Više

  Prezentacija Zakona o pravima hrvatskih branitelja u Orašju izazvala veliki interes branitelja

  Najčitanije

  Ministarstvo branitelja Vlade Županije Posavske na čelu sa ministrom Marijanom Kopićem sinoć (07.12.) u Orašju je organiziralo prezentaciju novog Zakona o pravima branitelja u RH. Njegove osnovne odrednice s posebnim naglaskom na prava pripadnika HVO-a predstavili su Nenad Križić, pomoćnik ministra hrvatskih branitelja u Vladi RH i Miroslav Lončar načelnik sektora pravnih i normativnih poslova. Velika dvorana amfiteatra bila je pretijesna za sve branitelje koji su željeli poslušati prezentaciju. Uoči skupa gosti su zapalili svijeće uz Spomen obilježje za poginule branitelje u središtu Orašja.

  Ministar branitelja u Vladi ŽP Marijan Kopić otvorio je skup, pozdravio goste i branitelje i kazao uz ostalo: „Zahvaljujem se prije svega ministru hrvatskih branitelja Tomi Medvedu što je prihvatio i uvažio našu zamolbu iz Ministarstva branitelja Vlade Županije Posavske da održimo ovakav skup u Orašju. Bez dvojbe je žurno reagirao pa je nakon Otoka ovakav skup prezentacije novog Zakona o pravima hrvatskih branitelja održan i u Posavini, što je inače takav prvi skup koji je održan u FBiH. Zahvaljujem i pomoćniku ministra Križiću koji je sudjelovao i dao značajan doprinos u izradi, za nas branitelje iznimno važnog zakona i što je došao da pojasni sve što zanima branitelje iz Posavine.“

  Nenad Križić pomoćnik ministar hrvatskih branitelja u Orašju je kazao: „Želim prije svega kazati da mi je drago što su sa nama na davanju počasti poginulim hrvatskim braniteljima u obrani ponosne Posavine, bili uz ostale general Đuro Matuzović i dio naših hrvatskih branitelja koji su nepravedno optuženi. Prije svega, drago mi je kao čovjeku, obzirom da sam ja sin Posavine iz Johovca, i želim osnažiti i ohrabriti pripadnike HVO-a koji zajedno čine komponentu hrvatskog naroda na prostorima Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine gdje se ovaj prostor obranio. Hrvatski Sabor donio je većinom glasova novi Zakon o pravima hrvatskih branitelja i članovima njihovih obitelji u kojem dijelu su obuhvaćena i prava pripadnika Hrvatskog vijeća obrane. Kao što je poznato određenim ugovorom između RH i BiH dio tih prava već se realizira. Težnja i osnovna zadaća i ministra Medveda i nas bila je da se sačuvaju stečena prava. Predvidjeli smo i nove stavke u okviru zakona, a i u pripremi su, kad je u pitanju izmjena i dopuna ugovora između RH i BiH, neke konkretnije mjere. Moramo biti iskreni i reći da će dio prava naknadno biti reguliran. Svjesni smo također problema mirovina, liječenja pripadnika HVO-a kada je u pitanju razlika prebivališta, zdravstvenog osiguranja, veteranskih centara, sistematskih pregleda, i niza drugih pitanja vezanih za pripadnike HVO-a. U cijeloj situaciji moramo voditi računa i o raspoloživim sredstvima. Tu smo da odgovorimo na zahtjeve, svjesni da ni u Republici Hrvatskoj dio braniteljske populacije nije u cijelosti zadovoljan , no ovaj zakon je produkt jedne suradnje Ministarstva hrvatskih branitelja i braniteljskih udruga koje su bili partneri u okviru i pripreme“.

  Miroslav Lončar načelnik sektora za pravne i normativne poslove također je medijima pojasnio odredbe zakona: -Ovaj novi zakon za hrvatske branitelje i članove njihove obitelji, prije svega u dijelu koji se odnosi na pripadnike HVO-a, jamči ostvarivanje onih prava koja su do sada ostvarena u RH, a odnosi se na prava pripadnika HVO-a. Time su oni sigurno dobili jedan značajan segment sigurnosti, kako pravne, tako ljudske i moralne, što je sigurno veliki napredak. S druge strane, samo proširenje prava je još obuhvatnije jer je veći broj pripadnika HVO-a koji će ostvariti prava, kako u mirovinskom dijelu, tako i u dijelu vezano za ono što se predviđa novim ugovorom, jer će naš prijedlog u smislu novog ugovora biti isključivo namijenjen za one hrvatske branitelje, pripadnike HVO-a koji su u najtežoj materijalnoj, ekonomskoj i socijalnoj situaciji, naglasio je Lončar.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti