Više

  Pripremna faza izrade Strategije razvoja Županije Posavske

  Najčitanije

  ORAŠJE – Vlada Županije Posavske potpisala je sa UNDP sporazum o suradnji u sklopu kojeg je i izrada Strategije razvoja Županije Posavske. U sjedištu Vlade ŽP u Orašju održano je nekoliko sastanaka kojima su bili nazočan konzultantski tim Centra za razvoj i podršku Tuzla (Edin Zahirović, Darko Tišma i Almir Zulić) koji pokriva oblasti ekonomskog, društvenog razvoja i zaštite okoliša. Radi o pripremnim fazama za izradu strateškog dokumenta, te je otvoren poziv za kandidiranje projekata, kako bi bili eventualno bili uvršteni u Strategiju.
  -Na održanoj sjednici Županijskog odbora za razvoj, dakle tijela koje je ispred Županije Posavske zaduženo da sudjeluje u procesu izrade Strategije razvoja Županije Posavske, provjerili smo strateške ciljeve i definirali prioritete po svakom od sektora razvoja. To su u najkraćem poljoprivreda, malo i srednje gospodarstvo i turizam u dijelu ekonomskog razvoja. U dijelu društvenog razvoja kadrovsko i materijalno jačanje zdravstvenih, obrazovnih i ustanova socijalne skrbi, policijskih struktura, potom razvoj društvene infrastrukture naročito sportske i obrazovne i one usmjerene na socijalne osjetljive skupine stanovništva, potom program podrške u zapošljavanju i samozapošljavanju i poboljšanje sigurnosne situacije na području Županije (deminiranje, mjere zaštite od prirodnih nesreća, jačanje struktura civilne zaštite). Što se tiče dijela zaštite okoliša i unaprjeđenja infrastrukture, to je zaokruženje zakonodavno-pravnog okvira i uspostavljanje integralnog sistema zaštite okoliša i upravljanja prostorom, modernizacija i uspostavljanje ekonomske održivosti javne infrastrukture komunalnih poduzeća, prilagođavanja javne infrastrukture klimatskim promjenama naročito u oblasti vodoopskrbe, zaštite voda i zaštite od voda i promocija i stimulacija primjene okolišnih i drugih standarda i najboljih tehnologija naročito u poljoprivredi i prerađivačkoj industriji. Došli smo do faze kada se kandidiraju projekti po već definiranim ciljevima i prioritetima, istaknuli su iz članovi konzultantskog tima Centra za razvoj i podršku Tuzla.

  -Pozivaju se svi građani, nevladine udruge, tvrtke, dakle sve strukture koje postoje i egzistiraju na području Županije Posavske da kandidiraju projekte prema već unaprijed definiranom projektnom obrascu. Njihova aplikacija bi se dostavila Županijskom odboru za razvoj, Odbor bi to razmotrio i eventualno ga sintetizirao s nekim drugim projektom, što bi značilo da bi ga uvrstio kao dio Strategije razvoja. Za aplikaciju na projekt neće dobiti novac, već će projekt biti eventualno uvršten među projekte unutar Strategije razvoja, pojašnjavaju u Uredu Županijskog odbora za razvoj. Kontakt osoba je šef Ureda za gospodarski razvoj Franc Kljajić ( tel 031-713-265).

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti