Više

  Prvi slučajevi afričke svinjske kuge u Županiji Posavskoj

  Najčitanije

  U Orašju je danas (18.7.2023. g.) na temu afričke svinjske kuge održan sastanak predstavnika Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva i Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske s uzgajivačima svinja, veterinarima i veterinarskim inspektorima. Po zadnjim informacijama s kojima raspolaže Ministarstvo poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva ŽP zaraza afričkom svinjskom kugom potvrđena je na sedam lokacija u dvije mjesne zajednice, Kopanice i Jenjić.
  -Jučer je izvršeno neškodljivo uklanjanje 32 životinje iz sedam objekata, koje su eutanazirane dok na četiri mjesta postoje sumnjivi slučajevi za koje se čekaju analize Instituta iz Sarajeva. Uništene su sve pozitivne i zdrave životinje koje su bile skupa, urađena je dezinfekcija, neškodljivo uklonjeni leševi u jamu grobnicu po bio mjerama i stavljene zaštitne dezbarijere na ulazu u mjesta. Sigurno će biti još pozitivnih slučajeva, jer se zaraza brzo širi, ne postoji cjepivo te savjetujem poljoprivrednicima koji imaju svinje da skrate put dovoza hrane i brinu o mjerama bio zaštite. Što se tiče obeštećenja, vjerujem da će Vlada Federacije BiH izvršiti isplatu 50% sredstava, a isto toliko i Vlada Županije Posavske. No, bez obzira kako bude postupila Vlada Federacije BiH, Vlada Županije Posavske će izvršiti obeštećenje vlasnika. Apeliram na uzgajivače svinja da se za svaki sumnjivi slučaj obrate veterinarima i pravodobno reagiraju kako bi se zaraza zaustavila, rekao je ministar poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Županije Posavske Mato Brkić.

  Mario Vrebac, šef Odsjeka za zaštitu zdravlja životinja u sektoru za Veterinarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva održao je edukaciju za farmere i veterinare kao i veterinarske inspektore, vezano za simptomatologiju bolesti, promjene na životinjama i mjere na prevenciji daljnjega širenja. Poseban naglasak je stavljen na bio sigurnosne uvjete kontrole kretanja životinja i aktivnosti koje vlasnici životinja trebaju činiti na zaštiti od bolesti.
  -Bio sigurnosne mjere su jedini mehanizam sprečavanja daljnjeg širenja bolesti. Životinje ne treba hraniti pomijama odnosno ostacima hrane koju koristi čovjek, treba obustaviti kretanje životinja, vlasnici životinja trebaju kontrolirati tko dolazi na imanje i onemogućiti da drugi ne dolaze u kontakt. Situacija je jako ozbiljna, prema posljednjim informacijama u Republici Srpskoj na 138 gospodarstava eutanazirano je 6300 životinja, a u Brčko Distriktu na 30 imanja neškodljivo je uništeno cca 600 životinja. Problem ove bolesti nije samo u BiH, jer se rapidno širi u RH gdje je bilo 1700 neškodljivo uklonjenih životinja na 78 žarišta, bolest je posebno prisutna uz pogranična područja uz BiH, koju divlje životinje šire dalje na ostale dijelove. Naknada štete vlasnicima neškodljivo uklonjenih životinja je jedan od mehanizama kojim nastojimo potaknuti vlasnike da prijave svaku sumnju na bolest. Postoje određeni uvjeti temeljem kojih vlasnik ostvaruje pravo na naknadu štete i s obzirom na okolnosti probat će se iznaći rješenje odnosno svaki mogući mehanizam da bi vlasnici dobili naknadu štete za neškodljivo uklonjenu životinju, rekao je Mario Vrebac, šef Odsjeka za zaštitu zdravlja životinja u sektoru za Veterinarstvo Federalnog ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti