Više

  Prezentacija Kreditne linije Razvojne banke F BiH i Poticajnih mjera Vlade Županije Posavke

  Najčitanije

  Razvojna banka Federacije BiH u suradnji s Vladom Županije Posavske danas (21.04.) u Orašju je u dvorani Navisa organizirala prezentaciju svojih kreditnih linija i poticajnih mjera Vlade ŽP za 2022. godinu. Prezentaciji je bio nazočan uz ostale i predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić koji je pozdravio goste i gospodarstvenike. Pozdravne riječi uputio je i gradonačelnik Marijan Oršolić. Tema je okupila je oko stotinu zainteresiranih poduzetnika i obrtnika iz Županije Posavske. U konstruktivnoj raspravi predočeni su programi od strane banke i županijskog ministarstva gospodarstva, rada i prostornog uređenja. Kreditne linije Razvojne banke predstavili su predsjednica Mersiha Slipičević i članovi Uprave, te rukovoditelj Poslovnice u Orašju Ivo Vincetić koji je istaknuo kako Županija Posavska posjeduje potencijal kojeg treba znati iskoristiti.

  -Poslovnica Razvojne banke u Orašju iznimno je važna i pogodna za domaće gospodarstvenike. Upoznali smo ih s jako povoljnim mogućnostima kreditiranja. Prednosti su velike jer za poljoprivredu nudimo fiksnu kamatu od 2,5 posto za razliku od komercijalnih banaka i štedno-kreditnih zadruga koje su dosta nepovoljnije, naglasio je je Ivo Vincetić, te je kao predsjednik Udruge poslodavaca općine Orašje naglasio potencijal od oko 300 poduzeća i oko 150 obrta oraškoga područja. -Posjedujemo komparativne prednosti jer ovdje su tzv. ulazna vrata za veći dio BiH, poljoprivredno područje sa značajnom proizvodnjom hrane, što je posebno u današnje vrijeme velikih poremećaja dolazi do izražaja. Poljoprivrednici moraju dobiti garancije otkupa svojih proizvoda, uz unaprijed poznatu cijenu, a ne da zbog toga moraju na ulicu, kazao je Vincetić.

  O poticajnim mjerama Vlade ŽP govorio je Dragutin Živković, ministar gospodarstva, rada i prostornog uređenja, te iznio programe koji su ove godine u planu. –Imamo na raspolaganju Grant za razvoj poduzetništva, kapitalni i Grant za razvoj turizma u iznosu milijun i 550 tisuća KM, te očekujem da će u značajnoj mjeri olakšati poslovanje u jako teškoj 2022. godini. Naglasak smo stavili na sufinanciranje kamata, na razne kredite, a tu je kapitalni Grant podrške pri kupovini osnovnih sredstava u cilju ovladavanja novim tehnologijama, jačanju produktivnosti i konkurentnosti na tržištu. Uz sve navedeno, od ove godine imamo i kapitalni grant u ministarstvu poljoprivrede, pa tako u Proračunu ŽP dolazimo do značajnih sredstava, nešto manje od 4% ukupnog Proračuna, što je vrlo izdašan iznos i Županiju Posavsku stavlja na prvo mjesto u FBiH po izdvajanju u odnosu na Proračun ŽP“, istaknuo je ministar Živković.

  Predsjednica Uprave Razvojne banke Mersiha Slipičević je istaknula kako je njihov dolazak u Orašje dokaz da Razvojna banka misli i uvažava potrebe i zahtjeve gospodarstvenika u cijeloj FBiH, pa i Županiji Posavskoj. –Pred gospodarstvenike smo iznijeli sve što je za njih interesantno, u prvom redu povoljne kreditne linije sa niskim kamatnim stopama i dugim rokovima otplate. Time pokazujemo da uočavamo probleme i zapreke s kojima se gospodarstvenici suočavaju u svom poslovanju, poručila je Mersiha Slipičević.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti