Više

  Press konferencija predsjednika Vlade ŽP Đure Topića i ministrice financija Nade Ćulap

  Najčitanije

  U Vladi Županije Posavske (22.12.) u Orašju održana je posljednja ovogodišnja press konferencija na kojoj su se medijima obratili predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić i ministrica financija u Vladi ŽP Nada Ćulap. Press konferencija je bila u znaku osvrta predsjednika Vlade Topića na proteklu izazovnu godinu u znaku pandemije koronavirusa u kojoj je Vlada ŽP realizirala svoje programske zadaće, te najaktualnijih tema iz rada Vlade ŽP vezano za Proračun Županije Posavske za 2021.g. o čemu je govorila ministrica Ćulap. U odgovorima na pitanja novinara, predsjednik Vlade je također izdvojio neke od tema sa 69. zasjedanja Vlade ŽP, te donošenja zakonskih propisa u oblastima kojima Vlada ŽP želi dati potporu ( mlade obitelji u oblasti stanogradnje i braniteljska populacija), uz ostale prioritete kao što su zdravstvo, poljoprivreda i gospodarstvo. Ujedno se predsjednik zahvalio ministrici financija Nadi Ćulap na korektnoj suradnji i doprinosu radu Vlade ŽP, budući će uskoro stupiti na novu dužnost kao izabrana načelnica općine Odžak.

  Predsjednik Vlade Đuro Topić u izjavi za medije uz ostalo je kazao:
  -Privodimo kraju jednu doista izazovnu godinu u kojoj je globalna pandemija koronavirusa usmjeravala naše prioritete, no smatram da smo ipak odgovorili adekvatno tom izazovu, te omogućili neometano funkcioniranju svih ministarstava i županijskih institucija na zadovoljavajućoj razini. Ne možemo biti u cijelosti zadovoljni jer nismo uspjeli realizirati dio planiranih projekata i programa, jer smo se u lipnju morali odreći određenih projekata prije svega u korist zdravstva i gospodarstva kako bi umanjili, odnosno sanirali posljedice koronavirusa na minimalnu mjeru. Unatoč svemu uspjeli smo usvojiti izmjene i dopune Zakona o dopunskim pravima branitelja. Uveli smo branitelje u dodatna prava kao što je zdravstvena zaštita i pravo na egzistencijalnu naknadu, a ovih dana trebamo usvojiti i Zakon o pomoći mladim obiteljima pri rješavanju stambenog pitanja koji je prošao potrebnu proceduru. Intervencijama na Zakon o policijskim službenicima vjerujem da smo stvorili bolje pretpostavke za funkcioniranje policije, te učinili smo niz drugih korekcija zbog novonastale situacije.
  Želio bih naglasiti kako smo cijelo vrijeme imali korektne odnose sa sindikatima. Socijalni dijalog je bio na zadovoljavajućoj razini, uz međusobno razumjevanje kad su u pitanju problemi u kojima se nalazimo i neizvjesnosti proračuna ŽP. U takvoj situaciji uspjeli smo dati potporu gospodarstvu kako bi prenstveno sačuvalu radna mjesta. Radi se o iznosu od 1.100.000,00 KM interventno, i još dodatni oko 900.000,00 KM za ostale redovite potpore, tako da vjerujem da smo time omogućili da pad, posebno u realnom sektoru bude manji nego što bi on bio bez tih intervencija.
  Što se zdravstvenog sektora tiče to nam je svakako prioritet. S naše strane smo sve učinili kako bi osigurali potrebnu opremu i zaštitna sredstava, u čemu je značajno pomogao UNDP kako bi zdravstveni djelatnici i svi oni koji su na prvoj crti obrane bili dovoljno opremljeni u borbi protiv pandemije. Uz to smo i pomagali tekuću likvidnost zdravstvenih ustanova tako da ne dođu u pitanje isplata plaća i prava djelatnika. To je proračun Županije i proračun Zavoda zdravstvenog osiguranja u financijskom smislu koštalo gotovo milijun maraka više nego u redovitoj godini. Uz to, oko pola milijuna maraka izdvojeno je za nabavku razne medicinske opreme preko UNDP-a. Što se iduće godine tiče, smatram da imamo potencijala boriti se sa svim problemima koje dolaze u pogledu pandemije, sa prioritetom pomoći zdravstvu i gospodarstvu, te osiguranja funkcioniranja županijskih institucija, kazao je predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić.

  Ministrica Nada Ćulap pojasnila je novinarima predložene stavke Proračuna ŽP za 2021.g., dokumenta kojeg je Vlada ŽP usvojila, a koji će se naći pred skupštinskim zastupnicima 29.12.2020.g. na zasjedanju u Domaljevcu.
  -S obzirom na novonastale okolnosti u ovoj godini i aktualnu pandemiju financijski godinu završavamo dosta dobro jer uspjeli smo popratiti najveći broj programa, prije svega u gospodarstvu i zdravstvu. Od dobivenog iznosa sa federalne razine od 7.600.000,00 KM, izdvojili smo 1.000.000,00 KM koje smo prebacili na 1. kvartal 2021. godine, kako bi bili sigurni da možemo odgovoriti svim izazovima pandemije. Što se tiče proračuna u odnosu na 2020. godinu, on je nešto veći i sad iznosi 44.500.000,00KM, kazala je uz ostalo ministrica Ćulap.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti