Više

  Prinosi strnih žitarica iznad očekivanih

  Najčitanije

  Ova godina za poljoprivredne proizvođače strnih žitarica predstavljala je određeni izazov zbog neuobičajenih vremenskih prilika kao što je bila pojava nešto nižih temperatura krajem travnja i početkom svibnja te iznimno visokih temperatura i suše od sredine lipnja. Očekivani su nešto niži prinosi, posebno pšenice, zbog utjecaja iznimno visokih temperatura i suše za vrijeme zriobe što dovodi do naglog gubljenja vlage i formiranja sitnog i šturog zrna.

  No ipak, zahvaljujući dovoljnim količinama oborina tijekom vegetacije i njihovom povoljnom rasporedu, te provedenim neophodnim agrotehničkim mjerama nije bilo većeg negativnog utjecaja na sam prinos i kvalitetu zrna. Naprotiv, možemo reći da se na području Županije Posavske ubiru iznimno dobri, pa i rekordni, prinosi.

  Završena je žetva ječma, koji je na području naše županije bio zasijan na površini od oko 500-550 ha, sa ostvarenim prosječnim prinosima od 7–7,5 t/ha. Što se tiče pšenice, ona je zasijana na površini od oko 4.500 ha i svjedoci smo da se posljednjih dana užurbano obavlja žetva ove krušne žitarice. Trenutno najveća briga naših poljoprivrednih proizvođača, s kojom liježu i ustaju ovih dana, jeste obaviti žetvu prije eventualne kiše i na vrijeme ju uskladištiti.

  Prema podacima sa terena možemo reći da je za proizvođače ovo jedna od boljih godina kada je u pitanju sam prinos i kvaliteta zrna pšenice. Za sada, prema podacima sa terena, prosječni prinos zrna iznosi oko 6-7 t/ha sa prosječnom hektolitarskom težinom oko 80, što uz vlagu zrna od 12–13 %, ukazuje na dobru kvalitetu ovogodišnjeg roda pšenice.

  Za naše ratare, osim prinosa i kvalitete zrna pšenice, značajna je i otkupna cijena koja je ove godine, od strane većine otkupljivača, formirana nešto ranije i kreće se od 0,33–0,40 KM/kg ovisno o klasi kvalitete zrna, odnosno utvrđenim parametrima kakvoće – sadržaju proteina i vrijednosti hektolitarske težine, izvijestili su iz Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti