Više

  Priopćenje Zavoda za javno zdravstvo ŽP

  Najčitanije

  Sukladno naredbi kriznog stožera Federalnog ministarstva zdravstva, svi državljani BiH i strani državljani sa stalnim ili privremenim prebivalištem u BiH pri povratku s ugroženih područja (trenutno su to: NR Kina, Južna Koreja, Iran, Italija), a koji su bez simptoma moraju biti stavljeni u kućnu „samoizolaciju“ u trajanju od 14 dana, te su u koordinaciji sa zdravstvenim ustanovama dužni javljati se svaki telefonskim putem liječniku/zdravstvenoj ustanovi, navodeći da li su imali povišenu tjelesnu temperaturu, otežano disanje, kašalj, umor, slabost. Svim ovakvim osobama se daje letak sa uputama o mjerama koje trebaju provoditi.
  Svim navedenim građanima koji pri povratku u BiH imaju simptome bolesti i povijest boravka u ugroženim područjima određuju se također mjere kućne „samoizolacije“, ili izolacija u izolatoriju ili izolacija u ŽB Orašje ili se transportiraju na kliniku za infektivne bolesti, što se ovisi o kliničkom stanju oboljele osobe. Izolacija traje u ovom slučaju do izlječenja.
  Svim osobama koje su imale blizak kontakt sa sumnjivim/vjerojatnim/potvrđenim slučajem COVID-19 određuju se također mjere kućne „samoizolacije“ u trajanju od 14 dana.
  Svim navedenim građanima se izdaje rješenje graničnog/županijskog/općinskog sanitarnog inspektora o mjerama nadzora u trajanju od 14 dana i rješenje o prestanku nadzora nakon isteka roka od 14 dana ukoliko ne razviju simptome bolesti.
  Građani trebaju biti odgovorni, te u slučaju posjeta zdravstvenim ustanovama zbog sumnje na COVID-19 svoj dolazak trebaju prethodno najaviti telefonom, te koristiti zaštitne maske, te izbjegavati blizak kontakt s drugim osobama, te pojačano provoditi mjere opće higijene i osobne higijene, a osobito pranje ruku toplom vodom i tekućim sapunom.
  Građani trebaju biti odgovorni, te izbjegavati nepotrebne posjete ambulantama, izbjegavati sve skupove, boravak u zatvorenom prostoru s većim brojem ljudi, izbjegavati kontakt s bolesnim osobama, održavati sigurnu socijalnu distancu od cca. 1,5 m, izbjegavati nepotrebno rukovanje, te provoditi sve one mjere koje su se više puta ponavljale.
  Kontakt telefoni zdravstvenih ustanova koje građani, koji su prethodno navedeni, mogu kontaktirati
  Dom zdravlja Orašje: 031-744-030
  Dom zdravlja Odžak: 031-761-048
  Dom zdravlja Domaljevac-Šamac: 031-791-054
  Zavod za javno zdravstvo Županije Posavske Orašje: 031-714-608
  Molimo građane da ne traže od zdravstvenih djelatnika opće informacije o COVID-19, već se ovi brojevi odnose za postupanja kako je prethodno navedeno, izvijestili su iz Zavoda za javno zdravstvo Županije Posavske.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti