Više

  Prim. dr. Goran Pavić o epidemiološkoj situaciji u ŽP

  Najčitanije

  Prim. dr. Goran Pavić, specijalist epidemiolog, županijski koordinator pri Zavodu za javno zdravstvo ŽP smatra kako je u Županiji Posavskoj došlo do blagog pogoršanja epidemiološke situacije, a razlog je naveo prije svega neodgovornost građana koji se ne pridržavaju propisanih mjera i naredbi mjerodavnih, kazao je u izjavi za medije.

  -I dalje trebamo biti oprezni i pridržavati se svih epidemioloških mjera , što potvrđuju posljednji pokazatelji broja oboljelih, koji su u odnosu na početak pandemije koronavirusa na području tri posavske općine, u blagom pogoršanju. COVID 19 se pojavio u ožujku ove godine i s njim se konstantno borimo, ali opasnost još nije prošla jer dolazi hladnije vrijem, ljudi će se više grupirati u zatvorenom prostoru, što je veliki rizik za nagli skok porasta svih respiratornih infekcija, pa i COVID-a“, ustvrdio je dr. Pavić. Prema njegovim riječima evidentno je da će doći do povećanja zaraženih, jer smo ušli u jesen, kada se pojačano bilježe sve vrste akutnih infekcija, a uz sve njih postoji i koronavirus. -S obzirom na dosta slične simptome, bit će to veliki izazov i težak zadatak za zdravstveni sustav i djelatnike, naglasio je dr. Pavić. Upozorava također građane da je važno nositi zaštitnu masku, redovno dezinficirati ruke i prati toplom vodom i tekućim sapunom, izbjegavati pri pozdravu rukovanje i grljenje, te držati fizičku distancu.

  Od početka epidemije u Županiji Posavskoj do danas aktivan je 121 slučaj, 84 osobe su oporavljene, a 4 su preminule. Trenutno su aktivna 33 slučaja na području Županije Posavske (u općini Orašje osam osoba, u općini Domaljevac-Šamac jedna i u općini Odžak 24 osobe).

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti