Više

  Prva press konferencija predstavnika Vlade Županije Posavske

  Najčitanije

  Nakon druge sjednice Vlade Županije Posavske, medijima su se obratili predsjednik Vlade ŽP Đuro Topić i ministar zdravstva, rada i socijalne politike Damir Živković na prvoj press konferenciji.
  -U cilju što transparentnijeg rada, nastojat ću učiniti uobičajenom praksu održavanja press konferencija nakon zasjedanja Vlade Županije Posavske, kako bi novinarima predočili najznačajnije teme sa sjednice i odgovarali na pitanja. U praksi komuniciranja s medijima također će biti i emisije „Otvorena vlada“ na lokalnim radijskim postajama, kako bi građani kojima je bliži takav medij imali informaciju o radu Vlade, a za one informatički usmjerene želim najaviti i izradu nove web stranice Vlade, kazao je predsjednik Vlade Županije Posavske Đuro Topić u uvodu okupljenim medijima na prvoj press konferenciji.

  – Danas smo se na Vladi upoznali što treba nastaviti kada je u pitanju implementacija Strategije razvoja Županije i Reformske agende koja se odnosi na Županiju Posavsku. Sve mjerodavne uključujemo u tu temu i želimo biti maksimalno koordinirani. Naše je težište da pokušamo u sektoru gospodarstva i poljoprivrede kao temeljne gospodarske grane, napraviti pomake. To ćemo ostvariti kroz bolju komunikaciju sa udrugama, privatnicima, poduzetnicima, potencijalnim investitorima, kako bismo napravili i nove programe potpore. Razmotrit ćemo dosadašnje efekte programa koji su bili implementirani zadnjih nekoliko godina u ranijim vladama, te utvrditi što treba popraviti da bismo imali bolji efekt učinka. Značajna su sredstva za te namjene kada su u pitanju potpore Ministarstva gospodarstva i Ministarstva poljoprivrede, kazao je predsjednik Topić, a potom naglasio smjernice rada Vlade.

  – Vjerujemo da je školstvo tema koja može doprinijeti razvoju uvođenjem dualnog strukovnog obrazovanja. Kao prethodnicu tomu već radimo jedan projekt s UNDP-om. Smjernica rada je i jačanje ustavne nadležnosti Županije u segmentima obrazovanja, zdravstva. Vlada će biti socijalno senzibilizirana. Jačat ćemo i širiti mreže socijalne pomoći, prvenstveno obiteljima sa više djece i kategorija starijih osoba. U segmentu policije napravit ćemo brze iskorake kada je u pitanju profesionalizacija i rad policije skupa sa svim mjerodavnim. Sigurnost prostora gledamo i kroz obrambene nasipe, sustav obrane od poplava, civilnu zaštitu. Ići ćemo jako brzo sa Zakonom o vatrogastvu koje će uvesti profesionalno vatrogastvo, što će zahtijevati dodatna sredstva za opremanje i plaće. To je jedna od smjernica koja bi trebala biti u prvoj polovici godine već realizirana. Napredovanje treba u segmentu sektora euroatlantskih integracija, vezano za kadrove i resurse. Potrebno je pisati kvalitetne programe koji će biti prvenstveno utemeljeni na potrebama terena, naše tri općine i svih županijskih institucija. Program rada Vlade trebao bi se naći do kraja ožujka pred zastupnicima Skupštine Županije Posavske, izjavio je predsjednik Topić.

  Na press konferenciji novinarima se obratio i ministar zdravstva, rada i socijalne politike Damir Živković.
  – Usvojen je Program utroška sredstava Ministarstva, zdravstva, rada i socijalne politike u ukupnom iznosu od oko 4 milijuna maraka, naglasio je ministar, a potom i obrazložio sve programe koji se planiraju financirati u okviru tri granta : Grant je za zdravstvene potrebe (60.000,00 KM), Grant za socijalne potrebe (3.520.000,00 KM) i Transfer za zdravstvene institucije centre za socijalni rad.
  -Za porodiljne naknade zaposlenim majkama predviđen je iznos od 567.000,00 KM. U prošloj godini bilo je 67 novih korisnica tog prava. Što se tiče dječjeg doplataka za 2019. godinu predviđen je iznos je 1.484.000,00 KM. U posljednjem mjesecu prošle godine 2.816 djece ostvarilo je ovo pravo i isplaćeno je 125.424,00 KM, pojasnio je uz ostalo ministar Živković.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti