Više

  Premijer Vlade ŽP Klaić: Spreman sam za razgovore i tražimo modele za ispunjenje zahtijeva zdravstva

  Najčitanije

  Ispred zgrade Vlade Županije Posavske danas (30.11.) u vremenu od 09,00 do 11,00 sati trajao je prosvjed zdravstvenih djelatnika. U vrijeme trajanja prosvjeda predsjednik Vlade Županije Posavske Marijan Klaić razgovarao je sa predstavnicima sindikata. – Spreman sam za razgovore i tražimo modele za ispunjenje zahtjeva zdravstva, osnovna je poruka premijera Klaića zdravstvenim djelatnicima.

  U izjavi za medije nakon sastanka predsjednik Klaić je kazao: – Ovdje je ispred Vlade Županije Posavske u Orašju bio prosvjed zdravstvenih djelatnika i liječnika sa prostora Županije Posavske. Primio sam njihovo izaslanstvo na razgovor, a među njima su bili i predsjednik Sindikata liječnika na razini Federacije BiH. Razgovor je tekao u kojem smjeru možemo dalje ići vezano za pregovore sa zdravstvom, odnosno kako da nađemo rješenje. Ovakva situacija nije dobra ni za Vladu, ni za zdravstvene djelatnike, a ponajviše trpe naši pacijenti koji nemaju adekvatnu zdravstvenu njegu ili zdravstvenu zaštitu. Na kraju je potvrđen dogovor iz prethodnog dana kroz razgovore vođene sa sindikatom zdravstva i povjerenstvom koje vodi pregovore sa Sindikatom zdravstvenih djelatnika i liječnika Županije Posavske, a to je da se povećaju plaće za 7,5% u odnosu na postojeće plaće na prostoru Županije Posavske. Također je dogovoreno nastavljanje pregovora do mogućnosti ispunjavanja zahtjeva sindikata, a to je stari koeficijent i satnica od 2,31. To nije lagano, što se tiče Vlade Županije Posavske, da donese tako jednu ozbiljnu odluku, jer to znači povećanje sredstava za plaće za zdravstvene djelatnike za nekih 1.800.000,00 KM do 2.000.000,00 KM. U Proračunu Županije Posavske u ovom trenutku ta sredstva nemamo, ali ćemo u daljnjim analizama preko određenih ušteda, reorganizacije u zdravstvu i tražeći rezerve u Zavodu zdravstvenog osiguranja, pokušati doći do tog konačnog traženog zahtjeva, ali to je vrijeme u narednoj godini da pokušamo dovesti do toga da sve strane u ovim pregovorima budu zadovoljne, a ponajviše naši građani kojima se pruža zdravstvenu njegu, izjavio je Klaić.

  Novinarima se nakon sastanka obratio i predsjednik Sindikata zdravstvenih djelatnika Andrej Radman. –Primio nas je premijer i krenuli smo danas nastavljanje pregovora u nekom boljem svjetlu jer smo dogovorili povećanje satnice, iako još trenutno nismo još zadovoljni, no nadamo se da će se doći do tog koraka da ćemo na kraju dobiti ono što tražimo. Još jednom se ispričavamo svim stanovnicima koji koriste naše usluge da još malo budu strpljivi, pa se nadamo će se u konačnici svi biti zadovoljni. Štrajk se dakle nastavlja. Očekujemo da će Vlada već na narednom zasjedanju imati temu problema zdravstva, pa se nadamo novim vijestima kako bi se konačno riješili naši zahtjevi. Hitne službe rade prema Zakonu o štrajku, izjavio je Radman.

  Dr. Branislav Milić predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije ŽP smatra da ima pomaka u pregovorima. -Imali smo dobru volju premijera Klaića za nastavak pregovora koji nam je obećao da će ovu problematiku iznijeti na narednoj sjednici Vlade, kazao je dr. Milić.

   

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti