Više

  Rad Općinskoga suda Orašje na press konferenciji predstavio predsjednik Darko Župarić

  Najčitanije

  U prostorijama Općinskog suda u Orašju održana je Konferencija za medije povodom predstavljanja Izvještaja o radu Općinskog suda u Orašju za 2015. godinu, sa osvrtom na aktualne teme vezane za rad Suda. Predstavnicima medija obratio se Darko Župarić, predsjednik Općinskog suda u Orašju. U izvješću je, iz niza pokazatelja koje je ustanovilo Visoko sudbeno i tužiteljsko vijeće BiH, vidljiv kontinuitet uspješnog poslovanja suda u 2015.g. U prvom redu, kazao je Župarić, to se odnosi na kolektivnu normu suda, kvalitetu suda, odnosno postotak potvrđenih odluka u žalbenom postupku na županijskom sudu, postupanje po najstarijim predmetima u sudu i postupanje po stečajnim predmetima. Predsjednik suda je također pohvalio suradnju koja se ostvaruje sa županijskom Vladom.

  -Općinski sud Orašje iznimno uspješno poslovao, ostvarena je kolektivna norma od 121,25 %, što je 21,05% više u odnosu na 2014. godinu. U protekloj godini, od ukupno 16.388 predmeta ( 5.661 stari preneseni predmet i 10.727 novih zaprimljenih predmeta), riješeno je 12.056 ili 73,56%, a ostalo je neriješeno 4.332 predmeta ili 26,44%, istaknuto je uz ostalo tijekom obraćanja novinarima.

  -Ono što je bitno napomenuti jeste da u Županiji Posavskoj, u zadnjih 5 godina kontinuirano imamo negativan priliv predmeta, odnosno sve manje novo zaprimljenih predmeta.  Protekla godina je bitna i po tome što je započeo projekt usklađivanja katastarskih i zemljišnih knjiga za katastarske općine od vitalnog interesa za cijelu županiju. Tim aktivnostima obuhvaćeno je 6 katastarskih općina u našoj županiji, što je od jako bitno za cjelokupnu javnost i što je važno za jačanje pravne sigurnosti vezano za poslovanje sa zemljišnim knjigama. Svi ti projekti se provode uz financijsku podršku Svjetske banke i kroz suradnju Federalne uprave za geodetske imovinsko pravne odnose i našega suda. Kod registriranja poslovnih subjekata svi poslovi se obavljaju u maksimalnom roku od 5 dana od podnošenja zahtjeva sudu. Iz svih pokazatelja, odnosno iz sažetka izvješća rada Općinskog suda u Orašju za 2015. godinu, vidljivo je da je sud uspješno poslovao i možemo očekivati da će ovakvo poslovanje biti i u 2016. godini, kazao je predsjednik Općinskoga suda u Orašju Darko Župarić. Što se tiče kadrovske strukture suda, Župarić navodi da je stanje zadovoljavajuće. U Odžaku je izdvojen prekršajni odjel suda i zemljišno knjižni odjel. Poteškoće stanovništvu općine Odžak, kazao je predstavlja što nema povezanosti između Odžaka i sjedišta suda, pa korisnici suda moraju dolaziti u sjedište. U tom smjeru su po zakonu napravili sudbene dane, od ponedjeljka do petka kako bi se 85% svih postupaka obavljalo u Odžaku, a oko 15% u sjedištu suda u Orašju.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti