Više

  Press konferencija

  Najčitanije

  Nakon 51. sjednice Vlade Županije Posavske, u zgradi Vlade je održana 11. press konferencija.
  Novinarima su se obratili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković.

  U izjavi za medije predsjednik Vlade Đuro Topić govorio je o održanoj sjednici Vlade:
  -Danas smo imali niz odluka vezanih za izmjene i dopune Programa utroška sredstava, a radi se o usuglašavanjima s proračunskim stavkama koje su sada na snazi po Izmjenama i dopunama Proračuna Županije Posavske za 2020. godinu u sektorima sporta, kulture, vjerskih zajednica i cesta. Dali smo suglasnost na tekstove kolektivnih ugovora u oblasti osnovnog i srednjeg obrazovanja i ovih dana ćemo organizirati potpisivanje istih. Usvojili smo smjernice ekonomske i fiskalne politike Županije Posavske za period 2021.-2023. godine koje u sebi sadrže i smjernice Federalnog ministarstva financija kad su u pitanju kretanja prihoda proračuna, prvenstveno poreznih prihoda i kretanje javnog duga. Ono što znamo da će se posljedice koronavirusa odraziti na ukupne porezne prihode u projekcijama za 2021., 2022. i 2023. godinu i projekcija je da bi se 2023. godine vratili na nivo prihoda iz 2019. godine, kazao je predsjednik Topić.

  Ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja Dragutin Živković rekao je da su usvojene predložene odluke od strane Ministarstva gospodarstva, rada i prostornog uređenja, a odnose se na dva javna poziva koji su objavljeni 09.06.2020. godine. -Prvi javni poziv odnosi se na subvencioniranje dijela neto plaće za mjesec svibanj, a to je program koji se odnosi na poduzeća i obrte koji su imali pad prihoda 20% i više u svibnju 2020. u odnosu na svibanj 2019. godine. Po javnom pozivu 242 gospodarska subjekta ostvarila su pravo na temelju kriterija i uvjeta u ukupnom iznosu 228.618,40 KM. Po drugom javnom pozivu koji se odnosio na spriječenost odnosno obustavu rada u gospodarskim subjektima pravo na subvenciju ostvarilo je 86 poduzeća u ukupnom iznosu od 57.531,11 KM. Od strane Ministarstva financija korisnicima, odnosno onima koji su ostvarili pravo po javnim pozivima za ožujak i travanj isplaćeno je 634.676,50 KM, dok je po javnim pozivima za mjesec svibanj planirana isplata od 286.149,57 KM. Odlukama Vlade stvoreni su preduvjeti da se sredstva iz dva javna poziva za mjesec svibanj sljedeći tjedan doznače gospodarskim subjektima koji su ostvarili pravo. Ministar Dragutin Živković pohvalio je dosadašnji rad Vlade po pitanju pomoći gospodarstvenicima te je pozvao gospodarske subjekte da blagovremeno pogledaju sljedeći Javni poziv, da se prijave, da ostvare pravo i da na neki način umanje ekonomske posljedice.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti