Više

  Radionica o suradnji između antikorupcijskih tijela i timova

  Najčitanije

  U okviru svojih aktivnosti u borbi protiv korupcije, Misija OSESS-a u Bosni i Hercegovini organizirala je jučer (03.04.) u Tuzli radionicu na jačanja suradnje između zakonodavnih i izvršnih antikorupcijskih tijela i timova. temu Cilj radionice je povećati znanje antikorupcijskih timova i skupštinskih komisija na razini entiteta, županija i Brčko distrikta o mandatu Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije, razmijeniti iskustva i dostignuća između timova/komisija za borbu protiv korupcije i definirati preporuke za bolje strukturiranje antikorupcijskih aktivnosti u državi. Na radionici su sudjelovali predstavnici mjerodavnih institucija iz Posavske Županije, Tuzlanskog i Zeničko-dobojskog kantona. Radionica je podržana od strane Stalne misije Republike Italije pri OSCE-u.

  Svoju potporu borbi protiv korupcije u BiH izrazio je Karl Jorssen, šef Terenskog Ureda OESS-a u Tuzli, a tijekom četverosatne radionice razvila se i konstruktivna rasprava između timova i komisija tijekom koje su se čule i preporuke za bolje strukturiranje antikorupcijskih aktivnosti u zemlji. Direktor Agencije za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH Hasim Šabotić podsjetio je kako je BiH 2015.g. usvojila Strategiju u borbi protiv korupcije. Po njegovom mišljenju, korupcija se ne može iskorijeniti, ali se može smanjiti, pri čemu svoj doprinos trebaju dati svi građani koji znaju za bilo kakav pojavni oblik korupcije i prijaviti ga nadležnim institucijama. Nekoliko je mogućnosti za to – od anonimne do personalizirane prijave, e-poštom, kuvertirano putem pošte, ostavljanjem prijava u kutije postavljene u policiji ili telefonskim putem na liniju Krimolovci.

  Mevludin Džindo, pomoćnik direktora Agencije za borbu protiv korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BIH naglasio je potrebu umrežavanja komisija i timova s APIK-om te jasne procedure po kojima će se postupati, kao i profesionalizacija, samostalnost i nezavisnost tijela u borbi protiv korupcije na svim razinama. Županija Posavska napravila je iskorak i prva u F BiH ponudila zakonsko rješenje u zaštiti osoba koje prijavljuju korupciju. Radna skupina koju je imenovala Vlada Županije Posavske pripremila je Nacrt Zakona o zaštiti prijavitelja korupcije i dostavila ga Agenciji za prevenciju korupcije i koordinaciju borbe protiv korupcije BiH. Agencija je dala pozitivno mišljenje o dokumentu, ali kako ni jedna županija, a ni F BiH nisu donijeli, iz Agencije su sugerirali ŽP da sačeka s donošenjem zakona, kako bi ga eventualno uskladili s federalnim, rečeno je u Tuzli tijekom radionice OESS-a. Na trećoj, od ukupno pet predviđenih radionica širom BiH, iz sedmeročlanog Tima za sprečavanje korupcije u Županiji Posavskoj u radu skupa su sudjelovali: Ana Dominković, Goran Kopić, Asmir Gibić i Marko Dujak.

  spot_img
  spot_img

  Posljednje obavijesti