Više

  „Protokol o postupanju u slučaju nasilja u obitelji za područje Županije Posavske“

  Najčitanije

  Sastanak Koordinacijskog tijela za praćenje provedbe „Protokola o postupanju u slučaju nasilja u obitelji za područje Županije Posavske“ održan je danas (3.4.) u Orašju, u organizaciji Gender Centra Federacije Bosne i Hercegovine. Na sastanku su sudjelovali predstavnici: Ministarstva zdravstva i socijalne politike; Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta; policijskih stanica s područja Županije Posavske, centara za socijalni rad s područja ŽP i centara za mentalno zdravlje ; općina Domaljevac-Šamac i Odžak te Grada Orašja; pravosudnih institucija ŽP; predstavnica Udruženja građana „Vive žene“ Tuzla i Gender Centra FBiH.
  Gender Centar Federacije BiH u suradnji s UN Women uredom u BiH i uz financijsku potporu Kraljevine Švedske realizira projekt „Jačanje institucionalnih mehanizama za prevenciju, postupanje i zaštitu u slučajevima nasilja u obitelji“. Projekt ima za cilj nastaviti aktivnosti potpore rada županijskih koordinacijskih tijela i općih multisektorskih timova u preventivnom djelovanju i postupanju u slučajevima nasilja u obitelji. Radni sastanak se organizira s ciljem razmjene informacija i diskusije u vezi sa Strategijom za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji, županijskim programom mjera, protokolom o suradnji i aktivnostima koje su planirane u narednom razdoblju u Županiji Posavskoj.
  -Strategija za prevenciju i borbu protiv nasilja u obitelji usvojena je u siječnju od Vlade FBiH. Predviđena je za stručnjake odnosno sve one institucije koje su po zakonu obvezne da se bave, odnosno da rješavaju problem nasilja, kako preventivno, tako i u kontekstu zaštite i procesuiranja slučajeva nasilja. Cilj nam je na ovom sastanku. da uskladimo programe mjera u svih 10 županija u FBiH, izjavila je Fatima Bećirović iz Gender centra FBiH.
  U odgovoru na pitanja predstavnika medija Bećirović je naglasila da žrtve obiteljskog nasilja trebaju znati da je nasilje krivično djelo te da nikad nitko tko je izložen nasilju nije odgovoran za to već nasilnik. U BiH zakoni štite žrtve nasilja a institucije i stručnjaci mogu da pruže adekvatnu potporu i pomoć žrtvama nasilja. Kao građani moramo reagirati u situaciji kada smo svjedoci nasilja. Potrebno je nazvati telefonom 122, najbližu policijsku stanicu ili 1265, SOS telefon za pomoć žrtvama nasilja koji je besplatan, izjavila je Bećirović.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti