Više

  Prezentacija dokumenta Analiza rizika od prirodnih i drugih nesreća na području Županije Posavske

  Najčitanije

  Županijska uprava civilne zaštite Orašje u suradnji sa Asocijacijom za upravljanje rizicima Sarajevo danas (21.03.2017. g.) su organizirali u Orašju (općinska vijećnica) okrugli stol na temu „Prezentacija dokumenta Analiza rizika od prirodnih i drugih nesreća na području Županije Posavske“. Izradu tog dokumenta financirala je švicarska ambasada. Okrugli stol su pratili i u raspravi sudjelovali predstavnici Ministarstva sigurnosti BiH, Federalne uprave civilne zaštite kao i županijskog i općinskih predstavnika CZ-a,  predstavnici UNDP-a, Crvenog križa Švicarske, te predstavnici Civilne zaštite Tuzle, Brčko Distrikta. Skup su pratili i predstavnici Vlade Županije Posavske. Ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Mato Brkić uputio je prigodne riječi u povodu održavanja okruglog stola.

  Mladen Ćavar, tajnik Asocijacije za upravljanje rizicima i Ilija Jezidžić, direktor Županijske uprave civilne zaštite, obratili su se medijima te izjavili:

  -Asocijacija je bila nositelj izrade projekta Analiza rizika od prirodnih i drugih nesreća za područje Županije Posavske, a današnji okrugli stol organiziran je kako bi prezentirali izrađeni dokument. Željeli smo da sa našim domaćinima iz Uprave civilne zaštite ŽP prezentiramo Analizu i otvorimo raspravu na temu kako dalje. Naša analiza je pokazala, nažalost, da je Županija Posavska podložna velikom riziku od poplava, jednom do dva puta godišnje, no nadamo se ne onog intenziteta iz 2014. g. Ova Analiza rizika je jedan početni dokument na temelju koga se trebaju dalje praviti planski dokumenti. Neophodno je širiti svijest da se svaka uložena marka u prevenciju višestruko vraća. Bez obzira na krizu, neophodno je naći sredstva koja će se uložiti u opremanje, u obučavanje i u prevenciju. Služba osmatranja i javljanja veoma je loše organizirana i na tome također treba raditi. Potrebno je poraditi i na koordinaciji jer smo mi rascjepkani sa županijama, općinama, entitetima, pa je potrebno raditi više na poboljšanoj komunikaciji, kazao je Mladen Ćavar.

  Ilija Jezidžić, direktor Županijske uprave civilne zaštite tvrdi da se dosta uradilo na prevenciji, te sanaciji kritičnih točaka na nasipima, te je u velikoj mjeri smanjena opasnost od poplava, no taj posao, kazao je, još nije završen. -Analiza rizika je urađena zahvaljujući švicarskoj ambasadi koja je donirala sredstva za izradu dokumenta. Trebamo na temelju zaključaka praviti određene planove i programe kako bi povećali razinu obrane od poplava. Sada smo puno spremniji ukoliko dođe do situacija poplava.  Potrebno je nabaviti još opreme, završiti posao oko nadvišenja nasipa, a spremniji smo što se tiče iskustva i znanja obrane od poplava, kazao je Jezidžić.

  Nakon dvosatnog trajanja okruglog stola u kojoj je bilo dosta rasprave i osvrta na protekle katastrofalne poplave iz svibnja 2014.g. Mladen Ćavar je u vidu zaključka kazao da se oskudna materijalna sredstva trebaju ulagati u stručne kadrove na najnižoj lokalnoj razini, u Orašju bi se trebao uspostaviti Centar obuke za spašavanje na vodi i pod vodom, te da je potrebno naći načina da se u sustavu osnovnog školstva Županije Posavske uvede modul civilne zaštite.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti