Više

  Preporuka za suzbijanje korova u soji

  Najčitanije

  Obilaskom terena, djelatnici poljoprivredno savjetodavne službe odnosno savjetodavci ovoga Ministarstva, utvrdili su nazočnost korova u usjevima soje, a ista se nalazi u vegetativnom stadiju razvoja V1. Visina biljke je oko 15 cm i na 2 nodija potpuno su razvijeni listovi troliske.
  Kao što je poznato, korovi predstavljaju najznačajniju prijetnju uspješnoj i profitabilnoj poljoprivrednoj proizvodnji jer posjeduju niz kompetitivnih prednosti kao što je snažan početni rast s dobro razvijenim korijenovim sustavom kojim mogu učinkovito konkurirati uzgajanim biljkama za svjetlo, vodu, prostor i hraniva. Korovi također mogu biti i domaćini insektima i patogenima čime značajno ometaju normalnu proizvodnju i snižavaju prinos usjeva koje uzgajamo.

  Preporuka je proizvođačima, primijeniti kombinaciju herbicida za suzbijanje uskolisnih i širokolisnih korova u usjevima soje. Naime, terenskim pregledom potvrđena je nazočnost Uskolisnih i širokolisnih korova, te jedna aplikacija nekog od zemljišnih ili post-emergentih herbicida može osigurati samo uski spektar kontrole korova. Po potrebi, herbicidnu mješavinu upotpuniti mehaničkim suzbijanjem korova.

  Tretiranje korova treba provesti za mirnog vremena kada nema vjetrova kako ne bi došlo do zanošenja herbicida na susjedne parcele. Pripravke treba koristiti prema uputama proizvođača a ambalažu je potrebno propisno zbrinuti.
  Savjetodavci pri Odsjeku poljoprivredne savjetodavne službe ovoga Ministarstva, dostupni su svakim radnim danom, u vremenskom periodu od 08,00 do 16,00 sati.

  Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede
  i šumarstva Županije Posavske

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti