Više

  Prezentacija Vanjsko trgovinske komore BiH u Orašju

  Najčitanije

  Vanjsko trgovinska komora BiH i Ministarstvo gospodarstva, rada i prostornog uređenja Županije Posavske zajednički su jučer (07.10.) organizirali prezentaciju aktivnosti i budućih projekata Komore. Cilj je prezentacije, naglašeno je u Orašju, osnaživanja suradnje s lokalnim zajednicama imajući u vidu značajno sudjelovanje gospodarstva Županije Posavske u cjelokupnom razvoju i izvozu BiH. Sudionicima skupa predstavljeni su podaci vanjsko trgovinske razmjene BiH s posebnim osvrtom na razmjenu Županije Posavske. Predstavnici Komore su predstavili svoj rad pred posavskim gospodarstvenicima, posebice pred izvoznicima. Obzirom da su se organizatori morali pridržavati epidemioloških mjera koje su još uvijek na snazi, pozvali su 20-tak gospodarstvenika, uglavnom izvoznika.

  U uvodnom izlaganju rad Vanjsko trgovinske komore BiH predstavio je njen dopredsjednik dr.sc. Vjekoslav Vuković. Poseban osvrt je bio na digitalizaciji rada, odnosno prezentaciji projekta „Digitalna komora“, koja je pobudila najveću pozornost gospodarstvenika kroz njihova pitanja. Najviše pitanja je bilo vezano za problematiku carinskih postupaka u prometu roba i ljudi.
  -Komora će s institucijama BiH i drugim komorama unutar EU, poduzeti radnje da se riješi problematika, ponajviše zadržavanje kamiona na granicama, ograničeno kretanje vozača koji su u transportu roba i povrat sredstava od cestarina na području EU, kazao je ministar Dragutin Živković koji je u ime ministarstva i Vlade Županije Posavske prezentirao stanje u gospodarstvu sa stajališta sudjelovanja Županije Posavske u izvozu iz FBiH. –Činjenice pokazuju kako je u prvih osam mjeseci ove godine došlo do porasta izvoza u odnosu na prošlu, pa i 2019. godinu, a također i do porasta ukupnih prihoda, pa i broja zaposlenih u odnosu na protekle godine. Iz tog razloga možemo pozitivno ocijeniti trenutna dešavanja u gospodarstvu Županije Posavske, a tome u prilog idu i podaci koje su iznijeli predstavnici Komore, kazao je ministar te izrazio očekivanja još uspješnije suradnje sa Vanjsko trgovinskom komorom BiH i Gospodarskom komorom FBiH.

  Na sastanku je bilo riječi i o Arbitražnom sudu koji djeluje u okviru Komore i nudi brojne prednosti rješavanja sporova putem arbitraže, koji donose uštedu vremena i materijalnih sredstava. Bilo je niz pitanja koja se tiču izvoznika koji se bave prerađivačkim djelatnostima.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti