rođena 1985. godine, nastanjena u Ugljari prijavila da je u proteklih mjesec dana primila više prijetećih poruka putem aplikacije „Messenger“ koje joj je uputio A.G. rođen 1997. godine, nastanjen u Tolisi zbog koji se prijaviteljica osjeća ugroženom i boji se za svoj život i tijelo. O prijavi je upoznat dežurni kriminalistički istražitelj koji će poduzeti daljnje mjere i radnje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Ugrožavanje sigurnosti“. O događaju je upoznat nadležni tužitelj.

  Dana 25. listopada 2023. godine oko 09,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je D.K. rođen 1972. godine, nastanjen u Boku prijavio da je 24.10.2023 godine u vremenu od 17,00 do 18,30 sati, nepoznata osoba ili više njih sa zadnjeg sjedala njegovog osobnog vozila koje je bilo parkirano na parking prostoru ispred crkve u Boku, otuđila mini hidraulični agregat vrijednosti oko 1000 KM. O prijavi je obaviješten dežurni kriminalistički istražitelj koji će poduzeti mjere i radnje zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Krađa“.

  Dana 25. listopada 2023. godine PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je F.Ć. rođen 1974. godine, nastanjen u Novom Selu prijavio da je nepoznata osoba ili više njih izvršila sječu šume vlasništvo njegove majke S.Ć. koja se nalazi na području katarske općine Novo Selo čime je pričinjena veća materijalna šteta. Na mjestu događaja dežurni kriminalistički istražitelj i tehničar su, uz nazočnost službenika Uprave za šumarstvo ŽP i djelatnika Službe za prostorno uređenje i katastar Općine Odžak, zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Šumska krađa“ izvršili očevid te će poduzeti daljnje mjere i radnje u skladu sa Zakonom.

  Dana 26. listopada 2023. godine oko 11,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom su roditelji malodobne djevojčice prijavili da je malodobnik sa područja Orašja, dana 25.10.2023 godine oko 12,00 sati za vrijeme trajanja školske nastave, uz prijetnje da će joj nanijeti tjelesne ozljede te je po navodima prijavitelja djevojčicu primorao da sebi nanese tjelesne ozljede, pokušao iznuditi od iste novac. Zbog postojanja osnova sumnje da su počinjena KD-a „Iznuda“ i „Laka tjelesna ozljeda“ po prijavi je postupio dežurni kriminalistički istražitelj koji je poduzeo mjere i radnje u skladu sa zakonom.

  Dana 27. listopada 2023. godine oko 09,10 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je M.D. rođen 1958. godine, nastanjen u Tolisi prijavio da je 26.10.2023 godine nepoznata osoba ili više njih otuđila iz obiteljske kuće prijavitelja 700 KM i 50 Eura. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je osigurala mjesto događaja do dolaska dežurnih kriminalističkih istražitelja i tehničara koji su na mjestu događaja zbog postojanja osnova sumnje u počinjenje KD „Krađa“ izvršili očevid te su poduzeli druge mjere i radnje u skladu sa Zakonom.

  JAVNI RED I MIR

  Zabilježena je jedna prijava narušavanja javnog reda i mira.

  Dana 29. listopada 2023. godine oko 17,05 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je P.B. rođen 1964. godine, nastanjen u Donjoj Mahali prijavio da njegov sin D.B. rođen 1993. godine, nastanjen u Donjoj Mahali, u alkoholiziranom stanju, pravi probleme ispred obiteljske kuće. Na mjesto događaja je upućena patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave gdje je imenovani D.B vrijeđao i omalovažavao policijske službenike prilikom poduzimanja službenih radnji te je zbog upornosti u činjenju prekršaja uhićen i smješten u prostorije za smještaj uhićenih osoba u PU Orašje. Imenovanom je zbog toga što je narušio javni red i mir vrijeđanjem i omalovažavanjem policijskih službenika uručen prekršajni nalog u skladu sa Zakonom o prekršajima protiv javnog reda i mira Županije Posavske.

  PROMET

  Evidentirano je 11 prijava prometnih nezgoda.

  Dana 23. listopada 2023. godine oko 15,55 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila na magistralnoj cesti M 1.8 Orašje-Tuzla u neposrednoj blizini mlina „Kekec“. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali M.B. iz Ugljare i R.S. nastanjen u mjestu Mali Pranjavor, općina Doboj koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 23. listopada 2023. godine oko 16,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u XIV ulici i u kojoj su sudjelovali F.D. nastanjen u Tenji i I.O. nastanjen u SR Njemačkoj koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 23. listopada 2023. godine oko 20,35 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju na magistralnoj cesti M 1.8. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao S.M. nastanjen u mjestu Donja Trnova koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt sa divljom svinjom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba te je o događaju obaviješten lovočuvar LU Sava iz Orašja.

  Dana 24. listopada 2023. godine oko 09,25 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila 14.10.2023 u Dusinama u poduzetničkoj zoni. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač koji je upravljajući nepoznatim vozilom ostvario kontakt sa rasvjetnim stupom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba. Operativnim radom policijski službenici su utvrdili se radi o priključnom vozilu vlasništvo poduzeća „A&M Sped“ d.o.o. Tešanj.

  Dana 24. listopada 2023. godine oko 10,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila tijekom noći na parking prostoru u XIV ulici u Orašju. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Orašje koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao nepoznati vozač koji je upravljajući nepoznatim vozilom ostvario kontakt sa parkiranim osobnim vozilom vlasništvo poduzeća „Dejokop“ d.o.o. iz Orašja. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 26. listopada 2023. godine oko 17,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ulici R. Milanovića. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da su u nezgodi sudjelovali F.M. iz Zavidovića i I.G. iz Odžaka koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Dana 27. listopada 2023. godine oko 14,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Orašju u V ulici i u kojoj su sudjelovali T.T. iz Donje Mahale i D.Đ iz Odžaka koji su u trenutku nezgode upravljali osobnim vozilima. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 28. listopada 2023. godine oko 06,40 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Vidovicama i u kojoj su sudjelovali D.Ž. iz Vidovica koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo D.T. iz Sarajeva. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 28. listopada 2023. godine oko 19,45 sati PS Orašje je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Vidovicama i u kojoj su sudjelovali P.Ž. iz Vidovica koji je upravljajući traktorom ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilom vlasništvo M.M. iz Vidovica. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 28. listopada 2023. godine oko 21,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ulici 102 odžačke HVO brigade i u kojoj su sudjelovao A.K. iz Odžaka koji je u trenutku nezgode upravljao osobnim vozilom. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba u kojoj su sudionici razmijenili osobne podatke i popunili obrazac Europskog izvješća o prometnoj nezgodi, te im je izdana Potvrda o prijavi događaja.

  Dana 29. listopada 2023. godine oko 07,00 sati PS Odžak je zaprimila prijavu prometne nezgode koja se dogodila u Odžaku u ulici 102 odžačke HVO brigade. Po prijavi su postupili službenici prometne policije PU Odžak koji su potvrdili navode prijave i utvrdili da je u nezgodi sudjelovao M.S. iz Vukosavlja koji je upravljajući osobnim vozilom ostvario kontakt s parkiranim osobnim vozilima vlasništvo M.T i D.T. oboje iz Odžaka. U nezgodi je nastupila materijalna šteta bez ozlijeđenih osoba.

  Tijekom proteklog tjedna policijski službenici su kontrolirali 692 vozila i vozača. Uručili su 156 prekršajnih naloga, 44 obavijesti o učinjenom prekršaju zbog ne dopuštenog parkiranja te su podnijeli 3 zahtjeva za pokretanje prekršajnog postupka. Iz prometa su isključili 8 vozila i 10 vozača od kojih su 2 vozača zbog upravljanja u alkoholiziranom stanju zadržana u prostorijama za zadržavanje do istrežnjenja.

  OSTALI DOGAĐAJI

  Zabilježeno je sedam prijava ostalih događaja.

  Dana 24. listopada 2023. godine oko 17,00 sati PS Domaljevac-Šamac je zaprimila prijavu kojom je djelatnik DZ Domaljevac-Šamac prijavio da su zaprimili malodobnika sa ozljedama koje je prema izjavi zadobio padom s električnog romobila. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je potvrdila navode prijave i utvrdila da je L.L. iz Domaljevca pronašao malodobnika kako leži u kružnom toku u ulici J.J. Strossmayera u Domaljevcu nakon čega ga je prevezao u DZ Domaljevac-Šamac. Malodobnik je upućen u ŽB Orašje na daljnje pretrage te je o postupanju sastavljena službena zabilješka.

  Dana 25. listopada 2023. godine oko 09,00 sati PS Orašje je zaprimila prijavu kojom je B.M. iz Orašja prijavila da njezin malodobni sin ima problema sa S.S. Po prijavi postupila je patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je S.S. upozorila zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 28. listopada 2023. godine oko 16,30 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je M.J. iz Gornje Dubice prijavio nesuglasice sa M.S. iz Gornje Dubice. Po prijavi postupila je patrolna ophodnja koja je sa imenovanim obavila obavijesne razgovore nakon kojih je iste upozorila zbog ne primjerenog ponašanja te je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 29. listopada 2023. godine u vremenu od 07,00 do 08,00 sati policijski službenici PS Orašje su izvršili kontrolu naoružanja i oružnih listova lovaca lovne sekcije u Oštroj Luci.

  Dana 29. listopada 2023. godine oko 18,35 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je S.K. iz Odžaka prijavio da se njegov brat S.K. pokušao zapaliti. Po prijavi je postupila patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 29. listopada 2023. godine oko 19,05 sati PS Odžak je zaprimila prijavu kojom je A.I iz Odžaka prijavila nesuglasice sa A.Z. iz Odžaka. Po prijavi postupila je patrolna ophodnja koja je o postupanju sastavila službenu zabilješku.

  Dana 30. listopada 2023. godine oko 02,55 sati policijski službenici PS Odžak su postupali po prijavi M.A. iz Vojskove. Policijski službenici su o postupanju sastavili službenu zabilješku.

  Policijski službenici su tijekom proteklog tjedna legitimirali 24 nepoznate osobe te su izvršili 2 pratnje, 10 osiguranja javnih okupljanja, 2 asistencije djelatnicima DZ Odžak i Orašje, 1 zajedničku patrolnu ophodnju s policijskim službenici Granične policije BiH kao i obilazak i nadzor nad vrtićima i školskim ustanovama na području Županije Posavske.

  Na koncu tijekom analiziranog perioda zaprimljeno je 27 prijava sigurnosnih događaja.

  GLASNOGOVORNIK
  Zdenko Ćubel

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti