Više

  Prezentacija Smjernica za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja u BiH

  Najčitanije

  Smjernice za prepoznavanje diskriminacije u oblasti obrazovanja u Bosni i Hercegovini predstavljene su jučer (18.10.) nakon Tuzle i Bijeljine u Orašju. Dokument je uz potporu Misije OESS-a u Bosni i Hercegovini izradila radna grupa u kojoj su sudjelovali predstavnici mjerodavnih ministarstava obrazovanja iz cijele BiH. Skupu su nazočili predstavnici OESS-a BiH: Nihad Mešić, službenik za obrazovanje pri OESS-u BiH i pravne savjetnice Gordana Ivanović i Alma Smailović. Prezentaciju Smjernica pratili su pored predstavnika Ministarstva prosvjete, znanosti kulture i športa Vlade Županije Posavske: tajnik Marko Nedić i prosvjetna inspektorica Zorica Raguž Osmanagić, predstavnici Vijeća roditelja kao i predstavnici škola sa područja Županije Posavske.

  Smjernice sadrže upute kako se mogu na odgovarajući način suzbiti negativne pojave i kako uspješno prevladati pojave diskriminacije, jer, ona može biti izravna i neizravna, svjesna i nesvjesna. Smjernicama se, uz ostalo doprinosi stvaranju inkluzivnog i sigurnog okruženja u školama, uz puno uvažavanje etničke raznolikosti Bosne i Hercegovine, istaknuto je tijekom prezentacije u Orašju.

  Osobito je profesionalnu i potkrijepljenu činjenicama sliku obrazovnog sustava na području Posavske Županije dao tajnik Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i športa Vlade Županije Posavske dr. sc. Marko Nedić. -Ovo je vrlo značajna tema te mi je drago što u njoj sudjeluju pedagozi, a kako je riječ o djeci, dobro je što su tu i roditelji kao njihovi skrbnici, najodgovornije osobe za njihov odgoj i obrazovanje. Dobro je da su ovdje i roditelji jer samo škola, roditelji i Ministarstvo mogu odgovoriti zadatku pred nama, a to je stvoriti pretpostavke da naša djeca sigurno i neometano uživaju ona prava koja trebaju imati, kazao je Nedić te naveo brojne primjere iz školske prakse koji potvrđuju prostor Županije Posavske koji uvažava različitosti, te može biti primjer drugima. -Pratimo sva događanja i preventivno djelujemo kako se ne bi dogodila diskriminacija bilo koje vrste, zaključio je dr. sc. Nedić.

  U diskusiji o Smjernicama i načinu njihovog predstavljanja obrazovnim vlastima, upravama škola, nastavnicima, roditeljima, učenicima, sudjelovalo je desetak sudionika prezentacije. Iako Smjernice nisu pravno obavezujući dokument one ukazuje na temeljne probleme i prepreke koji uzrokuju diskriminaciju, sadrže osnovne ocjene, stavove i preporuke kako pomoći u zaštiti prava u obrazovanju, te su ih ocijenili korisnim kao i održavanje skupa.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti