Više

  Promotivni sastanak za izradu Plana upravljanja otpadom ŽP

  Najčitanije

  Projekt za pružanje potpore županijama u izradi županijskih planova upravljanja otpadom predstavljen je danas (05.04.2019. g.) u sali za sastanke Vlade Županije Posavske. Plan upravljanja otpadom je prezentirala Sabina Jukan, projekt menadžerica Regionalnog centra za okoliš za Centralnu i Istočnu Europu, Ured za Bosnu i Hercegovinu (REC BiH). Sastanku su prisustvovali ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Anes Osmanović, načelnik Općine Domaljevac-Šamac Stjepan Piljić, načelnik Općine Odžak Jakov Ivanković, predstavnici Ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša, Ministarstva zdravstva, rada i socijalne politike, Ministarstva gospodarstva i prostornog uređenja, Općine Orašje, Općine Domaljevac-Šamac, JP Komunalac Orašje i JP Komunalac Odžak.

  Suradnja na ovom projektu između Ministarstva prometa, veza, turizma i zaštite okoliša i REC BiH započela je potpisivanjem Sporazuma o suradnji, kojim se Ministarstvo obavezalo da će aktivno sudjelovati u izradi Plana upravljanja otpadom ŽP.

  Izrada Plana upravljanja otpadom za Županiju Posavsku dio je projekta “Izrada županijskih planova upravljanja otpadom”, koji je financijski podržan od strane Fonda za zaštitu okoliša Federacije BiH, a biti će implementiran od strane Regionalnog centra za okoliš za Centralnu i Istočnu Evropu, Ured za Bosnu i Hercegovinu (REC BiH).


  U ime Regionalnog centra za okoliš za Bosnu i Hercegovinu obratila se Sabina Jukan, projekt menadžerica. Istaknula je nadu da će se kroz godinu dana, u suradnji sa svim zainteresiranim stranama u oblasti upravljanja otpadom, dobiti kvalitetan dokument koji je neophodan za poboljšanje stanja u toj oblasti. Dokument će služiti kao osnova za povlačenje financijskih sredstava Europske unije, te koristiti lokalnim zajednicama, komunalnim poduzećima i Vladi Županije Posavske.

  Danas smo zajedno s Regionalnim centrom za okoliš za Centralnu i Istočnu Europu, Ured za Bosnu i Hercegovinu (REC BiH) potpisali Sporazum o suradnji na izradi plana upravljanja otpadom na teritoriji naše županije. To je dokument koji ćemo izraditi u sljedećih 12 mjeseci, a koji je je neophodan za povlačenje sredstava iz fondova Europske unije. Uključene će biti sve relevantne institucije naše županije, od općina, komunalnih službi i ministarstava. Izradom ovog plana, dok ga izrade i ostale županije (i Republika Srpska radi svoj plan upravljanja otpadom) od sljedeće godine s obližnjim općinama i institucijama mogli bi otvoriti pitanje izgradnje zajedničke regionalne deponije, izjavio je ministar prometa, veza, turizma i zaštite okoliša Anes Osmanović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti