Više

  Press konferencija predsjednika Vlade ŽP Đure Topića

  Najčitanije

  Nakon 61. zasjedanja Vlade Županije Posavske izjavu za medije je dao predsjednik Vlade Đuro Topić. Uz ostalo je naglasio:

  -Na sjednici Vlade ŽP imali dvije točke dnevnog reda vezano za zakonska rješenja. Ističem izmjene Zakona o dopunskim pravim braniteljima koji je već dugo u primjeni. Želimo da implementiramo izmjene i dopune tog zakona kako bi ga još poboljšali i proširili braniteljska prava. On je, uz ostalo, proširen u oblasti uvođenja egzistencijalne naknade za branitelje mlađe od 57 godina na način da bi svaki neuposleni branitelj mlađi od 57 godina imao pravo na naknadu u iznosu od 4,00 KM po mjesecu provedenom u Domovinskom ratu. U dijelu zakona koji regulira liječenje branitelja omogućili smo da svi branitelji, kako uposleni tako i neuposleni, imaju besplatno bolničko liječenje, odnosno zdravstvenu skrb na sekundarnom i višem zdravstvenom nivou. Time bi na izvjestan način izbjegli administriranje odnosno podnošenje zahtjeva Ministarstvu za refundiranje troškova bolničkog liječenja. Vjerujem da će izmjene zakona značajno pomoći braniteljima.

  Druga važna tema je usvajanje Nacrta zakona o pomoći mladim obiteljima kod rješavanja stambenog pitanja gdje ćemo nakon javne rasprave doći do konačnog teksta zakona. Siguran sam da ćemo do kraja godine imati zakon koji će omogućiti da mlade obitelji kod kupovine stana ili kuće, izgradnje kuće ili njene adaptacije, ostvariti određena financijska prava u minimalnom trajanju od 8 godina. Za one koji imaju djecu za svako dijete ostvaruje još dodatne dvije godine tog prava. To u financijskom smislu znači da će po 1.500,00 KM po godini ostvarivati pravo, pa ovisno o trajanju. Vjerujem da će to biti značajna pomoć mladim obiteljima, s tim da će ona u proračunu svake godine biti povećavana, ovisno o broju korisnika koji će se javljati na javne pozive.

  Od ostalih tema ističem suglasnost na potpisivanje ugovora sa Sveučilištem vezano za digitalizaciju osnovnih i srednjih škola i omogućavanje jačanja kapaciteta za nastavu na daljinu, kazao je uz ostalo na press konferenciji predsjednik Topić.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti