Priopćenje Kriznog stožera ŽP

Najčitanije

Krizni stožer Ministarstva zdravstva i socijalne politike Županije Posavske u cilju daljnjeg praćenja situacije i poduzimanja mjera radi sprečavanja i ranog otkrivanja eventualnog slučaja bolesti izazvane novim koronavirusom (COVID-19), na 4. sjednici održanoj dana 12.03.2020. godine, sukladno odredbi članka 6. stavak (5) Pravilnika o ustrojstvu i načina rada Kriznog stožera Federalnog ministarstva („Službene novine Federacije BiH“, broj: 10/12) donio je slijedeću:

N A R E D B U

 1. Nalaže se obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama u trajanju od 15 dana odnosno od 13.03.2020. godine do 28.03.2020. godine na području Županije Posavske.
 2. Svim učenicima u osnovnim i srednjim školama, kao i studentima na visokoškolskim obrazovnim ustanovama na području Županije Posavske dok traje obustava nastave u osnovnim, srednjim i visokoškolskim obrazovnim ustanovama, preporučuje se da izbjegavaju nepotrebno kretanje i zadržavanje na mjestima javnog okupljanja. Za provođenje ove preporuke odgovorni su roditelji, odnosno zakonski zastupnici malodobnih učenika, a za punoljetne osobe, učenike i studente navedeno je osobna odgovornost.
 3. Nalaže se obustava rada dječjih vrtića u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.
 4. Nalaže se obustava održavanja svih kulturnih, zabavnih i sportskih događaja, kao i treninga u trajanju od najmanje 15 dana od dana donošenja ove naredbe.
 5. Sukladno procjeni epidemiološke situacije na području Županije Posavske ograničava se istovremen boravak u ugostiteljskim objektima, restoranima i hotelima na maksimalna broj od 50 osoba.
 6. Sukladno procjeni epidemiološke situacije na području Županije Posavske nalaže se provođenje pojačanog epidemiološkog nadzora u ustanovama za socijalnu skrb za djecu, mlade i stare, kao i u kazneno popravnim ustanovama do daljnjeg.
 7. Preporučuje se svim stanovnicima Županije Posavske da se u cilju zaštite osobnog zdravlja i zaštite javnog zdravlja stanovništva, strogo pridržavaju svih preporuka Kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, Kriznog stožera Županijskog ministarstva zdravstva i Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske.
 8. Svim osobama u Županiji Posavskoj, ukoliko bude izrečena mjera radi sprečavanja širenja novog koronavirusa (COVID -19) sukladno Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti („Službene novine Federacije BiH“, broj: 29/05), od strane županijskog ministra zdravstva, federalne granične sanitarne inspekcije odnosno županijske sanitarne inspekcije, nalaže se striktno pridržavanje naloženih mjera u predviđenom trajanju pod prijetnjom prekršajne i kaznene odgovornosti. Službenim osobama koje su izdale rješenje o provođenju navedenih mjera nalaže se kontinuirana kontrola naređenih mjera odnosno kontrola izdanih rješenja o naloženim mjerama.
 9. Preporučuje se ne putovati izvan BiH, a nikako ne putovati u područja gdje je potvrđen koronavirus.
 10. Pozivamo sve građane Županije Posavske koji žive ili rade u zemljama pogođenim novim koronavirusom (COVID-19) da ne dolaze bez veće potrebe u Županiju Posavsku, zbog povećanja rizika od unošenja novog koronavirusa (COVID -19), a što bi dodatno moglo rezultirati pogoršanju epidemiološke situacije na prostoru Županije Posavske, Federaciji BiH i Bosne i Hercegovine.
 11. Potrebno je pridržavati se prethodno izrečenih mjera Kriznog stožera o obustavi posjete pacijentima u Županijskoj bolnici kao i posjeta u domovima za stare i nemoćne na području Županije Posavske.
  Obzirom da se situacija svakodnevno mijenja, tako će se u skladu s razvojem situacije mijenjati i mjere i preporuke.
 12. Ovom naredbom zamjenjuje se naredba broj: 07-33-52-79/20 od 12.03.2020.godine.
 13. Ova Naredba stupa na snagu danom donošenja.

Broj: 07-33-52-84/20
Orašje, 12.03.2020.

MINISTAR I PREDSJEDNIK
KRIZNOG STOŽERA
Damir Živković, dipl.oec

spot_img
spot_img

Posljednje obavijesti